Käsityömuseo Miila syntyi testamentin turvin

VARSINAIS-SUOMI / PAIMIO – Uuden museon avaaminen on nykyisin harvinaista. Näin kuitenkin tapahtui taannoin Paimiossa. Avajaisiin osallistui ministeritason vieraita. Käsityömuseo Miilan perustamisen mahdollisti mittava lahjoitus. Halikossa eläneen Lyyli Tuomolan viimeinen tahto toteutui. Hän testamenttasi sukunsa perinnön Paimion kaupungille, maaomaisuuden lisäksi myös runsaasti käsitöitä. Lahjoituksen ehtona oli paikkakunnalle perustettava käsityömuseo. Suvun vanhimmat käsityöt ovat 1700-luvulta ja uusimmat 1990-luvulta.

Testamentin hallinnoimista varten perustettiin säätiö. Sen tehtävänä on säätiön käsityö- ja taide-esineiden säilyttäminen ja saattaminen yleisesti nähtäville. Säätiö osti Paimion kaupungilta vanhan funkisrakennuksen museotoimintaa varten. Rakennuksessa toimi aikoinaan Paimion kirjasto ja musiikkiopisto. Arvorakennus kunnostettiin ja avattiin museona yleisölle 2014. Kaksikerroksisessa rakennuksessa liikuntarajoitteiset on otettu huomioon sekä sisä- että ulkotiloissa.

Lyyli Tuomola oli sisaruksiensa ohella innokas käsitöiden tekijä. Vuonna 2008 kuollut Lyyli oli perheettömistä sisarruksista viimeinen. Suvun jäämistöön kuului valtava määrä talonpoikaisaikaisia käsitöitä. Museon toinen kerros on omistettu Lyylin käsitöille, mutta museossa ei esitellä pelkästään Tuomolan suvun kädentaitoja. Perusnäyttelyiden lisäksi Miilassa on vuosittain vaihtuva teemanäyttely.

Perusnäyttely kertoo käsillä tekemisen historiasta. Naisten tekemien käsitöiden ohella mukaan on valittu myös miesten perinteisiä puukäsitöitä. Näyttely kertoo, miten kädentaidot ovat osa arjen historiaa ja miten käsityön tekeminen muuttuu ajan myötä.

Lyyli Tuomolan testamentti tuli paimiolaisille yllätyksenä. Rahallisesti mittava testamentti mahdollistaa museon toiminnan. Tilan peltoja vuokraamalla ja metsiä myymällä museotoiminta on ollut mahdollista.

KÄSITYÖMUSEO MIILA

Osoite: Kirjakatu 2, Paimio.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.