Koripallo selvisi koronakurimuksesta – nyt pelaajia on enemmän kuin ennen koronaa

Koripallo on saanut houkuteltua erityisesti lapsia mukaan lajiin pariin.

Korona kuritti kaikkia lajeja. Toiset saivat enemmän osumia, toiset vähemmän. Koripalloliitto julkaisi tuoreen tiedotteen, jonka sanoma on hämmästyttävä. Koripallon pariin on siirtynyt enemmän lisenssipelaajia kuin mitä oli ennen koronaa.

Saavutus on poikkeuksellinen. Siitä iso hatunnosto Koripalloliitolle ja lajin innokkaille vetäjille.

Koripallo teki jo viime vuonna uuden lisenssiennätyksen ja tällä kaudella pelaajien määrä vielä lisääntyi. Eli kyseessä on toinen vuosi putkeen, kun koripallo teki kaikkien aikojen lisenssiennätyksensä.

Koripallossa 20 000 lisenssin rajapyykki rikkoutui ensimmäisen kerran kaudella 2017-2018. Nyt ennätys kirjataan lukemin 21 726 lisenssiä.

Pitää kuitenkin muistaa eräs tärkeä asia. Vaikka koripallolla on ollut positiivista kasvua, lajin lisenssimäärät ovat vielä kaukana Suomen suosituimpien palloilulajien lisenssimääristä. Jalkapallon yli sadan tuhannen lisenssipelaajan määrä on ylivoimainen. Jääkiekkoon ja salibandyynkin verrattuna koripallolla on vielä pitkä matka kurottavana. Lentopallo on toki jäänyt koripallosta jo jälkeen.

Yhteistä kaikille edellä mainituille lajeille on se, että maajoukkueiden hyvä kansainvälinen menestys ei ole näkynyt seuratasolla, esimerkiksi yleisömäärien kasvuna. Koripalloliitossa uskotaan kuitenkin, että lisenssimäärien kehityksen taustalla on osittain myös Susijengin hyvät otteet EM-kisoissa ja tietysti Lauri Markkasen nousu maailman parhaimpien koripallopelaajien joukkoon. NBA-tähti on ollut tiuhaan tahtiin lehtien otsikoissa.

Erityisen positiivista koripallon lisenssimäärien kasvussa on junioripelaajien 11-16 -vuotiaiden määrän lisääntyminen. Lisäystä on niin poika- kuin tyttöpuolellakin. Sen sijaan, kuten muissakin palloilulajeissa, aikuispelaajien määrä ei ole vielä yltänyt koronan edeltävän ajan tasolle. Aikuisiän kynnyksellä olevien ja sen juuri ohittaneiden kohdalla lopettamisen määrät ovat huolestuttavia.

Vaikka koripallo on Etelä-Suomen laji, alueittain suurinta kasvu on ollut Pohjois-Suomessa. Esimerkiksi Oulun NMKY:ssä lisenssimäärin kasvu on ollut yli 25 prosenttia.

Koripallossa kolmen kärki on seuraava:

  1. Helsingin NMKY (liki 1500 lisenssiä)
  2. Tapiolan Honka (1130 lisenssillä)
  3. Leppävaaran Pyrintö (794 lisenssiä)

Lue lisää täältä.

ETUSIVU

Yhteistyössä

Jälkipeli kurkistaa kulissien taakse.
Nostaa esiin urheilun arjen sankareita ja mielenkiintoisia tarinoita, jotka harvemmin saavat julkisuutta. Yli lajirajojen. Herkullisimmatkaan tarinat eivät katoa, vaan löytyvät Jälkipeli-sivuilta. Kerro oma ehdotuksesi, niin Jälkipeli tulee paikalle!