Keltanokka, TPS:n pistepörssin kärkinimi Lauri Eloluoto, pelasi vielä vuosi sitten junnusarjaa

– Meille tuli kahden metrin kokoinen aukko hyökkäykseen.

Näin kommentoi TPS:n päävalmentaja Perttu Kytöhonka, kun joukkueen eräs tärkeimmistä pelaajista Mikko Hautaniemi lopetti pitkän uransa. TPS:n kokoonpanoon tälle kaudelle ilmestynyttä pitkänhuiskeaa Lauri Eloluotoa on jo ehditty tituleerata köyhän miehen mikkohautaniemeksi.

–  En kuitenkaan lähtisi vertaamaan näitä kahta pelaajaa toisiinsa. Maailmanmestari Hautaniemi teki komean uran ja nuori Eloluoto on pelannut vasta muutaman liigaottelun. Mikko oli enemmänkin fyysinen targetpelaaja lähellä maalia. Eloluoto vastaavasti liikkuu kentällä laajemmalla alueella ja osallistuu vielä enemmän peliin kuin Hautaniemi. Emme alun alkaenkaan miettineet, että tarvitsemme jonkun tornin Hautaniemen tilalle joukkueeseen. Lauri on mukana omana itsenään, kertoo Kytöhonka.

Eloluoto on tullut mukaan liigaympyröihin vauhdilla. 19-vuotias keltanokka on ollut alkukauden, ei pelkästään joukkueensa paras pisteidentekijä, vaan myös yksi F-liigan pistepörssin kärkinimistä.

Erikoista tässä on se, kun mynämäkeläisen SBS Wirmon kasvatti pelasi vielä viime kaudella junnusarjoja ja toisinaan myös Suomisarjaa. Hyppy liigaympyröihin ja viime vuoden Suomen mestarin pelaavaan kokoonpanoon on ollut iso.

– Eloluoto tuli meille viime keväänä testijaksolle. Hyvissä ajoin olimme keskustelleet Wirmon valmennusjohdon kanssa, että Lauri olisi pelaaja, joka meitä kiinnostaa. Lauri oli myös itse kiinnostunut tulemaan testileirille. Meni pari harjoitusta, kun syntyi vahva näkemys, että Lauri tulee olemaan meille kova tekijä.

Muutos lienee ollut Laurin kohdalla melkoinen.

– Onhan se aina iso hyppäys tulla junnusarjoista suoraan liigatasolle. Meillä on vaativa ympäristö ja vaativia pelaajia. Kestääkö uusi pelaaja sitä määrää harjoittelua, mitä mekin teemme. Olemme tyytyväisiä siihen, kuinka nopeasti Lauri on toimintaamme sopeutunut. Hänellä on selvästi oma halu ja nälkä kehittyä.

Kauden valmistavissa otteluissa Eloluoto sai vastuuta pelaten ykköskentässä muun muassa Champions cupin tappioon päättyneessä Falun-otteluissa. Niissä molemmissa peleissä Lauri viimeisteli maalin. Kauden hyvä alku lienee ollut yllätys valmennusjohdollekin.

– En olisi tällaista alkua osannut arvioida. On ollut positiivinen yllätys, että Lauri on nyt pistepörssin kärkisijoilla. Hän on ollut vieläpä syksyn aikana tasainen suorittaja. Toki Lauri on pärjännyt heti ensimmäisestä harjoituspelistä lähtien.

Kun liigaura on nuorukaisella vasta alussa, niin mitä asioita on parannettava?

– Fysiikassa on petrattavaa. Sillä puolella on edessä paljon harjoittelua. Laurista kylläkin näkee, miten on lapsuudessa pelattu eri lajeja ja liikuttu paljon. Kehonhallinta on mainio. Raamit ovat hyvät kehittymiselle. Kun on kyse nuoresta pelaajasta, puolustuspelaamisessa on opittavaa. Laurin kohdalla ei ole kuitenkaan kyse asenteesta.

U19 MM-kisoissa Eloluoto oli varamiehenä. Jälkeenpäin voisi todeta, että ehkä olisi kannattanut valita.

– Nuoret pelaajat saattavat ottaa nopeasti isoja harppauksia. Tällä hetkellä Laurin valinta kisajoukkueeseen olisi helppoa. Puoli vuotta sitten tilanne oli erilainen.

Mennään ajassa taaksepäin. SBS Wirmon valmentaja Petri Seppinen on oppinut tuntemaan maskulaisen palloilulahjakkuuden useamman vuoden ajalta.

– Eloluoma on ollut lahjakas monissa eri palloilulajeissa. Pallosilmä ja pelin ymmärtäminen on hyvä. Maalien tekemisen Lauri on aina osannut ja nyt Tepsissä hän on pystynyt monipuolistamaan peliään. Lauri on saanut syksyllä myös pelata ketjussa, missä maalipaikkojakin tulee. Ehkä myös on tullut otettua askeleita urheilijan suuntaan, ja on ollut pakkokin ottaa, jos mielii pelata liigassa.

Missä sarjassa Lauri pelasi Mynämäellä ennen siirtymistä Turkuun?

– Kaksi edellistä kautta Laurin pääpaino oli omassa junnujoukkueessa, P19 SM-sarjassa. Miesten pelejä pelattiin sen mukaan, miten aikataulut ovat sopineet.

Tuliko Laurin kehitys entiselle valmentajalle yllätyksenä?

– Yllätys on ollut se, kuinka nopeasti kaikki on mennyt eteenpäin. Pertun kanssa keväällä todettiin, että katsotaan, mihin taidot riittävät. Lauri sai mahdollisuuden ja on sen myös käyttänyt. Tuon ikäisellä tason säilyttäminen on kuitenkin se suurin haaste.

Perttu Kytöhonka.
Petri Seppinen.

ETUSIVU

Yhteistyössä

Jälkipeli kurkistaa kulissien taakse.
Nostaa esiin urheilun arjen sankareita ja mielenkiintoisia tarinoita, jotka harvemmin saavat julkisuutta. Yli lajirajojen. Herkullisimmatkaan tarinat eivät katoa, vaan löytyvät Jälkipeli-sivuilta. Kerro oma ehdotuksesi, niin Jälkipeli tulee paikalle!