TPS 100 vuotta – Kaiken nähnyt ja kokenut Iku Viitanen selosti TPS:n otteluita suurella intohimolla

– Emme ole puolueellisia, vaan olemme erittäin puolueellisia.

Siinä tiivistettynä Team Päämiehen lähtökohta Turun Palloseuran jääkiekko-otteluiden selostamiselle. Kyseessä oli parikymmentä vuotta sitten radioasema Auran Aalloilla toiminut kahden hengen tiimi, joka välitti perin värikkääseen tyyliin ottelutunnelmia turkulaisille jääkiekon ystäville.

Team Päämiehen muodostivat alun perin kaksi henkilöä: Iku Viitanen ja Harri Moisio.

Juha-Pekka Jalo toimi suunnannäyttäjänä. Paikallisradiotoiminnan aloitettua 1980-luvulla Jalon ääni tuli tutuksi monille. Urheiluselostukset olivat olleet siihen asti vain Ylen kanavien yksinoikeus. Paikallisradioiden ansiosta selostus muuttui värikkäämmäksi, kun selostaja saattoi olla vapaasti kotijoukkueen puolella.

Ja mikä oli Jalon hehkuttaessa turkulaisen joukkueen otteita kaukalossa, kun samoihin aikoihin osuivat TPS:n ja valmentaja Hannu Jortikan kultaiset vuodet triplamestaruuksineen.

Jortikka palasi uudestaan TPS:n pääkäskijäksi vuonna 1998. Jälleen oli tuloksena peräjälkeen kolme Suomen mestaruutta. Näistä kahta viimeistä pääsi hehkuttamaan myös Team Päämies.

Viitasen ja Moision valinta selostajapariksi ei ollut sattumaa. Moisio tuli Auran Aalloille vuonna 1994 studioisännäksi TPS:n pelatessa jääkiekon SM-liigassa vieraspelejään.

Viitanen värvättiin hieman myöhemmin. Hänen roolinsa oli aluksi toimia ”plankkiapinana”, eli hänen tehtävänä oli välittää ottelutunnelmia kaukalonlaidalta. Viitanen aloitti Turkka Talosen selostaessa TPS:n otteluita.

– TV:n SuperSportin otteluselostuksiin haettiin kielitaitoista kaukalonlaitatoimittajaa kaudelle 1996-97. Yhden näyttömatsin jälkeen liityin plankkiapinaksi. Selostuksen korkeakoulu alkoi esikuvani JP Jalon opissa. Näin läheltä, miten perusteellisesti hän valmistautui otteluihin. Se jätti minuun lähtemättömän jäljen.

Jalon jälkeen Viitanen jatkoi Talosen kanssa.

– Tulin Auran Aalloille juontajaksi loppuvuodesta 1996. Kesällä 1997 Talonen tiedusteli kiinnostustani plankkiapinan hommiin TPS:n otteluihin. Näin korkeakouluni jatkui Turkan ohjaamana.

Plankkiapina Viitaselle tulivat tutuiksi monet sen aikaiset TPS-valmentajat, kuten Vladimir Jursinov, Jukka Koivu, Hannu Virta ja Kari Jalonen.

– Sijoituin mikrofonin kanssa vaihtoaitioiden väliin. Koivu oli innokas analysoimaan kesken pelin pienessäkin ajassa mitä on tapahtunut ja mitä tulee tapahtumaan. Se ei ollut mitään turhaa lätinää, vaan asiantuntijan puhetta. Jortikan aikana vuorostaan Jalonen ja Virta kommentoivat mielellään. Homma toimi loistavasti.

Vuonna 1999 Viitaselle tarjottiin mahdollisuutta siirtyä kaukalonlaidalta selostuskoppiin. Näin syntyi Team Päämies, joka oli idealtaan täysin poikkeuksellista.

– Halusin ottaa mallia historiallisen hurjasta parivaljakosta – radioselostajakaksikko JP Jalo & Juha Lindgren. Heidän tapansa selostaa iski minuun kuin metrin halko. Hurja mittapuu, mutta oli alusta asti selvää, että selostajia pitää olla kaksi ja sen pitää olla myytävä tuote. Moisio oli tuohon aikaan kaverini, joten selostajakaksikon toinen puoli oli itsestäänselvyys.

Parivaljakko Viitanen-Moisio tulivat Talosen tilalle. He halusivat tuoda mukanaan jotain uutta ja erilaista.

– Meillä oli Team Päämiehen kanssa selostamisen ohella show-meininkiä. Pehmensimme jääkiekon karua sanomaa. Kun oli kaksi ukkoa selostamassa otteluita, se antoi meille paljon mahdollisuuksia.

Selostuskaksikon nimen taustalla oli yhteistyökuvio matkapuhelimia myyneen ketjun kanssa.

– Auran Aaltojen myyntipuoli järjesti niin, että yritys osti meidän selostusnimen. Emme olleet selostajina Viitanen ja Moisio, vaan aina otteluselostajana oli Team Päämies. Se oli kahden miehen show, eli se ei henkilöitynyt vain yhteen mieheen. Näin kiekkoselostuksista tehtiin entistäkin kaupallisempi tuote mainoksineen. Kännykkäkauppa oli siihen aikaan kuumimmillaan. Olemme varmaan kiekkopuolella ainoa parivaljakko, jonka nimi on myyty.

Kuuntelijoilta tullut palaute oli suoraa. Uusi tapa herätti ihmetystä.

– Vertailukohtina käytettiin tietysti JP:tä ja Turkkaa ja emmehän me sille tasolle alussa yllettykään. Tosin Turkalla oli sama ongelma, kun hän tuli Jalon jälkeen. Kuuntelijoiden muutosvastarinta oli kova. Murskaavan alkukritiikin jälkeen hammasta purren mentiin eteenpäin. Useimmat päätyivät pitämään, osa ei. Lähestymiskulmamme oli viihteellisyys itse peliä unohtamatta.

Team Päämiehen toisella kaudella kokoonpanoon tuli muutos. Moision tilalle tuli Pete Poskiparta.

– Kun Moisiosta tuli päätoimittaja kesällä 2000, yhteistyö selostuskopissa ei enää toiminut. Annoin päätoimittajalleni potkut ja pyysin Peten mukaan. Poskiparralla on ihan hillitön huumorintaju. Jo silloin hän teki myös taikatemppuja. Pelimatkoilla kädet kävivät, kun Pete harjoitteli korttipakalla.

Keväällä 1999 TPS oli voittanut Jortikan johdolla mestaruuden. Se oli ”Jortsun” toisen triplasarjan ensimmäinen mestaruus. TPS oli seuraavan kauden (1999-2000) ennakkosuosikki, huolimatta, että joukkue oli uusiutunut melkoisesti. Tuloksena oli runkosarjan komea voitto ja SM-liigan uusi piste-ennätys.

TPS eteni loppuotteluihin pudottamalla ensin puolivälierissä Ilveksen ja välierissä HIFK:n. Loppuotteluvastustaja oli tuttuun tapaan Helsingin Jokerit.

Ottelusarja oli jo turkulaisille katkolla kotonaan, mutta Jokereiden voittaessa ratkaisu siirtyi Helsinkiin ja neljänteen otteluun. Team Päämies oli tietysti paikalla. Menomatka meni junassa TPS-kannattajien seurassa.

Ottelu päättyi TPS:n voittoon ja Suomen mestaruuteen. Kotimatkasta tuli ikimuistoinen, sillä Team Päämies sai palata kotiin Kanadan maljan ja pelaajien kanssa TPS:n omassa bussissa. Parivaljakko välitti voittotunnelmia suoraan juhlahumua täynnä olleesta linja-autosta.

– TPS:n mestaruudet ovat olleet kaikki ikimuistoisia, mutta vuoden 2000 mestaruuden ratkettua radiolähetyksen tekeminen bussissa kotimatkalla Turkuun yhdessä joukkueen kanssa on unohtumaton elämys. Muistan, miten jo Salon kohdalla ensimmäiset autot olivat vastassa vilkuttamassa meille valoja.

Kausi 2000-2001 oli valmentaja Jortikalle erityinen. Hänellä oli mahdollisuus uusia historiallinen triplansa. Ongelma oli jälleen joukkueen suuri vaihtuvuus. Poissa olivat Esa Keskinen, Kari Harila, Tomi Kallio ja Kai Nurminen. Paikkaajiksi tulivat muun muassa Niko Kapanen ja Henrik Tallinder. Otteet kaukalossa vaihtelivat, mutta tuloksena oli kuitenkin sarjan toinen tila ennen Jokereita.

Niin vain TPS eteni jälleen loppuotteluun. Oulun Kärpät oli pudottanut yllättäen ennakkosuosikki Jokerit. Oululaisten meno hyytyi kuitenkin ottelusarjassa TPS:n vastaan. Turkulaisten loppuotteluvastustaja oli Tampereen Tappara.

TPS matkusti Tampereelle Hakametsän halliin johtaen sarjaa 2-1. Kalle Sahlsted oli ratkaissut kotivoiton edellisessä ottelussa turkulaisille ja sama mies oli myös isossa roolissa Tampereella. Suomen mestaruus ratkesi vasta jatkoajalla. Maalintekijänä Sahlsted. Tälläkin kertaa Team Päämies sai tulla yötä myöten Kanadan maljan kera Turkuun. Voittojuhlat järjestettiin Turku-hallissa.

– Tunnelma jatkobileissä oli mahtava Turkuhallissa ja Hamburger Börsissä sekä seuraavana päivänä Turun torilla. Aivan hillitön fiilis.

Oma tarinansa muodostui pudotuspeleissä käytössä olleesta ”playoff-tuubasta”. Maalin syntyessä Team Päämies töräytti ilmoille kaamean äänen – ikään kuin ennakoiden nykyään Turkuhallissa käytössä olevaa maalitorvea.

– Löysin tuuban Auran Aaltojen romuvarastosta. TPS:n pelaaja Marco Tuokko, todellinen pelimannimies, valisti meitä kertomalla, että kyseessä on baritonitorvi. Tuokko oli torvesta niin innoissaan, että kuljetti sitä mestaruuskauden jälkeen kaikkialle.

Viitanen tuntee paikallisen urheilumaailman läpikotaisin, onhan hän ollut uransa varrella monissa eri tehtävissä. Iku tuntee hyvin turkulaisen amerikkalaisen jalkapallon. Onpa hänet nähty käsipallomaailmassakin.

Kim Rafkin kysyi minua HC Denniksen ”toiminnanjohtajaksi” kesällä 2003 ja samanaikaisesti Juhani Tamminen tiedusteli halukkuuttani lähteä kuulutus- ja viihdepuolen hommiin Porin Ässiin. Molemmat pestit kestivät kaksi kautta.

Tammisen ja Viitasen tiet kohtasivat uudestaan, kun Tami toimi TUTO Hockeyn taustajoukoissa. Tavoite oli nostaa Tuto takaisin parrasvaloihin.

– Tammisen myötävaikutuksella Tuton otteluselostukset Radio Sadan kanavalla kaudella 2011-2012 yhdessä JP Jalon kanssa oli mahtava kokemus. Kiersin pääasiallisesti vierasmatseissa joukkueen mukana. Oli kuin olisin palannut 1980-luvun alkuun, jolloin kiersin bändini kanssa ympäriinsä. Todellista me-henkeä ja huikeaa reissaamista. Pääsin näkemään joukkueen tekemistä aitiopaikalta.

Viime vuosina Viitanen on nähty eräällä arvostetuimmalla paikalla Turussa, TPS:n jääkiekko-otteluiden kuuluttajana. Legenda Aulis Virtasen perintö on Turussa tarkoin varjeltu ammatti. Tosin Viitasen kädet ovat tarkoin sidotut. Kaikilla liigapaikkakunnilla kuulutetaan samalla tavoin.

– Suomen Jääkiekkoliitto antaa viralliset kuulutusohjeet. Monisivuiseen ohjeistukseen on minuutin tarkkuudella kirjattu ylös tarkat sanamuodot, mitä tulee sanoa ottelun aikana kussakin tilanteessa. Muun muassa maalintekijät ja syöttäjät kuulutetaan tismalleen samalla tavalla kaikissa liigaotteluissa.

Harri Moisio (vas.) ja Iku Viitanen, Team Päämiehen selostajakaksikko, ajalta, jolloin mailat olivat puuta ja selostajat rautaa. Kuva: Johnny Holmén
Nykyään Iku Viitanen toimii kuuluttajana TPS:n kotiotteluissa.

ETUSIVU

Yhteistyössä

Jälkipeli kurkistaa kulissien taakse.
Nostaa esiin urheilun arjen sankareita ja mielenkiintoisia tarinoita, jotka harvemmin saavat julkisuutta. Yli lajirajojen. Herkullisimmatkaan tarinat eivät katoa, vaan löytyvät Jälkipeli-sivuilta. Kerro oma ehdotuksesi, niin Jälkipeli tulee paikalle!