Korona kurittaa kiekkoa – Mestis selvinnee kurimuksesta paremmin kuin Liiga

Tätä haastattelua tehtäessä kiekkosarjat pyörivät Suomessa normaalisti, tai ainakin niin normaalisti kuin poikkeusolosuhteissa on mahdollista. Huomisesta ei kuitenkaan kukaan tiedä mitään. Joka tapauksessa TUTO Hockey ja seuran toimitusjohtaja Dani Aavinen valmistautuvat seuraavaan otteluun tavalliseen tapaan, tosin koronatilanne huomioiden.

– Paljon joudumme tekemään ylimääräistä työtä ottelutapahtuman toteuttamiseksi, eli ylipäätään sen takia, että voidaan pelata. Normaalisti tehdään töitä, että halliin saataisiin mahdollisimman paljon yleisöä. Nyt joutuu yleisörajoitusten ansiosta pitämään hieman käsijarrua päällä, toteaa Aavinen kasvomaskinsa takaa.

Poikkeusolosuhteet vaikuttavat yksittäisen katsojan lisäksi myös yritysten toimintaan.

– Oleellista on yhteistyökumppaneiden yritysasiakkaiden vähentyminen. Viime kaudella Legenda-klubin täyttöaste otteluiden yhteydessä oli liki 99 prosenttia. Kauden aikana vain muutama aitio jäi joissakin arkiotteluissa myymättä. Päätyravintolat varattiin usein firmojen yksityistilaisuuksia varten. Aikaisemmin aitioasiakkaat söivät Legenda-klubilla ennen siirtymistään aitioon. Nyt heidän ruokailu onnistuu aitiossa. Kaikki tapahtuu mahdollisimman turvallisesti, kun aitiovieraat siirtyvät suoraan omille paikoilleen. Aitioissa on omat vessatkin.

Sekä Turkuhallissa että Kupittaan jäähallissa on hyvät mahdollisuudet erikoisjärjestelyihin. Niistä koituu kuitenkin aina lisäkustannuksia.

– Aluksi jaoimme hallin neljään eri lohkoon. Sen jälkeen tiivistimme, ensin kolmeen ja nyt kahteen lohkoon. Tällä järjestelyllä voimme taata turvalliset olosuhteet noin 800 katsojalle. Sisälle tullaan Hippoksentien puolelta rinnakkaisista ovista. Mitä enemmän on lohkoja, sitä enemmän tarvitsemme työvoimaa, kuten järjestyksenvalvojia, kioskinpitäjiä jne. Samalla myös menot kasvavat. Tutolla on Mestiksen suurin liikevaihto, mutta myös suurimmat kulut. Mutta vaikka pienetkin summat ovat meille suuria, niistäkin selvitään.

Erikoisjärjestelyt koskevat kaikkia hallille tulevia.

– Myös tuomareiden ja vierasjoukkueen pelaajien kohdalla olemme tehneet järjestelyjä. He tulevat sisälle ja liikkuvat hallissa vain heille tarkoitetuissa tiloissa. Työntekijöistäkin vain muutama voi siirtyä lohkolta toiselle.

Osa järjestelyistä on saattanut herättää ihmetystä.

– Ottelutapahtumissa yleisesti, kuten katsomoissa, noudatetaan THL:n ohjeita, mutta ravintolassa AVI:n ohjeita. Tämä voi synnyttää joissakin katsojissa ihmetystä, mutta me noudatamme viranomaisten antamia määräyksiä. Toki ohjeet muuttuvat koko ajan.

Liigasta on kantautunut huolestuttavia tietoja perin alhaisista yleisömääristä. Poikkeusolosuhteiden johdosta syksyn kaikissa muissakin palloilulajeissa yleisöä on käynyt paikalla ennakoitua vähemmän. Mestis ei tee poikkeusta.

– Aavistus oli, että yleisömäärä putoaa. Ehkä yllättävintä on ollut kaikkialla se, että yleisömäärät ovat jääneet selvästi alle rajoitusten. Esimerkiksi Tuto voisi ottaa nyt erikoisjärjestelyin halliin 1 200 katsojaa, mutta jäämme reilusti sen alle. Osa ihmisistä ei oikeasti uskalla tulla. Osa kokee, että nyt ei ole soveliasta mennä kiekkopeliin. Vaikka Tuton otteluissa käy Mestis-joukkueista keskimäärinen enemmän yleisöä, suurin ongelma on se, kun väkeä ei käy nyt riittävästi. Jotain uutta pitää kehitellä, millä saadaan lisämyyntiä.

Marketissa voi käydä kuukaudessa kymmeniä tuhansia asiakkaita eikä tiedossa ole yhtään sieltä saatua tartuntaa. Toistaiseksi ei ole tullut julkisuuteen katsojien saamia tartuntoja ottelutapahtumissakaan. Kauden alussa oli jääkiekossa muutamia pelaajiin liittyviä tartuntoja mahdollisesti itse kaukalossa. Syksyn aikana eri palloilulajeissa on ehditty pelata tuhansia otteluita, mutta mittakaavaan suhteutettuna itse urheilusuorituksen yhteydessä levinneet tartunnat eivät ole nousseet esiin. Otteluita on siirretty koronan takia, mutta tartunnat ovat tulleet muualta.

– Kupittaalle mahtuu vajaa 3 000 katsojaa. Kun nykyisillä rajoituksilla voimme ottaa 1 200 katsojaa, se tarkoittaa 35 prosentin täyttöastetta. Nyt otteluissa on kuitenkin ollut vain puolet siitä, mitä voisimme ottaa sisään. Käytännössä se tarkoittaa, että turvavälien ylläpitäminen onnistuu helposti. Aikaisemmin valokuva puolityhjästä hallista on ollut noloa, mutta nyt se onkin etu. Kiekkomatsissa käyminen on turvallista.

Liigassa pelaajapalkkiot ovat sitä luokkaa, että osa seuroista mahdollisesti ajautuu konkurssiin.

– Mestiksen ja alasarjojen onni onnettomuudessa voi olla se, että seurat ovat ensinnäkin tottuneet ainaiseen niukkuuteen ja toiseksi palkkakustannukset ovat Mestiksessä oleellisesti pienemmät kuin Liigassa.

Mestiksessä pelataan kaksinkertainen sarja neljäntoista joukkueen kesken. Tämän lisäksi pelataan kahdessa viiden joukkueen lohkossa kuusinkertainen välisarja. Tuton kanssa samaan lohkoon on sijoitettu Koovee, Kiekko-Espoo, Kiekko-Vantaa ja FPS.

– Matkustuskustannusten säästö oli yksi etu. Saamme myös pelaajille laadukkaita harjoittelupäiviä alkuviikkoon. Isoin etu oli kuitenkin joustavuus poikkeusolosuhteissa. Nyt, jos joukkue tai kokonainen lohko joutuu karanteeniin, se ei vaikuta muiden joukkueiden sarjaohjelmaan.

Pistelaskujärjestelmä meni myös uusiksi.

– Sarjataulukon rakentaminen pistekeskiarvon perusteella on parannus. Mestiksessä on saattanut olla aikaisemminkin joukkueiden pelattujen otteluiden määrissä suuria eroja. Jos esimerkiksi runkosarjan päättyessä joku tietty joukkue ei ole karanteenin takia ehtinyt pelata kaikkia otteluitaan, sarjasijoitus määräytyy pistekeskiarvon mukaisesti.

Kiekkomatseissa noudatetaan annettuja ohjeistuksia tarkasti. Kun yleisömääriä on rajattu, ovat Kupittaankin hallissa turvavälit kunnossa.
Kasvomaskien käyttö koskee nyt kaikkia hallissa olevia.

ETUSIVU

Yhteistyössä

Jälkipeli kurkistaa kulissien taakse.
Nostaa esiin urheilun arjen sankareita ja mielenkiintoisia tarinoita, jotka harvemmin saavat julkisuutta. Yli lajirajojen. Herkullisimmatkaan tarinat eivät katoa, vaan löytyvät Jälkipeli-sivuilta. Kerro oma ehdotuksesi, niin Jälkipeli tulee paikalle!