Komealla voitolla kohti EM-lopputurnausta

AAMUSET Lasse Virtanen

Jo niin lähellä, mutta vielä niin kaukana. Näin voisi kuvailla Suomen jalkapallomaajoukkueen mahdollisuuksia saavuttaa historiallinen paikka EM-lopputurnauksessa. Olympialaisissa Suomi on pelannut pari kertaa, mutta ei EM- tai MM-turnauksessa. Lähellä ollaan, sillä vakuuttava voitto 3-0 (1-0) Armeniasta jätti vierailijat jo viiden pisteen päähän Suomesta.

Toinen haastaja Bosnia-Hertsegovina hävisi Kreikalle 2-1, joten sekin on viiden pisteen päässä. Suomi on siis yhdellä voitolla kisoissa. Suomi kohtaa vielä kotonaan Liechtensteinin (15.11.) ja Kreikan vieraskentällä (18.11.).

Bosnia kohtaa Italian kotonaan (15.11.) ja Liechtensteinin vieraissa (18.11.). Armenialla om vastassa Kreikka kotona (15.11.) ja Italia vieraissa (18.11.).

Maalit: 31, Fredrik Jensen 1-0, 61. Teemu Pukki (Joel Pohjanpalo), 88. Pukki (Rasmus Schüller) 3-0.

Yleisöä: 7 231 (loppuunmyyty).

Kentän kunkku: Teemu Pukin ylistäminen on klisee, mutta hei, miten toisin voi valita, jos äijä iskee kaksi maalia silloin, kun niitä tarvitaan. Vakuuttavaa ja varmaa. Kliinistä viimeistelyä. Mutta ei vain sitä, vaan myös pyyteetöntä puolustamista. Oikea-aikaisia taklauksia ja syöttösuuntien peittämistä. Hankki vaparin ja varoituksen vastustajalle, vaikka vastassa oli kolme miestä. Unohtaa ei sovi hyvää adjutanttia Glen Kamaraa. Tasapainoinen ja riskitön peli. Keskikentän kenraali. Varmaa työskentelyä.

Illan erikoisuus: Mitä tapahtui Markku “Rive” Kanervan lippikselle ja miksi hänet on ylimalkaan nähty lippis päässä? Se kun ei ole hänen normaali asusteensa. Vettyvät silmälasit olivat Riven mukaan syy poikkeukselliseen näkymään. Lippa suojaa tihkussa näkökenttää. Lippis ei kuitenkaan ollut edes pelaajien mieleen. Liekö taikauskoa? Joka tapauksessa Riven lippis oli saksittu palasiksi ja teipattu seinään. Näemmekö vielä lippalakin Riven päässä?

Matsin surkeinta: Veritas on hieno stadion Veikkausliigaan, mutta armotta liian pieni maaotteluihin, etenkin sellaisiin maaotteluihin, jotka kiinnostavat koko kansaa. Nyt kävi niin, eikä Palloliitto sitä etukäteen tiennyt. Armenia-ottelu olisi myynyt täyteen minkä tahansa stadionin Suomessa. Ne eurot jäivät liitolta nyt keräämättä. Veritas oli täynnä kuin Turusen pyssy. Oli ahtautta ja kaikenlaisia ad hoc -järjestelyjä. Tunnelma oli kuitenkin upea. Tällaisia matseja näkisi ja kokisi mielellään useammin Kupittaalla, ahtaudesta huolimatta. Seuraava kerta on jo ensi lauantaina.

Tuhlaajapoika: Huuhkajat olisi voinut tehdä myös lisäosumia, mutta kolme maalia oli hyvä saldo. Armenialla ei juuri mahdollisuuksia ollut. Jos Romyan Hovsepyanin olisi onnistunut ohittamaan Lukas Hradeckyn pelin 23. minuutilla niin… Jos ja jos. Ei onnistunut, eikä siitä sen enempää.

Kuka pääsi helpoimmalla: Lukas Hradecky selvisi maalinsuulla vähällä. Kiitos puolustuksen. Armenia ampui vain kahdesti kohti Suomen maalia. Ja kiitos myös Luken. Hän torjui Hovsepyanin kovan kudin ensimmäisellä puoliajalla, kun pelin suunta oli vielä täysin avoin.

Mitä sanottiin:

Joni Kauko: Oli hieno päästä pelaamaan kotona taas pitkästä aikaa. Tämä oli mulle spesiaali peli. Oli hienoa päästä avaukseen ja vetää ysikymppiä. Oltiin aika suvereeneja. Tiedettiin, että Armenia satsaa vastahyökkäyksiin. Ne otettiin pois.

Teemu Pukki: Huikee fiilis. Eka meni niin hyvin, niin päätin, että tehdään toka samalla tavalla. Oli hyvät syötöt. Meillä on ollut hyvä fiilis koko ajan. Puhuttiin, että unohdetaan peli (Bosnia) nopeasti. Sillä ei ollut enää mitään merkitystä.

Markku Kanerva: Näette erittäin tyytyväisen valmentajan. Olen äärimmäisen ylpeä pelaajien esityksestä. Ei ollut helpoimmat mahdolliset lähtökohdat peliin. Joukkue osoitti kovaa henkistä kanttia. Pystytään handlaamaan tällaiset tilanteet. Saatiin hyvä draivi joukkueeseen. Se näkyi alusta lähtien. Ollaan hyvissä asemissa. Kaksi matsia jäljellä. Homma on omissa käsissä.

Analyysi: Lähtökohta ei ollut helppo. Takana oli rökäletappio Bosniassa. Suomella ei ollut siinä pelissä mitään jakoa ja tappio piti unohtaa nopeasti. Sivussa olivat tärkeät palaset eli toppari Paulus Arajuuri ja kapteeni Tim Sparv. Ja mitä tekee valmentaja Markku Kanerva? Heittää avaukseen neljä uutta ukkoa. Avaukseen nousivat toppari Sauli Väisänen, keskikentän Joni Kauko ja Lassi Lappalainen sekä kärjen Fredrik Jensen.

Huuhkajien rosteria ei ole kehuttu leveäksi, mutta hyvin se näyttää kestävän sen, että lähes puoli joukkuetta vaihdetaan.

Kanerva palautti Huuhkajat perusarvoihin: kurinalaiseen puolustuspeliin. Kenttätasapainosta huolehdittiin eikä Armeniaa päästetty kääntämään peliä ja kontraamaan. Kyllä Armenia yritti, eikä se ole huono joukkue, mutta Suomen höntyilemättömyys ei antanut sille mahdollisuuksia.

Suomi sen sijaan käytti mahdollisuutensa. Jensen kiitti vastuusta ja reagoi oikea-aikaisesti kulmapotkun jälkitilanteessa. Suomi oli skoutannut Armenian heikkoudet ja yksi niistä oli erikoistilannepelaaminen. Maalivahti Aram Airapetyan ei pystynyt klaaraamaan korkeaa keskitystä, vaan pallo jäi pyörimään viitosen alueen kulmille, jossa Jensen reagoi nopeimmin ja vippasi pallon ulkosyrjällä verkkoon.

Toisella puoliajalla Pukki näytti, miksi hän on niin kohuttu pelaaja tällä hetkellä. Joel Pohjanpalo korvasi puujalan saaneen Jensenin ja syötti määrämittaisen pystypallon Pukille. Tämä nosti pallon hallitusti yli maalivahdin. Pelin lopussa kuvio toistettiin. Vaihtomies Rasmus Schüllerin täsmäpallo irrotti Pukin linjasta ja tämä nosti pallon toisen kerran yli maalivahdin.

Armenia oli vaarallisimmillaan ensimmäisen jaksolla, jossa sillä oli hyvät hetkensä. Kahden maalin tappioasemassa se ei enää pystynyt kunnolla haastamaan Huuhkajia. Se oli myös Suomen hyvyyttä. Mahdollisuutta ei annettu. Jauhettiin hitaita hyökkäyksiä ja varmoja syöttöjä. Riskit minimoitiin ja iskettiin, jos Armenia antoi mahdollisuuden.

Turkulaiskatsojia taatusti miellytti nähdä kolme turkulaispelaajaa avauksessa. Hradecky on itsestään selvyys maalilla, Jere Uronen on varma valinta vasemmaksi pakiksi, mikäli on pelikunnossa. Joni Kauko otti Sparvin paikan ja täytti isot saappaat erittäin hyvin. Rooli oli puolustavampi kuin seurajoukkueessa, mutta tuttu Interin ajoilta.

Kamara vaihdettiin lopussa kentällä varotoimenpiteenä. Hänellä on kasassa kaksi varoitusta, eikä kolmatta haluttu tilille.

Suomi: Lukas Hradecky; Jere Uronen, Joona Toivio, Sauli Väisänen, Jukka Raitala; Lassi Lappalainen (61. Pyry Soiri), Glen Kamara (87. Rasmus Schüller), Joni Kauko, Robin Lod; Fredrik Jensen (53. Joel Pohjanpalo), Teemu Pukki.

Armenia: Aram Airapetyan; Arman Hovhannisyan, Hayk Ishkhanyan, Varazdat Haroyan, Hovhannes Hambartsumyan; Sargis Adamyan, Artak Grigoryan (72. Gor Malakyan), Rumyan Hovsepyan, Gevorg Ghazaryan (77. Edgar Babayan), Tigran Barseghyan (65. Aras Özbilis); Aleksandre Karapetyan.

Erotuomari: Jesús Gil Manzano.

Varoitukset: Hambartsumyan, Adamyan ja Haroyan, Armenia.

Teemu Pukki oli jälleen tehopelaaja kahdella maalilla.

ETUSIVU

Yhteistyössä

Jälkipeli kurkistaa kulissien taakse.
Nostaa esiin urheilun arjen sankareita ja mielenkiintoisia tarinoita, jotka harvemmin saavat julkisuutta. Yli lajirajojen. Herkullisimmatkaan tarinat eivät katoa, vaan löytyvät Jälkipeli-sivuilta. Kerro oma ehdotuksesi, niin Jälkipeli tulee paikalle!