Karri Rämö on yllättänyt kaikki – konkari maalivahti mahdollistaa TPS:lle pitkän kevään

Pelicans, HPK, Springfield Falcons, Tampa Bay Lightning, Norfolk Admirals, Calgary Flames, Stockton Heat, Toronto Marlies, Jokerit, Avangard Omsk, Djurgårdens IF Hockey…ja tietysti nyt Turun Palloseura.

Kiekkokonkari Karri Rämön edustamien seurojen lista on pitkä. Niistä viimeisin, HC TPS, tuli tarpeeseen, sillä ennen Turkuun muuttamista hänen viimeisestä ottelustaan oli vierähtänyt jo pidempi tovi. Yksitoista kuukautta pelaamatta on pitkä aika maalivahdille, jolla on takana enemmän otteluita kuin mitä on mahdollisesti edessä.

Kuinka ollakaan, pelaamattomuus ei ole näkynyt Rämön otteissa lainkaan, ei edes hänen ensimmäisessä ottelussaan TPS:n paidassa. Hän on ollut hyvällä prosentilla kiekkojen edessä ja pelannut jo monta voitto-otteluakin. Moni on yllättänyt 34-vuotiaan veskarin hyvistä otteista, epäilemättä myös kaiken nähnyt Rämö itse.

Kokeneen pätkätyöläisen tarkoituksena oli alun perin antaa lepoaikaa kauden aikana paljon urakoineelle Andrei Karejeville. Liigassa otteluruuhka on ollut melkoinen, kun pahimmillaan on pelattu neljääkin ottelua viikossa

Peliaikaa on siunaantunut Rämölle ehkä enemmän kuin mitä oli suunniteltu. Otteetkin ovat olleet sitä luokkaa, että kahdeksan vuotta nuorempi Karejev ei ole enää nokkimisjärjestyksessä automaattisesti ykkösvaihtoehto TPS:n maalinsuulle. Rämö on todistanut olevansa torjuja, jonka voi laittaa maalille mihin tahansa otteluun.

Työttömänä ollut Rämö sai koronakautena pitkään odotella soittoa kiekkoseuroista. Kukaan ei ollut kiinnostunut NHL- ja KHL -kokemusta omaavasta maalivahdista. Paha polvivamma ja lähes ikämiesluokan ikä eivät olleet parhaat meriitit uutta mahdollisuutta etsivälle Rämölle. Vaatii kärsivällisyyttä pitää itseään kunnossa, vaikka pelipaikasta ei ole tietoakaan. Lopulta Rämön pitkältä tuntuva odotus palkittiin. Turun suunnalta tuli kauan kaivattu soitto Lahdessa asuvalle työttömälle kiekkoilijalle.

TPS:n pelaajakoordinaattori Tomi Kallio ehdotti loppukauden sopimusta. Turkulaisseura oli pakkoraossa, kun lainalla ollut maalivahti Kari Piiroinen palasi Tapparaan. Sitä ennen Ukko-Pekka Luukkonen oli siirtynyt TPS:n vahvuudesta Pohjois-Amerikkaan. TPS oli ehtinyt myös purkaa sopimuksen Rasmus Tirrosen kanssa, jonka loukkaantuminen alun perin toi Luukkosen Turkuun.

Ei pelkästään Rämön otteet, vaan myös koko joukkueen, päävalmentaja Raimo Helmisen ”muukalaislegioonan”, esitykset ovat yllättäneet monet. Turkulaiset pelaavat tällä hetkellä sellaista lätkää, että mahdollisuudet pitkään kevääseen ovat olemassa. Vielä elokuussa kovin moni ei osannut tällaista ennustaa.

Oman osuutensa TPS:n tämän kauden tasokkaaseen maalivahtipeliin on tuonut Ari Moisanen. Raumalaislähtöinen maalivahtivalmentaja valmensi ennen Turkuun tuloa kuusi kautta KHL:ssä Venäjällä. Hän ei panikoinut, vaikka talven aikana tuli veskariosastolla käänteitä toisensa perään. Kun lainasopimuksella pelannut Piiroinen lähti, Moisanen ei tehnyt nopeita hätiköityä päätöksiä. Atte Engren on yksi koronapandemian ja sen seurausten takia työttömäksi jääneistä jääkiekkoilijoista. Ehkä joku odotti hänen värväämistä Turkuun. Näin ei kuitenkaan käynyt.

Rämö on Mestis-joukkue Heinolan Peliittojen osaomistaja. Hän lahjoitti rahaa Peliitoille, jotta joukkue pystyy pelaamaan Mestis-kauden loppuun. Tiedä vaikka anteliaalla kaverilla olisi säästöpossussaan sen verran ylimääräistä, että myös turkulaisjoukkue pääsee irti veloistaan.

ETUSIVU