Turun hautausmaalla lepää useita urheilulegendoja

Voitto Hellsten, Denis Johansson, Jarno Saarinen, Veikko Karvonen, Leo Kinnunen…lista on pitkä. Kun tähän lisätään vielä turkulaiset olympiavoittajat, Armas Taipale, Harri Larva, Kaarlo Mäkinen ja Paavo Nurmi, on hautojen legendakattaus melkoinen.

Kiinnostavien hautojen määrä kasvaa, kun mukaan otetaan myös tunnetut turkulaiset urheiluvaikuttajat, kuten esimerkiksi August Blomberg, Simo Klimscheffskij, Aki Tammisto ja Bengt Salonius. Lista täydentyy yllätysnimellä, Kalevi Keihänen. Tunnetulla matkailugurulla oli mielenkiintoinen kytkentä suomalaiseen urheilumaailmaan.

Turkulaiseen urheiluhistoriaan liittyvien hautojen löytäminen hautausmaan sokkeloista on haastava urakka. Lauri Palmunen on perehtynyt aiheeseen ja työstänyt hienon hautakierroksen urheilulegendojen jalanjäljillä. Eläkepäivistä nauttiva Palmunen tunnetaan entisenä Varsinais-Suomen liiton edunvalvojana, kansanedustajana ja innokkaana urheilumiehenä.

Laurin innostus alkoi YLE:n tuottamasta sarjasta Kiveen hakatut, jossa käydään tunnettujen urheilijoiden haudoilla.

– Siinä ohjelmassa ihmeteltiin, miksi Paavo Nurmen haudalla ei ole olympiarenkaita. Innostuin selvittämään asiaa ja löysin kolmen muunkin turkulaisen olympiavoittajien haudat. Pari vuotta sitten Paavo Nurmi -kisojen yhteydessä Turussa oli suomalaisten olympiavoittajien kokoontuminen. Siinä yhteydessä julkistettiin hautojen olympiarenkaat, kertoo idean puuhamies Palmunen.

Lauri ei tyytynyt vain neljän olympiavoittajan haudan löytämiseen, vaan halusi kartoittaa, keitä muita turkulaisia urheilijoita ja urheiluvaikuttajia voisi liittää kiinnostavaan urheiluaiheiseen kierrokseen.

– Otin yhteyttä paikalliseen seurakuntayhtymään. Heillä on tarkka kartta hautapaikoista.

Ilman etukäteisperehtymistä hautojen löytäminen sattumalta on liki mahdotonta. Palmunen onkin nähnyt suuren vaivan hautojen etsimisessä sekä niissä lepäävien sankareiden elämäntarinoiden selvittämisessä. Jo muutama ryhmä, muodostuen Laurin laajasta ystäväpiiristä, on päässyt kiehtovalle kierrokselle.

Iso osa Laurin valitsemista urheilulegendoista on yleisurheilijoita, onhan Suomen menestys ollut vuosikymmeniä sitten yleisurheilussa poikkeuksellinen.

– 1950-luvun menestystä pidetään aikaisempiin vuosiin verrattuna vaatimattomana, mutta verrattuna tähän päivään myös silloin suomalaiset pärjäsivät. ”Ruotsin kaataja” Voitto Hellstenin ennätykset ovat niin kovia, että nyt ei Suomessa päästä lähellekään niitä.

Amsterdamin vuoden 1928 kisoissa Nurmi oli jo kuuluisuus. Painija Kaarlo ”Kalle” Mäkinen ja 1500 metrin voittaja Harri Larva olivat tuntemattomia. Koko kolmikko palasi kisoista kultamitalit taskuissaan. 21-vuotias Turun Urheiluliiton Larva on yhä kaikkien aikojen nuorin juoksussa olympiakultaa voittanut suomalainen. Hän on viimeisin turkulainen olympiavoittaja. Kiekonheittäjä Armas Taipale voitti kultaa jo Tukholman olympialaisissa 1912.

Laurin kierrokseen kuuluu urheilijoiden ohella myös turkulaisia urheiluvaikuttajia. Eräs heistä oli August Blomberg.

– Blomberg oli Turun urheilun isä. Hänet tunnetaan Urheilupuiston perustajana. Blomberg toimi Turussa voimistelunopettajana. August oli myös liikemies omistamalla urheilukaupan. Tiettävästi hänen ansiostaan Kupittaalla pelattiin ensimmäisen kerran jalkapalloa Suomessa.

Laurin kierros päättyy luvattuun yllätyshautaan. Kalevi Keihänen, legendaarinen matkailukeisari, lepää Turun hautausmaan mullissa. Lauri paljastaa, miten Keihänen liittyy urheiluaiheeseen hautakierrokseen.

– Vuonna 1954 Keihänen järjesti fanimatkan Bernin Euroopan mestaruuskisoihin. Kahdella bussilla suomalaiset matkasivat Sveitsiin. Tästä alkoi Kalevin matkanjärjestäjän ura. Hän oli nykyisten Susijengin ja Huuhkajien kannatusmatkojen edelläkävijä.

ETUSIVU

Yhteistyössä

Jälkipeli kurkistaa kulissien taakse.
Nostaa esiin urheilun arjen sankareita ja mielenkiintoisia tarinoita, jotka harvemmin saavat julkisuutta. Yli lajirajojen. Herkullisimmatkaan tarinat eivät katoa, vaan löytyvät Jälkipeli-sivuilta. Kerro oma ehdotuksesi, niin Jälkipeli tulee paikalle!