Kaarinan Nappuloiden toiminnassa on mukana satoja naperoikäisiä

Kaarinassa liki 500 nappulapalloilijaa kirmaa pallon perässä. Kaarinan Nappulat, KaaNa, on asukaslukuun suhteutettuna eräs Suomen suurimmista jalkapalloseuroista.

Kaarinan Nappuloiden esikuva löytyy Turusta. Turun Nappulaliiga on jo vuodesta 1965 alkaen mahdollistanut jalkapallon harrastamisen tuhansille turkulaisille tytöille ja pojille. Periaatteisiin kuuluu ”kotoa näkee kentälle”, eli matkat pelipaikoille halutaan pitää mahdollisimman lyhyinä. Tätä periaatetta noudatetaan myös Kaarinassa.

Turun alueen Nappulaliigajärjestelmä on ollut valtakunnallisestinkin poikkeuksellinen. Seurojen välisen sopimuksen mukaan Nappulaliiga on pyörittänyt alle 11-vuotiaiden jalkapallotoimintaa. Vasta sen jälkeen pelaajat ovat siirtyneet muihin seuroihin. Muutama vuosi sitten Turussa järjestelmä muuttui, kun paikalliset suurseurat lähtivät värväämään jo nuorempia ikäluokkia ja heidän valmentajiaan pois Nappulaliigasta omiin seuroihinsa.

Kaarinassa ei ole koettu suurseurojen harmillisena koettua värväystä nuoremmista ikäluokista.

– Kaarina eroaa Turusta, kun meillä on täällä vain yksi seura, Kaarinan Pojat, joka on luonteva jatko nappulaiän ohittaneille. Turussa pelaajat jakaantuvat useamman seuran välille, kertoo Kaarinan Nappuloiden toiminnanjohtaja Harri Laaksonen.

Kaarinan Poikien ja Kaarinan Nappuloiden yhteistyö tiivistyy entisestään, kun molempien seurojen yhteiseksi toiminnanjohtajaksi valittiin Anna-Maria Salminen.

– KaaPo:ssa ei ole alle 11-vuotiaissa kuin yksi niin sanottu taitoryhmä. Nuoremmat pojat ja kaikki tytöt ovat Kaarinan Nappuloissa. Keskusteluyhteys KaaPo:n ja KaaNa:n välillä on erittäin hyvä. Kaarinan Reippaalla ei ole lainkaan junioritoimintaa. LTU keskittyy Littoisten alueeseen. LTU ja myös Piikkiön Palloseura on mukana Kaarinan Nappuloiden järjestämässä kesäsarjassa.

Turussa nappulajoukkueet muodostetaan kaupunginosittain. Kaarinassa voidaan toimia myös toisin.

– Kaarinan Nappuloissa on 24 joukkuetta. Täällä asuinpaikka ei ole aina määrittelevä asia. Joukkueen muodostamisessa lähtökohtana voi olla esimerkiksi koulu, eli koulukaverit haluavat mennä samaan joukkueeseen. Meillä ei ole iän puolesta alarajaa, mutta koulun aloittaminen on ollut luontainen ajankohta myös jalkapallon harrastuksen aloittamiselle. Meillä on toimintaa jo eskari-ikäisillekin. Siellä toimitaan jalkapallopainotteisen liikuntaleikkikoulun periaatteella.

Kaarinan Nappuloiden erityisvahvuus on tyttöjalkapallo.

– Meillä kolmasosa pelaajista on tyttöjä. Länsi-Suomen piirin yksi ongelma on tyttöpelaajien vähentyminen, mutta meillä tyttöjen määrä on päinvastoin kasvanut. Kaarina-turnaus toukokuun lopussa on eräs Suomen suurimmista tyttöturnauksista. Toista sataa joukkuetta eri puolilta Suomea osallistuu turnaukseen. Silloin pelataan viikonlopun aikana kaikilla Kaarinan kentillä.

Kaarina-turnauksen lisäksi Kaarinan Nappulat järjestää suosittua kesäsarjaa.

– Kesäsarjaan osallistuu liki 60 joukkuetta, joista osa tulee Piikkiöstä ja Littoisista. Joka ikäluokalle on oma sarjansa. Lohkojaossa pyritään ottamaan huomioon eri joukkueiden taitotasot. Tavoitteena on, että jokainen saisi sellaisen ympäristön, missä olisi mahdollisuus onnistumiseen.

Kaarinassa on hienot olosuhteet jalkapallon harrastamiselle.

– Valkeavuoren ja Piispanlähteen kentät ovat pelkästään nappuloiden käytössä. Keskuskentän alue on keskitetty KaaPo:n toimintaan. Littoisten kenttä on LTU:n ja Rungon koulun kenttä Piikkiön Palloseuran käytössä. Kesäolosuhteet tekonurmikenttineen ovat Kaarinassa aivan kärkitasoa koko maahankin verrattuna.

Nappulatoiminnan merkitys ei ole pelkästään tuottaa uusia pelaajia, vaan lajin parissa toimii myös paljon vapaaehtoisia valmentajia ja toimihenkilöitä. Moni tulevaisuuden valmentaja aloittaa pienen kyläjoukkueen valmentajana.

– Useat valmentajat kulkevat eteenpäin samoja polkuja kuin pelaajatkin. Pelkästään Kaarinan Nappuloiden toiminnassa on noin 100 toimihenkilöä. Tämän päälle tulevat vielä aktiiviset vanhemmat.

ETUSIVU

Yhteistyössä

Jälkipeli kurkistaa kulissien taakse.
Nostaa esiin urheilun arjen sankareita ja mielenkiintoisia tarinoita, jotka harvemmin saavat julkisuutta. Yli lajirajojen. Herkullisimmatkaan tarinat eivät katoa, vaan löytyvät Jälkipeli-sivuilta. Kerro oma ehdotuksesi, niin Jälkipeli tulee paikalle!