Kristikassa tehtiin nuorennusleikkaus – Turussa ei hötköillä Korisliigan suhteen

Kahden koripallon perinneseuran, Kristikan (TuNMKY) ja Helsingin NMKY:n, divariottelun päättyessä Kupittaan palloiluhallin valotaulun lukemat 70-80 merkitsevät helsinkiläisten voittoa. Tappio on turkulaisille sarjan puolessavälissä jo kauden kymmenes. Voittoja on tullut vasta kolme. Pelataan kautta 2022-2023.

HNMKY on seura, jonka ansiosta koripallotoiminta käynnistyi Suomessa liki 100 vuotta sitten. Helsingin Namika on voittanut miesten Suomen mestaruuden seitsemän kertaa. Turkulainen kaimaseura on liki yhtä vanha. Suomen mestaruutta on Turussa juhlittu neljästi. Viimeksi turkulaiset ovat pelanneet pääsarjatasolla yli kaksikymmentä vuotta sitten.

Kotimaisessa palloilussa pääsarjan ja toiseksi korkeimman sarjatason välinen kuilu on suuri. Koripallossa se lienee kaikkein suurin. Korisliigan ja Divisioona A:n välinen tasoero on valtava. Ei siis ihme, että divisioonatasolta ei useimmilla seuroilla ole suurtakaan hinkua nousta Korisliigaan.

Turussa on haikailtu jo vuosikymmenien ajan pääsystä pääsarjatasolle. Nykysukupolvi ymmärtää kuitenkin hyvin realiteetit – etenkin, kun turkulaiset saivat viimeksi seurata läheltä naapuriseura Ura Basketin tuskien taivalta Korisliigassa.

Muutama vuosi sitten kolme piinkovaa turkulaista koripallomiestä pohtivat, että mitään ei tapahdu, jos joku ei ala tekemään. Ken Forslund, Ray Ailus ja Juha Ruohonen päättivät ratkaista ongelman ja ryhtyivät töihin.

Korisliiga oli kolmikon tavoite, mutta sinne ei haluttu mennä hosumalla, vaan sitten, kun siihen ollaan valmiita – niin urheilullisesti kuin taloudellisesti. Jokainen heistä on ehtinyt nähdä turkulaisen koripallon nousut ja laskut. Samoja edellisten sukupolvien virheitä ei haluttu tehdä – eikä ole tehtykään. Tosin myös unelma Korisliigasta on jäänyt toteutumatta.

– Tavoite on Korisliiga. Pyritään ammattimaisuuteen amatööriympäristössä. Pitää ottaa tässä vaiheessa kuitenkin maltti käteen. Meidän tulee rakentaa taustat vahvemmiksi. Yhteistyökumppaneiden hakeminen on toistaiseksi pienen ryhmän varassa. Tarvitaan lisää resursseja, lisää tekijöitä, esimerkiksi yksi kokopäiväinen työntekijä. Tarvitaan myös yleisö, kuudes pelaaja. Siitä elävät niin pelaajat kuin taustatekijätkin.

Näin Kristikan puuhamiehet totesivat rohkeasti, mutta viisaasti muutama vuosi sitten.

Täysin kotimaisin voimin pelaava turkulaisryhmä on ollut jo useamman kauden ajan yksi Divisioona A:n ennakkosuosikeista. Joka kausi on lähdetty taistelemaan sarjan kärkipaikoista. Näin myös tällä kaudella, vaikka jo etukäteen se tiedettiin vaikeammaksi kuin aikaisempina kausina.

Syykin on selvä.

Joukkueesta poistui jälleen kerran kokeneita pelimiehiä ja edessä oli vahva nuorennusleikkaus. Näin halutaan antaa enemmän peliaikaa seuran omille junioripelaajille. Isoin vastuu on kuitenkin yhä joukkueen konkareilla.

Kapteeniksi valittiin Lauri Tuomela ja varakapteeneiksi Ville Hänninen sekä Johan Kotavuo. Kokemusta tuo myös viime kaudella Korisliigassa Bisons Loimaan joukkueessa pelannut Joona Airenne. Silti Nyky-Kristika on entistä nuorempi ja kokemattomampi joukkue. Se on näkynyt myös otteluiden lopputuloksissa ja nykyisessä sarjasijoituksessa.

Korisliigasta voi aina Turussakin unelmoida, mutta paikalliset koripallovaikuttajat ymmärtävät, että jostain pitäisi ilmestyä lajiin hurahtanut varakas turkulainen ”kummisetä”, tai ainakin sellainen, joka olisi verkostoitunut laajalle. Ilman vaikutusvaltaista tukiryhmää turkulainen menestysprojekti ei olisi ollut mahdollista vuosikymmeniä sitten eikä olisi mahdollista nykyäänkään.

Kun Kristikan kotiottelu Helsingin Namikaa vastaan päättyy Kupittaan palloiluhallin kirkkaissa valoissa, kolmikko Forslund, Ailus ja Ruohonen pinovat talkoohengellä tuoleja ja keräävät laitamainoksia, jälleen kerran. Kyse onkin tutusta urheilun perusperiaatteesta: intohimosta, rakkaudesta lajiin.

Tämä, jos mikä, ansaitsee hatunnoston.

KRISTIKA TURKU 2022–2023

Joukkue: Matias Diaz Suomela, Ville Hänninen (A), Pyry Rantanen, Teemu Sulonen, Wille Nordell, Johan Kotavuo (A), Lauri Tuomela (C), Joan Novitsky, Aku Haikonen, Joona Airenne, Arttu Lecklin, Eetu Hytönen, Veeti Hytönen.

Valmennus: Juha Ruohonen ja Ray Ailus. Manageri: Ken Forslund.

LISÄÄ VALOKUVIA OTTELUSTA KRISTIKA – HNMKY

Juha Ruohonen (vas.) ja Ray Ailus.
Ken Forslund.

ETUSIVU

Yhteistyössä

Jälkipeli kurkistaa kulissien taakse.
Nostaa esiin urheilun arjen sankareita ja mielenkiintoisia tarinoita, jotka harvemmin saavat julkisuutta. Yli lajirajojen. Herkullisimmatkaan tarinat eivät katoa, vaan löytyvät Jälkipeli-sivuilta. Kerro oma ehdotuksesi, niin Jälkipeli tulee paikalle!