Kolmosen otteluohjelman yllättävä typistyminen ei miellytä kaikki seuroja – kotiottelun tuotoilla on iso merkitys seuran taloudelle

Turun Palloseura ja Turun Pallokerho tiedottivat, että eivät ilmoita mukaan omaa joukkuettaan ensi kesän jalkapallon Länsilohkon Kolmoseen. Syytkin olivat molemmilla yhteneväiset. Pelaajien puute, taustaryhmän pienuus ja taloudelliset haasteet.

Ilmoitukset poisjäännistä tulivat perin myöhään, vasta tämän vuoden puolella. Into pelata Kolmosessa lienee ollut sen verran iso, että seuroissa pyrittiin loppuun asti saamaan ongelmaan ratkaisu. Onnistumatta.

Kolmosen sarjajärjestelmän laatija Suomen Palloliiton Länsi-Suomen piiri ratkaisi muuttuneen tilanteen pyyhkimällä Kolmosen otteluohjelmasta TPS:n ja TPK:n ottelut kokonaan pois.

Kuulostaa yksinkertaiselta ratkaisulta. Sitä se toki on, mutta lopputulos ei ole Kolmosen muille joukkueille kovin mieluinen. Viime hetkillä tehty päätös on herättänyt ison harmituksen. Myös tuomaritehtävistä katoaan kolmisenkymmentä ottelua.

EuPa, IFK Mariehamn 2, KaaPo, MaPS, MuSa, PIF, Peimari United, SalPa 2, VG-62, ÅIFK.

Siinä ensi kauden Läntisen lohkon Kolmosen joukkueet.

Turkulaisittain jalkapallon Kakkonen on ollut musta aukko. Yksikään kaupungin lukuisista Kolmosen joukkueista ei yltänyt pitkään sarjaporrasta ylemmäksi. Viime kauden pääteeksi FC Interin reservijoukkue onnistui siinä. Nyt Kolmosessakin on mukana enää vain yksi turkulaisjoukkue, ÅIFK. Loput tulevat Turun naapurikunnista. Nelosessakin on mukana vain kaksi turkulaisjoukkuetta.

Kahden Kolmosen turkulaisjoukkueen luopuminen sarjasta ja ottelumäärän vähentyminen sai kulmakarvat kurtistumaan muun muassa Sauvon suunnalla. Syystäkin.

– Tilanne on todella murheellinen jäljelle jääville seuroille. Ainakin niille joukkueille, jotka haluavat pelata mahdollisimman paljon Suomen lyhyen kesän aikana. Ja etenkin seuroille, jotka panostavat paljon omiin kotiottelutapahtumiinsa. Meillä Peimari Unitedissa kahden kotiottelun poistuminen ohjelmasta tekee budjetoituun myyntiin ison loven, kertoo Olli Dahl, seuran perustaja.

Vielä muutama vuosi sitten Peimari United potki alasarjoissa. Kehitys kohti korkeampia sarjatasoja oli kuitenkin nopea. Tie vei Kutosesta aina Kakkoseen asti. Nyt sarjataso on siis Kolmonen.

Olosuhteet alemmalla sarjatasolla pelaaville jalkapallojoukkueille on Turun ulkopuolella hyvät. Kun turkulaiset seurat harjoittelevat Kupittaan lepakkovuoroilla talven räntäsateessa ja viimassa, harjoitellaan esimerkiksi pikkuruisessa Sauvon maalaiskylässä sisällä lämpimässä, omassa palloiluhallissa, Peimari-Areenalla. Keväällä säiden lämmetessä siirrytään ulos priimakuntoiselle tekonurmikentälle.

Pienillä paikkakunnilla vedetään yhtä köyttä. Talkoilla saadaan aikaiseksi sellaiset olosuhteet, joista kaupungin alasarjajoukkueet eivät uskalla nähdä edes unta. Hyvä osoitus talkootyöstä on kentän reunalle noussut komea katettu katsomo kuppi-istuimineen. Sauvon Hakkispaanan lehtereillä on tilaa useammalle sadalle katsojalle. Ilman kuntalaisten yhteishenkeä tämä kaikki ei olisi ollut edes mahdollista.

Ja mikä parasta, katsomo myös täyttyy sadoista paikallisista jalkapallon ystävistä.

Peimari United panostaa ottelutapahtumiin. Niinpä jokainen kotiottelu pääsylippuineen ja ennen kaikkea oheispalveluineen on seuralle tärkeä tulonlähde. Toisin kuin usein Turussa, maaseudulla kotiottelun taloudellinen merkitys seuran toiminnalle on iso. Ottelumäärän pienentymisellä on merkityksensä.

– Me olemme ostaneet marraskuussa 2023 Palloliitolta tuotteen, eli ilmoittautuneet kahdentoista joukkueen Kolmoseen kaudeksi 2024 ja valmistautuneet siitä syntyviin kustannuksiin sekä tehneet talven töitä sen eteen, että pelataan täysi kausi. Olimme budjetoineet yksitoista kotiottelua ja niistä saataviin tuloihin. Nyt tämä ei tule toteutumaan.

Olisiko otteluohjelmalle voitu tehdä jotain?

– Teimme pyynnön Länsi-Suomen piirille, jotta tekisivät jotakin sen eteen, että saataisiin alkuperäinen määrä otteluita. Annoimme yhden ehdotuksenkin. Pelataan kymmenellä joukkueella kaksi kierrosta ja sen jälkeen muodostetaan ylä- ja alalohkot 5+5 joukkuetta sekä pelataan yksinkertaiset sarjat. Näin saataisiin kaikille puuttuvat neljä ottelua. Mutta idea ei herättänyt innostusta Palloliitolta lähteä tekemään mitään asian hyväksi. Kaikki on kuulemma liian myöhäistä. Olisi muitakin keinoja saada lisää otteluita. Edellä kerrottu on vain yksi ehdotus.

Kolmonen alkaa kaudella 2024 jo maaliskuun aikana ja päättyy vasta myöhään syksyllä lokakuussa. Keskellä kesää kelien ollessa parhaimmillaan on pitkä tauko, ja nyt kahden joukkueen otteluiden puuttuessa taukoa tulee vieläkin enemmän.

– Kesätauko oli jo todella pitkä alkuperäisessäkin ohjelmassa, silloin kuin vielä kaikki kaksitoista joukkuetta olivat ohjelmassa. Meidän ohjelmassa se oli viisi ja puoli viikkoa. Nyt kahden joukkueen luovuttua paikasta, häipyy yhden kuukauden ottelut, neljä ottelua, kaudesta.

Jos Peimari Unitedissa ollaan pettyneitä tilanteeseen, samansuuntaisia ajatuksia lienee syntynyt myös esimerkiksi Maskussa, Kaarinassa, Naantalissa ja Paraisillakin…

Kun oman kylän joukkue pelaa, se kiinnostaa paikallisia. Pienemmillä paikkakunnilla kannattajakulttuuri on erilaista kuin kaupungissa. Kotiotteluien tuotoilla on iso taloudellinen merkitys seuran toiminnalle. Peimari United pelaa kotiottelunsa Sauvon Hakkispaanalla.
Paikallisottelut ovat olleet Sauvossakin kesän kohokohtia.

Myös Paraisilla osataan kannustaa kotijoukkuetta.

ETUSIVU

Yhteistyössä

Jälkipeli kurkistaa kulissien taakse.
Nostaa esiin urheilun arjen sankareita ja mielenkiintoisia tarinoita, jotka harvemmin saavat julkisuutta. Yli lajirajojen. Herkullisimmatkaan tarinat eivät katoa, vaan löytyvät Jälkipeli-sivuilta. Kerro oma ehdotuksesi, niin Jälkipeli tulee paikalle!