Kilpa-ajaja Saarisen piilopaikka sijaitsee hautaustoimiston kellarissa

Saarisen hautaustoimiston Linnakadun kellarikerroksesta löytyy todellinen helmi. Piilossa katseilta on autotalli, jossa autoinsinööriksi kouluttautunut Jarno Saarinen aikoinaan rakenteli moottoripyöriään.

Mutta mennään ensin traagisiin hetkiin, jotka koettiin keväällä 1973 Italiassa. Monzasta tuli Saarisen uran päätepiste. Radalle jäänyt öljyläiskä koitui sekä ”Paronin” ja italialaisen Renzo Pasolinin kohtaloksi.

Saarinen oli ennen kuolemaansa nousemassa urallaan kohti maailmankärkeä. Miehen meriitteihin kuului jo 250 kuutioisten maailmanmestaruus. Asiantuntijat pitivät häntä myös isompien luokkien tulevana maailmanmestarina.

On ironista, että onnettomuus osui juuri Saarisen kohdalle, sillä hän ei ollut yltiöpäinen vaarantavoittelija. Hän huolehti itse kalustonsa kunnosta autoinsinöörin koulutuksen tarkkuudella. Hän tiesi kaiken ajamistaan moottoripyöristä. Turvallisuudesta ei tingitty.

Kun tieto Jarnon kohtalosta kiiri Suomeen, lähtivät Paronin kolmesta veljestä kaksi, Jari ja Jarkko, hakemaan Jarnoa kotiin Saarisen hautaustoimiston omalla ruumisautolla. Auto oli sama, jolla Jarno ja hänen vaimonsa Soili olivat kiertäneet kisoja eri puolilla Eurooppaa! 1970-luvulla ajettiin kilpaa tosissaan, mutta matkat taitettiin omilla autoilla ja yövyttiin leirintäalueilla.

Pikkuveli Jarille oman veljensä hakumatka ruumisautolla Italiasta kotiin lienee ollut elämänsä rankin ”työmatka”. Paljon on kuitenkin jäänyt hienoja muistoja elämään veljestä. Jos Jarno eläisi, olisi hän nyt jo yli 70-vuotias.

Kurkistetaan seuraavaksi historiaa huokuvaan kellarissa sijaitsevaan autotalliin. Pikkuveli Jari on kerännyt sinne hienon kokoelman nostalgisia muistoja.

– Tämä on se paikka, missä Jarno teki aikoinaan hommia. Paljon työkaluja ja tarvikelaatikoita on yhä alkuperäisillä paikoillaan. Nyt tämä on lähinnä kotimuseona. Väkeä on käynyt täällä katsomassa ympäri maailmaa, vaikka tätä ei missään mainosteta, kertoo Jari Saarinen.

Tallella on muun muassa Jarnon ensimmäinen mopo, katumoottoripyörä, kilpapyöriä, hauska varikkomopo, jopa Jarnon pikkupojan aikainen polkupyörä.

Eräs arvokkain yksityiskohta on nahkapuku, joka oli Paronin yllä hänen voittaessaan maailmanmestaruuden vuonna 1972. Tallessa on myös Jarnon ensimmäinen nahkapuku sekä jääratakisoissa käytössä ollut alkeellinen öljyasu.

ETUSIVU

Yhteistyössä

Jälkipeli kurkistaa kulissien taakse.
Nostaa esiin urheilun arjen sankareita ja mielenkiintoisia tarinoita, jotka harvemmin saavat julkisuutta. Yli lajirajojen. Herkullisimmatkaan tarinat eivät katoa, vaan löytyvät Jälkipeli-sivuilta. Kerro oma ehdotuksesi, niin Jälkipeli tulee paikalle!