Korkea Nakolinnanmäki oli aikoinaan hyvä puolustuspaikka

VARSINAIS-SUOMI / PAIMIO – Linnavuoret olivat korkean ja mieluummin jyrkkärinteisen mäen päälle rakennettuja entisaikojen puolustuspaikkoja. Ne olivat käytössä ennen varsinaisten linnojen rakentamista.

Tärkeintä oli, että linnavuori oli vaikeasti valloitettavissa. Hyökkääjän intoa saatiin latistettua rakentamalla puolustusvarustuksia. Kivisten perustusten päälle voitiin pystyttää vielä puisia rakennelmia. Oleellista oli myös nähdä mahdollisimman kauas siihen suuntaan, mistä vihollisen oletettiin saapuvan. Joillakin linnavuorilla saattoi olla pysyvä vartiointi ja vakituista asutustakin.

Paimiossa alle kolmen kilometrin päässä kirkolta Sukselantien (2341) varressa kohoaa yli 40 metrin korkeuteen Nakolinnanmäki. Metsää kasvava kallio muodostaa saarekkeen paimiolaisessa peltomaisemassa. Kallio on pohjois- ja itäsivuiltaan jyrkkä, mutta jos haluaa kiivetä mäen laelle, etelä- ja länsirinteet ovat siihen riittävän loivia.

Parkkipaikat ovat vähissä, mutta kapean Mäenpääntien varresta löytynee paikka auton pysäköimiselle. Ylös mäen laelle johtaa useita polkuja eikä eksymisen vaaraa ole. Puita kasvaa mäen laella sen verran tiiviisti ja korkealle, että avautuvat näköalat eivät oikein pääse oikeuksiinsa.

Ylös kiivetessä voi todennäköisesti nähdä lähes katkeamattoman matalan kivivallin, joka on rakennettu muinaisesta rantakivikosta kerätyistä kivenmurikoista. Varmuutta ei ole siitä, onko täällä kiviperustan päällä ollut aikoinaan puusta tehty puolustusvarustus. Arkeologisten kaivausten perusteella on todennäköisestä, että Nakolinnanmäellä ei ole ollut koskaan pidempiaikaista asutusta.

Nakonlinnanmäki on nykyisin suojeltu alue, mutta aikojen saatossa paikalliset ovat hävittäneet Nakolinnan varustuksia keräämällä kiviä rakennustarpeiksi. Ja kun Paimiossa ollaan, on Nakolinnanmäen päällä ollut aikoinaan hyppyrimäkikin, mutta se on jo aikoja sitten lahonnut pois.

NAKOLINNANMÄKI

Osoite: Sukselantie, Mäenpääntie, Paimio.

KARTTA

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: August Pyölniitun museo kertoo paimiolaisen originellin mielenkiintoisesta elämästä

LUE MYÖS: Käsityömuseo Miila syntyi testamentin turvin

LUE MYÖS: Paimion parantola on Alvar Aallon suunnittelemista rakennuksista eräs hienoimmista

LUE MYÖS: Sähkömuseo kertoo paimiolaisten sähköisestä menneisyydestä

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.