Saarelta saarelle Ahvenanmaalle – Pohjoinen reitti kulkee Kustavista Brändön saarelle

AHVENANMAA / BRÄNDÖ – Kaksi mielenkiintoista reittiä kulkee mantereelta Ahvenanmaalle läpi maailman kauneimman saariston. Pohjoinen reitti kulkee Kustavista Brändön kautta Kumlingeen ja sieltä Maarianhaminaan. Eteläinen reitti kulkee Ahvenanmaalta Kökarin kautta Korppooseen ja edelleen Nauvosta mantereelle.

Lomamatkan voi tehdä myös rengasmatkana yhdistämällä pohjoisen ja eteläisen reitin. Silloin pitää varata hieman enemmän aikaa. Reittiä voi lyhentää käyttämällä Turku-Maarianhaminan välillä kulkevia autolauttoja. Matkanteko luonnistuu yhtä hyvin fillarilla tai autolla.

Jos kulkee reitin kesäsesongin aikana, pitää valmistelut tehdä ajoissa, sillä saarten majoituskapasiteetti ja yhteysaluksien vuorojen määrä on rajallinen. Laiva-aikataulut on sovitettu hyvin yhteen. Valmistaudu kuitenkin perusteelliseen selvitystyöhön, sillä laiva-aikataulut ovat vaikeaselkoisia. Lisäksi kahden eri maakunnan matkailutahojen yhteistyön puutteellisuus näkyy yhtenäisen kartan puuttumisena. Siksi joudut yhdistämään Turun ja Ahvenanmaan saariston karttoja.

Pohjoinen reitti Brändö – Kumlinge:

Lossi kulkee Kustavin Vartsalan lossirannassa aikataulun mukaisesti puolen tunnin välein. Autopaikkaa ei voi varata etukäteen. Lyhyen lossimatkan jälkeen jatkan matkaa Vuosnaisten (Osnäs) satamalaiturille, josta yhteysalus m/s Viggen vie Brändön saarelle Långön laituriin. Aikatauluihin paikka on merkitty Brändön saaren Avan kylän mukaan!

Brändö kuuluu Ahvenanmaan saaristoon. Täällä pärjää parhaiten ruotsin kielellä. Långön laiturilta alkaa koko pohjoisen reitin kaunein tieosuus: 23 kilometrin mittainen punainen asfalttitie kulkee halki Brändön pääsaaren ja pengertienä pikkusaarilta toisille. Taivas ja meri ovat lähellä, auton ikkunasta voi melkein koskettaa vettä.

Maisemat ovat mitä kauneimmat. Rannat ovat oudon tyhjät, kesämökkejä ei näy. Käytännössä kaikki rannat ja lähisaaret ovat tyhjiä. Ero mantereen puolella olevaan Kustavin rantamaisemiin on suuri. Ahvenanmaalla, siis myös Brändössä maata voivat omistaa vain ne, joilla on Ahvenanmaan kotiseutuoikeus. Pääsaareen asukkaat eivät osta mökkiä Brändöstä, kun lähempänäkin on tarjolla.

Edellä mainitun johdosta Brändön maalle on vähän ostajia, vaikka hinta onkin alhainen. Matkailuyritystoiminta on melko pientä, kun ei voi tehdä suuria investointeja. Turismi työllistää vai muutaman perheen ympäri vuoden, tosin osalle se on tärkeä sivutoimi.

Suurin työllistäjä on merenkulku. Kolmasosa Brändön asukkaista työskentelee laivoilla, merikapteenejakin on peräti toistakymmentä. Kunta on toiseksi suurin työllistäjä, kalankasvatus tulee seuraavana. Maataloutta ei juurikaan harjoiteta.

Matka jatkuu Brändön päätietä pitkin saaren kärkeä kohti. Harvakseltaan kasvava havumetsä muuttuu lehtimetsäksi. Välillä voi nousta ulos autosta ihailemaan korkeiden kallioiden päältä upeaa saaristolaismaisema. Åvan sillalta avautuu mahtava näköala etelään Kihdille sekä pohjoiseen Ängskärin selälle.

Sillan jälkeen kannattaa poiketa Björnholman kohdalla länteen ja ajaa penkereitä ja siltoja pitkin niin pitkälle kuin pääsee. Tie päättyy Fiskön kalastajakylään. Ranta-aittoja ja venevajoja on poikkeuksellisen paljon.

Kun palaa takaisin päätielle, saapuu Brändön kylään. Kannattaa poiketa eksoottiseen kyläkauppaan, jollaista näkee nykyisin enää harvoin. Brändössä on bensa-automaattikin, mutta hinnat ovat korkeat. Varaa mukaan käteistä, sillä saaristossa ei ole pankkiautomaatteja.

Brändön päätie jatkuu penkereitä pitkin Torsholman kyläsatamaan. Täältä pääsee yhteysaluksella Manner-Ahvenanmaalle asti. Matka jatkuu m/s Alfågelnin kyydissä ja noin tunnin merimatkan jälkeen ollaan Kumlingessa.

Sijaitsee parin tunnin ajomatkan päässä Turusta. Asukkaita on 526. Koostuu pienistä ja isommista yli 1200 saaresta. Tarjolla on noin 800 yösijaa hotellissa ja mökkikylässä. Kalastuskortteja myydään paikallisissa kaupoissa. Käteistä mukaan, sillä pankkiautomaatteja ei ole. Brändön kunnan esite sisältää hyvän kartan. Lisätietoja majoituksesta ja nähtävyyksistä löytyy Brändön nettisivuilta www.brandoaland.fi.

Saaristolaislautat on tarkoitettu ensisijaisesti vakituisille asukkaille. Ulkopuolinen voi varata laivapaikan vain, jos yöpyy jossain välisatamassa. Tällöin hintakin on huomattavasti edullisempi. Välisatamien välillä matkustaminen on maksutonta. Varaukset: Ålandstrafiken,  www.alandstrafiken.ax.

BRÄNDÖ

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Bomarsundin linnoitus – Ja se Oolannin sota oli kauhia

LUE MYÖS: Kumlingen luonnonrauhaan – heinäkuussa kaikki majapaikat ovat täynnä

LUE MYÖS: Kökar – paratiisi keskellä merta

LUE MYÖS: Merenkulkijoiden Maarianhamina – Parkki Pommern ja Merenkulkumuseo on ykkösnähtävyys

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.