Kahden seuran lätkäikoni Virtanen on Tuton pääkäskijä

– Olen nähnyt ja kokenut, miten voittava organisaatio toimii liigatasolla. Tuloksia saa, kun pidetään määrätyistä asioista kiinni. Esimerkiksi yksikään pelaaja ei jätä takakarvaamatta tai ota tyhmiä jäähyjä. Ei siis tehdä mitään sellaista, mikä hajottaa kokonaisuutta.

Näin tiivistää valmennusfilosofiansa komean liigauran ja Suomen mestaruuden voittanut TUTO Hockeyn uusi päävalmentaja Antti Virtanen. Hän haluaa ottaa hyviksi koettuja voittavia elementtejä mukaan Tutoon. Virtanen tietää kokemuksesta, mitä menestyminen edellyttää.

Virtasen valinta Mestis-seuran päävalmentajaksi tuli monelle yllätyksenä. Osin myös Virtaselle itselleen, vaikka hän oli jo pelaajaurallaan vahvasti miettinyt kouluttautua valmentajaksi.

– Minunhan piti tulla alun perin Miika Elomon avuksi kakkosvalmentajaksi. Olen Miikan puolesta onnellinen, kun hän pääsi urallaan eteenpäin. Mutta ei minulle tullut edes mieleeni, että siirtyisin Elomon tilalle.

Virtasen mielipide muuttui hakuprosessin aikana.

– Ajattelin ensin, että oma valmennuskokemukseni ei olisi riittävä. Aloin miettimään ja sulattelemaan asiaa, ja miksikäs ei. Jossain vaiheessa se askel on otettava.

Pitkän pelaajauran tehneen Virtasen etuna ovat useat valmentajat, jotka toimivat nyt esikuvina.

– Jokainen valmentaja on antanut jotain. Risto Dufva oli määrätietietoinen ja kurinalainen. Matti Alatalo avoin ja ihmisläheinen. Anatoli Bogdanov opetti työnteon ja ahkeruuden. Ismo Lehkonen osoitti, miten intohimo tuo pelaajiin energiaa. Juhani Tamminen osasi ladata joukkueen ennen peliä verbaliikallaan.

Virtasen siirtyessä Turkuun ympyrä sulkeutuu. Tuto on hänen kasvattajaseuransa.

– Todellisuudessa aloitin kiekkourani 4-vuotiaana Turun Kisa-Veikkojen luistelukoulussa. Juniori-ikäisenä vaihdoin Tutoon. Tepsistäkin pyydettiin, mutta en mennyt. Halusin pelata myös jalkapalloa. En halunnut viettää kesääni pelkästään lätkätreeneissä. Nappulaliigan jälkeen ilmoitettiin, että pitäisi erikoistua vain yhteen lajiin.

Virtanen pelasi lätkää aikakaudella, jolloin fyysisyyttä korostettiin. Muita pienempi Virtanen menestyi omilla vahvuuksillaan.

– Pelisilmä on ollut hyvä jo lapsesta alkaen. Samoin pelaamisen taito, eli osaat rytmittää peliä oikealla tavalla, se on ollut aina vahvuuteni. Ilman näitä tuskin olisin päässyt urheilussa pitkälle. Moni liigavalmentaja yritti tehdä minusta perusjääkiekkoilijaa. Mutta, kun sain Liigassa tehtyä paljon pisteitä, niin sain olla oma itseni, pelata omilla vahvuuksillani. Siihen meni kuitenkin monta kautta.

Jyväskylän seudusta on tullut Antille tärkeä paikka – eikä pelkästään jääkiekon ansiosta. Hän on toki voittanut siellä Suomen mestaruuden ja hänet on valittu JYP:n kunniagalleriaan. Perheellinen, kolmen lapsen isä, on mieltynyt keskisuomalaiseen menoon vaimonsa kautta.

– Asumme puolisoni kotitilalla. Sukupolvenvaihdoksen myötä vaimoni ja hänen siskonsa ylläpitävät maatilaa, joka on erikoistunut maatilamatkailuun. Itse asun nyt Tuton valmennuspestin aikana Turussa ja muu perhe lähellä Jyväskylää.

Perhe onkin viime vuosina määritellyt Virtasen tekemiä henkilökohtaisia ratkaisuja.

– Kun lopetin liigauran Jyväskylässä, olin vähän ajatellut vielä pelaamista ulkomailla, kun lapsetkin olivat pieniä. Tuto-valmentaja Tammisen puhelinsoitto ja kutsu Turkuun tuli yllätyksenä. Koko perhe muutti kolmeksi kaudeksi Turkuun, kun sain pelata viimeiset vuodet ammattilaisena kasvattajaseurassani. Sen jälkeen muutimme takaisin Jyväskylään.

Vaikka jääkiekko on lähellä Virtasen sydäntä, on hän viime vuosien aikana valmentamisen ohella tehnyt ihan ”oikeitakin” töitä. Myynti ja markkinointi on supliikkimiehelle tuttua. Kun peliuraakin on koettu eri sarjatasoilla, Virtanen ymmärtää Mestiksen realiteetit.

– Onhan se rankkaa, kun tulet vieraspelistä keskiviikkona yöllä, menet torstaiaamuna töihin, harjoittelet illalla ja perjantaina on peli.

Mestis voi olla nuorelle pelaajalle tärkeä porras kohti isompia areenoita. Oleellinen osa Tuton edustusjoukkueen toimintaa on seuran nuorten SM-sarjaan pelaavat pelimiehet.

– Edustusjoukkueella on paljon yhteistyötä A-junioreiden kanssa. Valmentaja Elmo Aittolasta on ollut iso apu, kun hän tuntee kaikki pelaajat Suomessa. Hän on ollut muutenkin Tuton mukana jo monta vuotta. Niinpä olemme päivittäin tekemisessä.

Tuton edustusjoukkueen uudet valmentajat Jouni Virpiö (vas.) ja Antti Virtanen sekä pelaajat Jonne Jantunen, Oskari Siiki ja Conrad Mölder. Takana toimistopäällikkö Janne Ollilla.

ETUSIVU