Kaarinan Pojat on rakentanut kärsivällisesti omaa identiteettiään

Kaarinan Keskuskentän uusi katettu katsomo alkaa täyttyä hyvissä ajoin. Pian on alkamassa KaaPon juhlaottelu FC Jazzia vastaan. Tuttavat moikkailevat toisiaan. Tunnelma on perin kotikutoinen.

”KaaPolaisuus on kaarinalaisuutta”. 60-vuotias jalkapallon erikoisseura KaaPo on olennainen osa Kaarinan asukkaiden arkea. Seuran yhteistyö Kaarinan Nappuloiden kanssa muodostaa pikkukaupunkiin noin 900 pelaajan ja 1 300 jäsenen kiinteän yhteisön.

Usein kuulee sanottavan, miten KaaPo on perheenomainen pienen paikkakunnan oma seura. Kaapon sivuilla kerrotaan seuran arvoista ja strategisista painopisteistä. Kirjatut tavoitteet eivät ole jääneet vain sananhelinäksi. Yhteistyö ja yhteisöllisyys ovat kaarinalaisen seuratoiminnan sydämessä.

Ei liene sattumaa, että Kaarinan Pojat palkittiin Urheilugaalassa Vuoden urheiluseuraksi.

Vakavasti otettavalla seuralla pitää olla oma seurabrändi, seuran arvoja ilmentävä identiteetti. Vahva brändi houkuttaa kannattajia, yhteistyökumppaneita, mediaa, pelaajia ja valmentajia.

Pitkällä aikavälillä seuran olemassaololle identiteetin rakentaminen on jopa tärkeämpää kuin urheilullinen menestys. Lopulta kärsivällinen identiteetin rakennustyö johtaa myös kilpailulliseen menestykseen. Isoimpien Turun alueen seurojen puristuksessa KaaPo on juniorisarjoissa pärjännyt hyvin jopa valtakunnallisesti.

– KaaPo haluaa olla vahva kasvattajaseura. Samalla seura haluaa olla myös merkittävä kaarinalainen yhteiskunnallinen vaikuttaja, kertoo seuran puheenjohtaja Olli Tuominen.

Toistaiseksi Kaarinasta ei ole vielä tullut suurta jalkapallotähteä, mutta kuitenkin muutama Veikkausliigatasoinen pelaaja. KaaPon rooli kasvattajaseurana koetaan laajempana kuin pelaajien jalkapallotaitojen kehittäjänä.

– KaaPo kasvattaa nuorista paitsi urheilijoita, myös ihmisiä. Urheiluseuroilla on merkittävä rooli niin syrjäytymisen kuin syrjinnän ehkäisemisessä. Kaarina on suhteellisen pieni paikkakunta. Täällä vallitsee tiivis yhteisöllisyys.

KaaPo tarjoaa toimintaa eskari-iästä alkaen. Seura haluaa panostaa erityisesti nuoriin.

– Haluamme saada nuorempiin ikäluokkiin laadukkaita vetäjiä. Miesten edustusjoukkue pelaa pienellä budjetilla. Suurin osa seuran resursseista meneekin junnuihin. Olosuhteet ovat Kaarinassa jo hyvät.

KaaPo ei ole kärvistellyt talousongelmissa. Mikäli se on kiinni nykyisestä puheenjohtaja Tuomisesta, seura aikoo olla jatkossakin vakaavarainen. Miesten edustusjoukkue pelaa nyt Kakkosta, joka Tuomisen mielestä on tällä hetkellä oikea sarjataso.

– Ykkönen on taloudellisesti epärealistinen. Budjetti pitäisi olla nykyiseen verrattuna moninkertainen. Nyt pelaajille ei makseta mitään. Edustusjoukkueen budjetti on eräs pienemmistä Kakkosessa. Haluamme panostaa valmennukseen ja olosuhteisiin. Meille ei tule pelaajia pelaajapalkkioiden toivossa.

KaaPo perustettiin liki 60 vuotta sitten. Innokkaita kaarinalaisia kokoontui lokakuussa 1958 Ylikylän koulun voimistelusaliin. Moni perustamiskokouksessa mukana olleista asuu yhä Kaarinassa. Saattaapa joku heistä ollut mukana myös juhlaottelussa. Ainakin puheenjohtaja Tuomisen toive useammasta sadasta katsojasta toteutuu. Ottelun puoliajalla kahvijono on 100 metriä pitkä. KaaPolaisuus on todellakin kaarinalaisuutta.

Kaarinan Poikien miesten edustusjoukkue on valmiina seuran 60-vuotisjuhlaotteluun. Vastustaja on FC Jazz Porista.

ETUSIVU

Yhteistyössä

Jälkipeli kurkistaa kulissien taakse.
Nostaa esiin urheilun arjen sankareita ja mielenkiintoisia tarinoita, jotka harvemmin saavat julkisuutta. Yli lajirajojen. Herkullisimmatkaan tarinat eivät katoa, vaan löytyvät Jälkipeli-sivuilta. Kerro oma ehdotuksesi, niin Jälkipeli tulee paikalle!