Juhavaltteri Salminen selostaa omalla tyylillään – ”En ole mikään kansankiihottaja”

Äänessä on jotain tuttua. Selostajalegenda Aulis Virtasen tyyliin. Turkulaisen Juhavaltteri Salmisen jalkapalloselostus on rauhallisen analyyttistä eikä huutamalla selostamista. Kaikesta kuulee, että kotiläksytkin on tehty hyvin.

Kolmekymppinen Salminen on lupaavalla selostusurallaan vasta alkutaipaleella, vaikka kokemusta on kertynyt jo kymmenkunta vuotta.

– En ole mikään kansankiihottaja. Kaikki tunne, mikä tulee ulos, sen pitää olla aitoa. Se ei tarkoita sitä, että huudat kuin syötävä. Ilman muuta pyrin olemaan selkokielinen selostaja. Tähän työhön kuuluu suomen kielen vaaliminen. Rauhallinen ja analyyttinen ote on minulle parasta, toteaa Salminen.

Salmisen selostajaksi ryhtymisessä on kyse sattumasta.

– Eiköhän kaikki pikkupojat ole joskus selostanut pihapelejä. Niin minäkin. Kun pihapeleissä tehtiin maali, niin pitihän se kuuluttaa tismalleen samalla tavoin kuin Aulis Virtanen. En kuitenkaan koskaan edes kuvitellut, että minusta tulisi oikeasti selostaja. Kyse on sattumasta. Juha-Pekka Jalon antamasta vinkistä olen tullut alalle.

Ihan pystymetsästä Salminen ei siirtynyt mikrofonin taakse. Taustalla on journalistin ammattitutkinto.

– Pitkän kaavan kautta tuli valmistuttua ammattikorkeakoulusta. Kun opiskelun aikana alkoi ilmaantua töitä, opinnot hidastuivat. Kun työstä tulleet palkkiot olivat paljon isompia kuin opintotuet, se kummasti laski kiinnostusta opiskeluun. Onneksi sain opinnot tehtyä valmiiksi.

Salminen valmistui aikana, kun media oli jo murroksessa.

– Koko sen ajan, kun olen ollut alalla, media on ollut murroksessa. Sanasta on tullut enemmänkin fraasi. Printtityöt ovat vähentyneet lähes nollaan. Aloitin kirjoittavana toimittajana, mutta nyt teen työtäni kokonaan sähköisessä mediassa.

Jo edellinen selostajasukupolvi on päässyt nauttimaan kaupallisten kanavien ilmaantumisesta mediamarkkinoille. Urheiluselostuksia oli aikaisemmin totuttu kuulemaan vain Ylen kanavilta.

Turkka Talonen oli ensimmäinen selostaja, jota kuuntelin paljon. Iku Viitasen ja Pete Poskiparran muistan hyvin, mutta olen liian nuori muistamaan JP Jalon selostuksia Auran Aalloilla.

Monelle nykyselostajalle Jalo on ollut esikuva. Niin myös Salmiselle, vaikka hänellä ei olekaan muistikuvia Jalon legendaarisista Auran Aaltojen kiekkoselostuksista.

– Jalo on minulle kuitenkin tärkein esikuva, sillä olen saanut tehdä hänen kanssaan paljon yhteistyötä. Minulla on ollut se etu, että olen istunut muutama tuhat kilometriä autossa hänen kanssaan. Ja olenhan hänen kauttaan jopa päätynyt samalle alalle. Jalolta olen oppinut paljon. Hänellä on ensinnäkin hyvä yleissivistys ja tehtynä valtava pohjatyö sekä käsitys itse pelistä. Lisäksi JiiPeellä on niin sanottu inhimillinen ymmärrys ja hyvä tyylitaju.

Urheilua tarjoavien kanavien määrä on kasvanut nopeasti moninkertaiseksi. Selostajille on tarvetta. Halukkaita, mutta kokemattomia on paljon tarjolla. Suurimmalla osalla ura jää lyhyeksi. Ammattilaiset erottuvat nopeasti. Kannattaa selostaa omalla muista erottuvalla tyylillä.

– Silloin, kun itse aloitin, oli jo käytössä muutama maksukanava. Nykyään näytetään livenä lähes kaikkea. Eri asia on, mistä maksetaan niin paljon, että kannattaa lähteä selostamaan. Voisin itse tehdä enemmänkin, jos palkkion suuruudella ei olisi väliä. Niiden, jotka tekevät tätä ammatikseen ja elääkseen, ei tulisi lähteä mukaan polkuhinnoilla.

Jokaisella selostajalla on omat suosikkilajinsa.

– Jalkapallo ja jääkiekko ovat minulle tutuimmat. Olen kokeillut koripalloa ja salibandyä. Tykkään näistä lajeista, mutta eihän minulla ole niihin samaa tietotaitoa. Veikkausliiga on lähinnä sydäntäni. Sen tapahtumia seuraisin tarkasti, vaikka en edes selostaisi. Kun olen jo kymmenisen vuotta selostanut ja seurannut tiiviisti kotimaista jalkapalloa, niin siinä ajassa on kerääntynyt runsaasti taustatietoakin.

Selostajalle on aina etua, jos taustalla on oma urheiluharrastus.

– En todellakaan ollut milloinkaan mikään lupaus, mutta pienestä pitäen olen pelannut pallopelejä, lähinnä jalkapalloa Turun Nappulaliigassa ja Tepsissä. Jääkiekkoa ensin Tutossa ja lopuksi juniorivuodet loppuun Tepsissä. Jääkiekon harrastamista olen jatkanut aikuisiällä alasarjoissa.

Salminen tietää, että selostajana ei voi miellyttää kaikkia. Eräs palaute on yleisin.

– Yleisin palaute kaikille selostajille on, että on puolueellinen. Parhaimmillani olen ollut samassa pelissä puolueellinen molempiin suuntiin. Tämä on tietysti ymmärrettävää, kun kannattaja elää oman joukkueensa mukana. Lähtökohtani on kuitenkin aina se, että peli kertoo totuuden. Sille pitää olla rehellinen. Jos Suomi pelaa huonosti, ei se palvele ketään, jos selostajalla on silloinkin värilasit päässä.

Mikä on toistaiseksi hienoin hetkesi selostajana?

– Itselläni ei ole sellaista pakkomiellettä, että minun pitäisi olla selostajana esimerkiksi arvokisoissa. Ei se ole minulle mikään status. Selostus ei ole egokysymys. Ihan mikä tahansa ottelu voi olla pirun hyvä. Kun kokee, miten itsellänikin kulkee, niin sellaiset hetket ovat kovia. Esimerkiksi Allsvenskanin otteluita selostaessa ei saa suurta yleisöä, mutta niitä on ollut mukava selostaa.

UrhoTV, Nelonen, Elisa, Yle, Ruutu jne. ovat Salmiselle tutuiksi tulleita työnantajia. Edessä on uusi mielenkiintoinen haaste, sillä Discovery Finland aloittaa Leijonien otteluiden lähetykset. Karjalaturnaus alkaa torstaina 5. marraskuuta. Kotikatsomoihin tunnelmia välittävät kaikille tutuksi tullut JP Jalo ja nouseva tähti Juhavaltteri Salminen.

Discovery Finlandin jääkiekkotiimi.

ETUSIVU

Yhteistyössä

Jälkipeli kurkistaa kulissien taakse.
Nostaa esiin urheilun arjen sankareita ja mielenkiintoisia tarinoita, jotka harvemmin saavat julkisuutta. Yli lajirajojen. Herkullisimmatkaan tarinat eivät katoa, vaan löytyvät Jälkipeli-sivuilta. Kerro oma ehdotuksesi, niin Jälkipeli tulee paikalle!