Kumlingen luonnonrauhaan – heinäkuussa kaikki majapaikat ovat täynnä

AHVENANMAA / KUMLINGE – Kunnan matkailuesite kertoo saaren olevan merellistä erämaata, aaltojen loisketta, silminkantamattomiin saaria ja luotoja, hiljaisuutta ja ystävällisiä ihmisiä.  Kumlingessa on vain 370 asukasta, mutta heinäkuussa matkailijat täyttävät kaikki majapaikat, myös leirintäalue on aivan täynnä. Paikallisista vain harva ymmärtää suomea.

Saaristolaislautat on tarkoitettu ensisijaisesti vakituisille asukkaille. Ulkopuolinen voi varata laivapaikan vain, jos yöpyy jossain välisatamassa. Tällöin hintakin on huomattavasti edullisempi. Välisatamien välillä matkustaminen on maksutonta. Varaukset: Ålandstrafiken, www.alandstrafiken.ax.

Heinäkuun alussa pidettävä musiikkijuhla, Visfestival, houkuttelee Kumlingeen satoja vieraita. Ihmiset tulevat veneillä eri puolilta saaristoa, aina Korppoosta ja Kemiöstä asti. Myös kaikki pääsaaren mökkiläiset tulevat paikalle. Onneksi kesäsesongin ulkopuolella on rauhallisempaa.

Kumlingeen ei tulla nähtävyyksien takia, vaikka Pyhä Annan kirkko hautuumaineen on tutustumiskäynnin arvoinen. Kirkon kattomaalaukset ovat poikkeuksellisen komeat. Historian havinaa voi kokea Sjölundin museotilalla, Hermas kotiseutumuseossa (Englingen saari) tai Fälberget-kallion muistokivellä. Jälkimmäinen on pystytetty vuoden 1808 taistelulle, jossa kumlingelaiset voittivat venäläiset.

Kumlingen kylässä sijaitsevassa apteekissa on säilytetty sen vanhan ajan tunnelma. Se on ainoa apteekki Ahvenanmaan saaristossa.

Suurin osa Kumlingen matkailijoista haluaa nauttia saaren vehreästä luonnosta, auringonotosta laakeilla silokallioilla, osa haluaa kokeilla kalaonneaan. Kannattaa matkustaa myös kesäsesongin ulkopuolella, jolloin ruuhkaa on vähemmän ja saa parempaa palvelua.

Heinäkuussa majapaikan haluavan tulee tehdä varaus mahdollisimman aikaisin. Vallesmannin majatalo toimii entisessä sairaalassa. Tyypillisin kumlingelainen majoitusvaihtoehto on kuitenkin tasokas mökkimajoitus. Tarjonta on runsasta, mutta heinäkuussa jokainen mökki on täynnä. Kumlingen sivuilta www.kumlinge.ax/fi löytyy tietoa muun muassa majoituksesta.

Kumlingen saarella on jopa pieni lentokenttä.

Kumlingesta matka jatkuu M/s Alfågelnilla kohti Maarianhaminaa. Yhteysaluksen pääteasema on Hummelvik Vårdön saarella. Merimatka kestää noin tunnin. Lyhyen lossimatkan jälkeen Vårdon saarelta pääsee siltoja sekä penkereitä pitkin aina Maarianhaminaan asti. Matkan varrella on kaksi mielenkiintoista pysähdyspaikkaa: Bomarsundin linnoitus ja Kastelholman linna.

KUMLINGE

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Bomarsundin linnoitus – Ja se Oolannin sota oli kauhia

LUE MYÖS: Kökar – paratiisi keskellä merta

LUE MYÖS: Saarelta saarelle Ahvenanmaalle – Pohjoinen reitti kulkee Kustavista Brändön saarelle

LUE MYÖS: Merenkulkijoiden Maarianhamina – Parkki Pommern ja Merenkulkumuseo on ykkösnähtävyys

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.