Koronaviruksen takia urheiluseurojen harjoituksetkin menivät tauolle – tai sitten ei

Valtioneuvoston ohjeet koronaviruksen varalta ovat toistaiseksi vain ohjeistus, joka perustuu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) asiantuntijoiden lausuntoihin. Pakolliseksi se muuttuisi vasta, jos käyttöön otetaan niin sanottu valmiuslaki tai jos Aluehallintovirastot (AVI) näin omilla alueillaan määräävät.

Toistaiseksi annettu ohjeistus mahdollistaa urheiluseuroille paljon tulkinnanvaraa.

Urheiluseurojen tekemien seurakohtaisten päätösten takana on usein lajiliiton tekemät päätökset ja vahvat suositukset. Näyttääkin siltä, että saman lajin eri seurojen tulkinnat ja tehdyt päätökset ovat perin yhteneväisiä.

Eri urheilulajien väliltä löytyykin jo tulkitsemiseroja – ainakin aluksi.

Suomen Palloliiton hallitus päätti keskeyttää kilpailutoiminnan maaliskuun loppuun asti. Miesten Suomen Cupin neljännesvälieräottelut piti pelata ilman yleisöä tulevana viikonloppuna. Tämä koski myös KaaPon ottelua Kuopion Palloseuraa vastaan. Ottelu on siirretty.

Suomen Cupin ottelu Jippo – FC Inter oli tarkoitus pelata myös lauantaina Joensuussa. Tämäkin ottelu siirtyy pelattavaksi myöhemmin ilmoitettavana ajankohtana.

Lisäksi Palloliitto suosittelee koronaviruksen leviämisen estämiseksi seuroja keskeyttämään harjoitus- ja turnaustapahtumat maaliskuun loppuun asti. FC TPS ja FC Inter ovat jo ilmoittaneet, että kaikki joukkueharjoitukset ja pelitoiminta on keskeytetty maaliskuun loppuun saakka. FC Interin edustusjoukkueen joukkueharjoitukset jäävät myös tauolle. Pelaajat harjoittelevat omatoimisesti, kunnes toisin ilmoitetaan. FC TPS on myös siirtynyt omatoimiseen harjoitteluun.

Koripalloliitto ilmoitti miesten ja naisten Korisliigojen ja I divisioonien osalta sarjatoiminnan päättämisestä. Koripallon muutkin sarjat päätettiin lopettaa tältä kaudelta.

Koripalloliitto myös ohjeistaa, että harjoitustoiminnan osalta kukin jäsenseura tekee omat päätöksensä. Koripalloliiton suositus on noudattaa viranomaissuosituksia. Ura Basket päätti pysäyttää kaiken harjoittelu- ja kerhotoiminnan kahden viikon ajaksi. Myös Turun NMKY:n koripalloharjoitukset peruttiin toistaiseksi.

Lentopallon puolella Raision Loimun junioreilla kaikki harjoitusvuorot on peruttu toistaiseksi. Kilpailutoiminnassa Mestaruusliiga on keskeytetty.

Jääkiekossa koronaviruksen leviämisen takia liiton alaiset sarjat lopetettiin. Jääkiekkoliiton alaisia sarjoja ovat esimerkiksi Naisten Liiga ja Mestis. Näin Tuto Hockey lähti ennenaikaiselle kesälomalle. Tehty päätös koskee myös juniorikiekkoa. Koska kiekkokausi oli muutenkin jo lopuillaan, muun muassa TPS:n junioreiden harjoitukset lopetettiin. Liigan osaltakin tehtiin päätös: kausi on ohi.

Turkulaisen salibandyn osalta Valtioneuvoston oheistus tuli pahimpaan mahdolliseen aikaan. Salibandyliitto päätti, että pääsarjojen osalta (liiga ja divari) kilpailutoiminta pysäytetään toistaiseksi ja muiden sarjojen osalta pelikausi päättyy välittömästi kauden 2019-2020 osalta. Vielä ei tiedetä, pelaako TPS Salibandy Suomen mestaruudesta ja FBC Turku Salibandyliigaan noususta. Molempien seurojen harjoitustoiminta on tauolla.

FBC Turun osalta tilannetta hankaloittaa se, että seura operoi yksityisenä yrittäjänä kolmea salibandykenttää. Kulut juoksevat, vaikka kentillä ei pelattaisi. Sama kiusallinen tilanne koskee myös kaikkia muitakin seuroja, joilla on omistuksessaan omia liikuntatiloja. Ongelmia tulee myös niille seuroille, jotka ovat tehneet kausisopimuksia yksityisten hallien kanssa. Maksulliset vuorot tulisi maksaa tauosta huolimatta. Turun kaupungin vuorojen osalta tilanne on parempi. Peruutetusta vuorosta ei tule seuralle kustannuksia, mutta käyttämätön vuoro näkyy veronmaksajan kukkarossa.

Turun Seudun Urheiluakatemia tiedotti, että koulupäivien aikana toteutettava valmennustoiminta keskeytetään toistaiseksi, vähintään ensi viikon ajaksi.

Turun Urheiluliitto ilmoitti ensin jatkavansa toimintaa normaalisti, mutta kertoivat jo seuraavana päivänä keskeyttävänsä toiminnan varotoimenpiteenä koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi.

Muista seuroista poiketen Raision Urheilijoiden uintijaosto jatkaa harrastetoimintaa normaalisti. Seura noudattavat Suomen Olympiakomitean antamaa ohjeistusta, jonka mukaan perusterveet lapset, nuoret ja nuoret aikuiset eivät kuulu riskiryhmään eli urheiluseurojen harrastetoiminta näille kohderyhmille voi toistaiseksi jatkua.

Turun Uimarit pitäytyi myös ensin Olympiakomitean ohjeistukseen, mutta päätti peruttaa harjoitukset toistaiseksi. Suomen Uimaliitto on peruuttanut kaikki kilpailutapahtumat toukokuun loppuun saakka, koskien myös vesipallo-otteluita.

Käytännössä riski koronavirustartunnalle on pieni urheiluseuran harjoituksissa, koska koulut ovat joka tapauksessa toiminnassa. Jos koulut päätetään sulkea, harjoitustoiminta keskeytyy niissäkin seuroissa, jotka toistaiseksi toimivat normaalisti.

Aika näyttää, ylireagoitiinko Suomessa. Toistaiseksi on vaikeaa arvioida, onko toteutetuista suosituksista ollut enemmän haittaa kuin hyötyä.

Omat ongelmansa on lajiliitoilla, kun ne joutuvat pähkäilemään kesän kynnyksellä, miten ratkaistaan urheilullisesti keskeytettyjen sarjojen mestarit, nousijat ja putoajat.

ETUSIVU

Yhteistyössä

Jälkipeli kurkistaa kulissien taakse.
Nostaa esiin urheilun arjen sankareita ja mielenkiintoisia tarinoita, jotka harvemmin saavat julkisuutta. Yli lajirajojen. Herkullisimmatkaan tarinat eivät katoa, vaan löytyvät Jälkipeli-sivuilta. Kerro oma ehdotuksesi, niin Jälkipeli tulee paikalle!