Jere Luoma palasi takaisin peliin – Se oli kuin lapsi olisi päässyt karkkikauppaan

Maaliskuun illasta Oulun urheilutalolla vuonna 2019 muodostui Jere Luoman koripallouran sysimustin hetki. Kristika Turku pelasi puolivälieräottelua Oulun NMKY:tä vastaan. Kotijoukkue ”Ynni” teki voittokorin vain kolme sekuntia ennen ottelun loppua.

Luoma todennäköisesti muistaa kyseisen ottelun muista syistä kuin viime sekuntien tapahtumista. Ottelun neljännellä jaksolla eli jo pelin puolenvälin jälkeen Luoma oli väärässä paikassa väärään aikaan.

– Olin niin sanotusti apupuolustuksessa. Vastustajan jenkkipelaaja kaatui suoraan polveni päälle. Olin todellakin väärässä paikassa väärään aikaan. Olihan se erittäin epäonnekas tapahtuma. Kipu polvessani oli sietämätön.

Ottelun jälkeen Luomalla oli edessään särkylääkkeiden avittamana pitkä junamatka Turkuun. Oulusta saatiin kainalosauvat lainaksi ensihätään. Jo seuraavana päivänä oli lääkärintarkastus.

– Oli todella hyvä asia, kun pääsin nopeasti hoitoon. Jo ennen kuin röntgenkuvat oli otettu, lääkäri tiesi, mitä oli tapahtunut. Kuvauksen jälkeen tiedettiin lopullisesti, miten pahasti. Eturistiside oli repeytynyt, samoin sivusiteet ja kierukkakin oli repeytynyt. Kymmenen päivää myöhemmin olin jo leikkauspöydällä.

Kristika oli voittanut pudotuspelien ensimmäisen ottelun Turussa. Ouluun joukkue matkusti ilman kahta tärkeää pelaajaansa, Mikael Aaltoa ja Eero Lehtosta. Kun vielä Luomakin loukkaantui, ei turkulaisilla ollut mitään mahdollisuuksia jatkopeleissä.

Kun muilla Kristikan pelaajilla koitti harmillinen kesäloma, oli Luomalla edessään vielä pahempaa. Se oli kuukausien kestänyt toipumisjakso.

– Arvio oli kuudesta kuukaudesta yhdeksään kuukauteen. Jälkimmäinen vaihtoehto oli realistisempi ja se myös toteutui. Toipumista hidasti, kun pieni rustonpalanen oli myöhemmin irronnut ja sekin piti hoitaa tähystyksellä.

Kun kohdalle sattuu vakava loukkaantuminen, pelaaja miettinee uran jatkamista. Onneksi omasta joukkueesta löytyi vertaistukea, sillä Santeri Latvala oli kokenut saman hieman aikaisemmin.

– Kieltämättä lopettaminen kävi mielessäni, mutta en lopulta halunnut päättää uraani loukkaantumiseen. Mieluummin ripustan omalla päätökselläni kengät naulaan.

Kun yli kaksi metrinen ja yli 100 kiloinen iso mies rikkoo polvensa, kuntoutumisessa on omat haasteensa.

– Kuntoutuksessa piti tehdä enemmän voimaharjoituksia, jotta polvi kestäisi ison miehen hypyt. Kuusi viikkoa kävelin kepeillä ja sen jälkeen polvessa oli vielä pitkään rautatuki.

Luoman koripalloharrastus alkoi kuusivuotiaana.

– Menin kaverini mukana Laukaan Urheilijoiden harjoituksiin. Yksi harjoitus vakuutti ja sille tielle jäin. Olin omaikäisiäni pidempikin. En ole kuitenkaan koskaan ollut suuri junnutähti. Muutaman vuoden jälkeen siirryin Honsuun. Pekka Markkanen ja Ilja Saralahti nostivat minut miesten rinkiin.

Kun Jyväskylässä peliaikaa ei tullut riittävästi Luoma siirtyi muutaman ottelun ajaksi Säynätsalon Rientoon. Kun siellä tuli onnistumisia, parikymppinen Luoma otti ison askeleen koripallourallaan.

– Siirryin Kouvolaan ja Korisliigaan. Se oli iso hyppy nuorukaiselle, vähän liiankin iso. Kolmen Korisliigavuoden jälkeen palasin takaisin Jyväskylään ja Divariin. Olen päässyt myös 18-vuotiaiden maajoukkueeseen ja EM-kisoihin.

Kun koripallosta on vaikea tehdä Suomessa itselleen ammattia, Luoma päätti lähteä opiskelemaan. Tie kulki Jyväskylä Basketball Academysta kohti Turkua.

– Tuli ajankohtaiseksi päättää, mitä muutakin tulee tehdä kuin pelata koripalloa. Turusta löytyi opiskelupaikka ammattikorkeakoulusta. Opiskelen liiketoiminnan logistiikkaa. Valmistun tradenomiksi vuoden päästä. Kun sain tiedon opiskelupaikastani, otin yhteyttä Juha Ruohoseen ja sopimus Kristikan kanssa syntyi nopeasti.

Vaikka loukkaantumisen takia pelit tyssäsivät vuodeksi, oli Luoma tuttu näky koko viime kauden ajan Kristikan penkillä.

– Se oli intohimoa koripalloa kohtaan. Halusin omalla tekemiselläni olla joukkueen mukana. Penkiltä on vaikea katsoa peliä, mutta syntyi fiilis, että olen kuitenkin joukkueen mukana. Kokeneempana saatoin neuvoa nuorempiakin.

Kun takana on pitkä kuntoutusjakso, on pelirytmin hakeminen aluksi haastavaa.

– Kentällä liikkuminen, hahmottaminen oli aluksi vaikeaa. Ihan perusasioita, mutta kyllä ne nopeasti palautuivat mieleeni.

Valmentaja Ruohonen on tyytyväinen aloitusviisikkoon kuuluvan pelaajansa paluusta. Yhdessä Aallon kanssa 27-vuotias Luoma tuo joukkueeseen yli neljä metriä pituutta. Se on paljon Divaritasolla. Kauden ensimmäinen sarjapelikin on jo takana.

– Märskyä vastaan oli ensimmäinen sarjapelini puoleentoista vuoteen. Polvessani en tuntenut minkäänlaista kipua. Se oli kuin lapsi olisi päässyt karkkikauppaan.

 

Kolme aloitusviisikon pelaajaa (Mikael Aalto, Jere Luoma ja Eero Lehtonen) ovat loukkaantuneena, kun pelataan tärkeitä pudotuspelejä keväällä 2019. Kaikesta huolimatta Aalto pitää yllä huumoria.
Tuttu näky viime kaudelta. Vaikka Jere Luoma (toinen oik.) ei pelannut loukkaantuneena ainuttakaan ottelua, hän eli vahvasti joukkueen mukana.

ETUSIVU