TPS-kannattajat ovat valmiina – lätkän pudotuspelit voivat alkaa

Se kuuluisa kuudes pelaaja löytyy Turkuhallin takakaarteesta, Mutkasta, muikkuverkkojen takaa. Mustavalkoinen fanimeri velloo edestakaisin ottelun tiimellyksessä. Eräs heistä, Jussi Kuusela, kailottaa ämyriinsä kannustushuutoja, joita muu fanijoukko toistaa.

Jussi on läpikotaisin, sisältä ja ulkoa, mustavalkoinen. Rinnassa sykkii mustavalkoinen sydän. Päällä oleva asu korostaa mustavalkoista fanimaailmaa. Nyt eletään lätkäfanien vuoden parasta aikaa. TPS-kannattajat ovat valmiina Liigan pudotuspeleihin.

– Jos saan valita, niin Ässät olisi paras vaihtoehto, jo pelkästään matkojen takia. Kannattajille arkipeli on haasteellinen, jos pelimatka on kauas. Rauman Lukko olisi mieluisin vaihtoehto. Heillä on myös innokasta fanitoimintaa, tietää Jussi Kuusela.

Jussin toive ei vastustajan suhteen toteutunut, sillä TPS:n puolivälierävastus on HIFK. Ottelusarja alkaa tiistaina 21.3. Turkuhallissa.

Tämä kevät on TPS-kannattajille poikkeuksellinen, sillä ilonaiheet ovat olleet viime vuosina vähissä joukkueen rämpiessä Liigan pohjamudissa. Myös HC TPS on ollut entistä aktiivisempi kannattajia kohtaan. Takakaarteeseen pykätystä TPS-kannattajien seisomakatsomosta tuli heti suosittu.

TPS-kannattajat ei ole rekisteröity yhdistys, mutta sen toiminta on aktiivista.

– Yhteisönä toimitaan. Yhdessä järjestetään fanimatkoja ja keksitään kannatuslauluja. Kymmenkunta kaveria on erittäin aktiivisia, mutta esimerkiksi vieraspelimatkoille voi osallistua useampikin bussilastillinen porukkaa.

Monet fanien ottelun aikana toistamat iskulauseet ja kannatuslaulut ovat peräisin vuosien takaa, mutta uusiakin syntyy. Parhaat jäävät elämään.

– Vanhimmat takakaarteen kannattajat ovat olleet mukana jo 1990-luvulla. Uusia tulee koko ajan mukaan, myös naisia. Kuka tahansa voi tulla mukaan kannustamaan ottelun aikana takakaarteeseen.

Porukan agitaattorit eli ne, jotka rytmittävät kannustusta, joutuvat usein olemaan selin kentälle päin. Se ei ainakaan Jussia häiritse.

– Tunnelma on usein tärkeämpää kuin itse peli. Joku on joskus sanonut, että parhaat pelit on nähty kaverin silmistä.

Kannattajat osaavat antaa myös kritiikkiä. Harvoin se kuitenkaan kohdistuu oman joukkueen pelaajiin. Viime vuosina kannattajat tuskastuivat kaukalon ulkopuolisiin tapahtumiin.

– Taustahenkilöt ovat vaihtuneet ja nyt toiminta on järjestelmällisempää ja tavoitteellisempaa. Minusta seuraan viedään nyt oikeaan suuntaan.

Jokaisella kannattajalla on omat lempipelaajansa. Jussilla, kuten ilmeisesti monella muullakin fanilla, hän on Jonne Virtanen.

– Ottelun jälkeen Jonne tulee aina ensimmäisten joukossa kiittämään kannattajia ja poistuu jäältä viimeisten joukossa.

TPS- kannattajat on tuttu näky Turkuhallin takakaarteessa. Värit ovat tietysti musta ja valkoinen.

ETUSIVU