Kabinettipäätökset syövät uskottavuutta

Kolmas ja mahdollisesti ratkaiseva finaaliottelu PuHu Juniorit ja Kristika Turku on juuri alkamassa. Saan tiedon, että ottelun lopputuloksella ei olekaan sarjanousun kannalta mitään merkitystä. Vantaalaiset ovat ilmoittaneet kieltäytyvänsä siirtymisestä sarjaporrasta ylemmäksi, kävi ottelussa, miten tahansa.

Siis mitä! Kyseessähän on Koripalloliiton kilpailusarja. Kausi pelataan ensin tosissaan ja lopuksi juuri ennen ratkaisuottelua todetaan, ettei ollakaan tosissaan. Kuulostaa kilpaurheilussa erikoiselta ja ennen kaikkea perin epäurheilulliselta.

Palloilulajeissa kauden huipentuma on sarjatasosta riippumatta nousu- ja putoamiskarsinnat. Kiihkeän ottelusarjan värikkään draaman huipentuma on urheilun antia parhaimmillaan silloin, kun ratkaisut tapahtuvat finaalisarjan viimeisessä matsissa. Suuret tunnereaktiot, riemusta pettymykseen, ovat kilpaurheilun suola. Niitä muistellaan vielä vuosia myöhemminkin.

Tätä euforista elämystä ja riemukkaita nousujuhlan saunailtoja ovat vesittäneet viime vuosina useat kabinettipäätökset – häviät kentällä, mutta nouset kabinetissa.

Surullisin esimerkki kehityksestä lienee jääkiekon suljettu Liiga. Ei voi pudota, mutta voi nousta Mestiksestä, vaikka ei olisi edes sarjan paras joukkue. Vaasan Sport oli Mestiksen viides ja nousi kabinetissa. FC KTP nostettiin aikoinaan Veikkausliigaan pukumiesten päätöksellä, ei urheilullisin perustein.

Viime keväänä Lammin Salibandy (LaSB) ja Hämeenlinnan Steelers kävivät ikimuistoiset karsintapelit Salibandyliigaan noususta. Ottelut olivat draamaa täynnä. Steelers voitti ja nousi pääsarjaan, LaSB hieman myöhemmin – kabinettipäätöksellä.

Villit kortit ja kabinettipäätökset syövät lajin uskottavuutta. Ketä kiinnostaa joukkue, joka kieltäytyy noususta? Miltä pelaajista tuntuu, kun vasta harjoituskaudella tietää, millä sarjatasolla seuraava kausi pelataan? On suuri vaara, että otteluiden kiinnostavuus katoaa katsojien mielistä, kun otteluiden lopputuloksilla ei olekaan enää ratkaisevaa merkitystä.

Kristika Turku ja Ura Basket tarjosivat kevään tasaisissa pudotuspeleissä loistavaa viihdettä. Ottelusarja päättyi Littoisten monitoimitalolla turkulaisten riemuun ja kaarinalaisten isoon pettymykseen. Todennäköisesti kuitenkin sillä seurauksella, että molemmat joukkueet pelaavat kaikesta huolimatta ensi kaudella sarjaporrasta ylempänä! Muistikuva jännittävistä paikallisotteluista haalenee oitis, kun paljastuu, että ei niillä ollutkaan merkitystä.

Lajilisenssien tiukemmat kriteerit ovat hyvästä. Näin saadaan vippaskonsteja käytävät seurat pois toiminnasta. Kun joukkue katoaa konkurssin myötä pääsarjatasolta, syntyy ketjureaktio aina alasarjoihin asti. Niinpä nykyään pelataan ensin sarja loppuun ja jäädään odottelemaan kabinettipäätöksiä siitä, ketkä oikeasti nousevat ja putoavat.

Suomen Koripalloliitto on päättänyt täydentää rankingin mukaisesti 1A-divisioonaa kahdentoista joukkueen sarjaksi pelikaudelle 2017-2018. Mahdollisesti Turun alueella nähdään jälleen ensi kaudellakin paikallisotteluita.

ETUSIVU

Yhteistyössä

Jälkipeli kurkistaa kulissien taakse.
Nostaa esiin urheilun arjen sankareita ja mielenkiintoisia tarinoita, jotka harvemmin saavat julkisuutta. Yli lajirajojen. Herkullisimmatkaan tarinat eivät katoa, vaan löytyvät Jälkipeli-sivuilta. Kerro oma ehdotuksesi, niin Jälkipeli tulee paikalle!