Kaksi TPS-legendaa, Lamoureux ja Davis, tapasivat toisensa

Tunnelma on koskettava. TPS:n kunniagalleriaan lisätään neljätoista uutta jäsentä. Paikalla on iso liuta valituksi tulleita vanhoja pelimiehiä Kari Harilasta Jukka Porvariin. Tunnettujen pelaajien ohella Hall of Fameen pääsee uusina myös seuran mustavalkoisia taustavaikuttajia.

Suurimman huomion vie kuitenkin Atlantin takaa saapunut Malcolm ”Mal” Davis, TPS:n 1990-luvun ikoninen kultaranne.

TPS:n ensimmäinen kanadalaisvahvistus oli Robert ”Bobby” Lamoureux. Tuomareiden silmätikusta tuli nopeasti turkulaisyleisön suosikki. Kanukkilegendat tapaavat nyt ensimmäistä kertaa toisensa.

TPS:n markkinointijohtajana oli 1970-luvun alussa tuleva kiekkovaikuttaja Kalervo Kummola. Hänen johdollaan Turun Palloseura hankki rapakon takaa seuran ensimmäisen kanadalaisvahvistuksen. Näin Turku sai kaudelle 1971-72 todellisen väriläiskän, nuoren parikymppisen, jonka otteet kaukalossa ja kaukalon ulkopuolellakin olivat värikkäitä.

Bobbyn tullessa Turkuun Kupittaalla pelattiin vielä taivasalla, mutta siihen kanadalainen oli tottunut kotimaassaankin.

Bobbyyn liittyy monta värikästä tarinaa. Monet muistavat hänet muun muassa vanhasta Ford Angliasta, joka oli hänen käytössään. Kun vapaata parkkipaikkaa ei kaupungilta löytynyt, auto jäi mihin sattui. Tuloksena oli iso nippu parkkisakkoja. Lamoureux veikin säännöllisesti pinon parkkisakkoja seuran toimistolle.

Kiekkomaailma oli 1970-luvulla erilainen kuin nykyään. Lamoureux´n aikana valmentajana oli Juhani Wahlsten, oman aikakauden suuri pioneeri. Juuso toi kasettisoittimen pukukoppiin. Sellaista Lamoureux ei ollut nähnyt edes jääkiekon kotimaassa Kanadassa. Kasetissa oli vain yksi kappale, I never promised you a rosegarden. Sitä toistamalla luotiin pukukoppiin tunnelmaa!

Syksyllä 1985 Hannu Virta palasi NHL:stä Suomeen suorittamaan asevelvollisuuttaan. Virta toi mukanaan Buffalon organisaatiosta Davisin, monen fanin sydämen valloittaneen kuumakallen.

Aluksi Davis ei juurikaan yltänyt lehtien otsikkoihin. Sen sijaan alokas Virta oli syksyn sensaatio, joukkueen kantava voima ja valmentaja Juhani Tammisen luottomies.

Marraskuussa saatiin TPS:n kuumakallesta ensimmäiset komeat otsikot. Davisista tuli kertaheitolla tunnettu lätkänpelaaja koko Suomessa. Kuuluisa pukukoppitappelu Rauman Lukon Matti Forssin kanssa on tallentunut liigakiekon historiaan yhtenä ikimuistoisempana yksityiskohtana – kiitos paikalla olleen Turun Sanominen valokuvaajan Veikko Wahlroosin. Ilman häntä episodi ei ehkä olisi saanut suurta julkisuutta. Pukukopin painiottelusta tuli syksyn kohu-uutinen. Raumalaiset vaativat jopa miehen karkottamista Suomesta.

Davisin ensimmäinen kausi Turussa ei tuonut mitalia, mutta valmentaja Hannu Jortikan kaudella mestaruuksia tuli peräti kolmasti peräkkäin. Niissä Davisilla oli maalintekijänä iso rooli. Mal jättikin lähtemättömän jäljen turkulaiseen lätkähistoriaan.

Keväällä 1991 kaksi ”kovista”, Jortikka ja Davis, ottivat sen verran kovasti yhteen, että valmentaja antoi Malille potkut joukkueesta. Davis jatkoi peliuraansa Sveitsissä ja myöhemmin Saksassa ennen muuttamista takaisin Kanadaan.

Illan kutsuvieras Mal Davis ja aloituskiekko ottelussa TPS-HIFK.

ETUSIVU