Kolme kertaa Pyyhtiä, Pyyhtiä ja Pyyhtiä – veljesten sukunimi kannattaa laittaa muistiin

Aloitetaan Pyyhtiän urheilijaperheen nuorimmaisesta, nyt 17-vuotiaasta Niklaksesta, turkulaisesta jalkapallolahjakkuudesta. Nuorukainen vakiinnutti paikkansa viime kesänä TPS:n Veikkausliigajoukkueen keskikentällä.

Seuran oman kasvatin ja poikien maajoukkuepelaajan otteet tekivät kauden aikana vaikutuksen. On melko harvinaista, että vasta 16-vuotiasta pelaajaa käytetään erikoistilanteissa. Niklaksen mainiolla vasemmalla jalalla lähtivät useimmat TPS:n kulmapotkut ja vaparit. Syntyipä niistä maalejakin. Eräs niistä oli Rovaniemen Palloseuraa vastaan, joka toi raitapaidoille harvinaisen vierasvoiton.

Niklaksen alku TPS:n edustusjoukkueessa ei ollut kovin mairitteleva, pikemminkin koominen. Debyytti tapahtui jo edelliskaudella 2019 TPS:n pelatessa Ykkösessä. Pyyhtiä pääsi kentälle ottelun loppuminuuteilla. Epäonnekseen hän ensikosketuksellaan laittoi pallon omaan maaliin. Alkukämmin jälkeen kehitys on ollut kuitenkin poikkeuksellisen nopea. Jopa niin nopea, että Niklas joutui tekemään valintoja TPS:n pudottua kauden päätteeksi Veikkausliigasta.

Niklaksen saama suuri vastuu TPS:ssä tuli hänelle itselleenkin varmasti yllätyksenä. Tilastoihin merkattiin kuusitoista Veikkausliigaottelua ja yksi maali. TPS ehti solmia Niklaksen kanssa jo jatkosopimuksen kauden 2022 loppuun asti vahvana oletuksena, että TPS pelaa pääsarjatasolla. Näin ei kuitenkaan käynyt.

Niklaksen sopimuksessa oli liigapykälä, jonka turvin hänellä oli mahdollisuus siirtyä takaisin Veikkausliigaan, jos muualta löytyisi kiinnostusta. Espoosta löytyi. Niklas siirtyi kauden 2021 kattavalla lainasopimuksella FC Hongan riveihin. Hongalla on optio lunastaa Pyyhtiän oikeudet kokonaan itselleen kauden 2021 jälkeen. Eli mahdollisesti TPS:n kasvattia ei nähdä vähään aikaan Turussa. Ei välttämättä jatkossa Espoossakaan, sillä Pyyhtiän tavoitteet ovat kansainväliset pelikentät.

Tammikuun 2021 ottelussa Turkuhallissa tehtiin paikallista jääkiekkohistoriaa, vaikka itse pelistä TPS-Sport ei jäänyt jälkipolville juurikaan muisteltavaa. Ottelu oli kuitenkin tärkeä Pyyhtiän perheen Mikaelille. TPS:n liigarinkiin nostettu nuorukainen teki elämänsä ensimmäisen maalin pääsarjatasolla.

Mikael on ollut jo pidempään TPS:n kantavia voimia nuorten SM-sarjassa. Suurempaan tietoisuuteen Pyyhtiän nimi tuli viime syksynä, kun hänet varattiin taalajäille. Varaus itsessään ei ollut suuri yllätys, mutta Columbus Blue Jacketsin varhainen varaushuuto jo neljällä kierroksella saattoi yllättää Mikaelinkin.

Pyyhtiä matkasi loppuvuodesta 2020 yhdessä joukkuekavereiden Eemil Viron ja Juuso Pärssisen kanssa nuorten MM-kisoihin. Mikael oli niitä harvoja nuorissa Leijonissa, joka on pelannut kauden aikana pääasiassa vain nuorten SM-sarjaa. Kotiin palattiin pronssimitalit kaulassa. Kanadassa Edmontonin MM-kisoissa Pyyhtiä pelasi vasemmalla laidallaan samassa ketjussa Pärssisen kanssa. Parivaljakko on ollut alkuvuodesta yhdessä myös TPS:n liigaotteluissa.

Ei liene epäselvää, mistä aiheesta on puhuttu Pyyhtiän perheen ruokapöydässä, onhan perheen isä Tomikin piinkova urheilumies. Kyseessä on todellinen palloiluperhe. Perheen esikoinen Tuomas, 20, on saanut aina pikkuveljistään innokasta seuraa pihapeleihin. Kun kolme lähes samanikäistä kilpailuhenkistä poikaa ovat kisailleet keskenään, ei ole ihme, että voitontahtoa on kertynyt kaikille Pyyhtiän veljeksille.

Kun perheen kuopus Niklas valitsi lopulta jalkapallon, valitsivat Mikael ja Tuomas jääkiekon. Kaikki kolme ovat TPS:n juniorikoulun kasvatteja, mutta isoveli Tuomas pelaa nyt puolustajan paikalla Tuton A-junioreissa. Käytännössä se on tarkoittanut veljesten pelaamista vastakkain paikallisotteluissa. Tuomaksen reitti huipulle kulkee siis hieman eri reittiä kuin pikkuveljellään. Hänen tavoitteena on edetä Mestiksen kautta mahdollisimman korkealle.

Pyyhtiän perheen veljeksistä vanhin Tuomas (vas.) on TPS:n kasvatti, mutta pelaa nyt Tuton A-nuorissa. Mikael on nostettu jo TPS:n liigarinkiin. (Kuva: Tauon Paikka, HC TPS)
Mikael Pyyhtiä (oik.) on juuri tehnyt ensimmäisen maalinsa Liigassa. Sitä on mukava katsella jälkikäteen ketjukaveri Juuso Pärssisen kanssa videotaululta

ETUSIVU