Kun Karhu Basketin faniryhmä saapuu paikalle, kannustusta ja ääntä riittää

Ottelun alkuun on vielä puolisentuntia, mutta meteli Salohallissa on jo melkoinen. Yli satapäinen oranssiin pukeutunut Karhu Basketin faniryhmä rumpuineen on saapunut paikalle.

Älä vaan sotkeudu kengännauhoihin. Opettele heittämään. Häviätte tänään…

Naljailu vastustajalle alkaa jo hyvissä ajoin alkulämmittelyn aikana.

– Toimimme pilke silmäkulmassa. Osaamme hienosti kuittailla kaikille ja myös meillekin voi kuittailla. Vaikka tulemme Pohjanmaalta, ei henkseleitten tarvitse paukkua. Mutta kun Pohjanmaalta tullaan, meissä on pohjanmaalaisuutta. Eli kaikki seisoo omiensa takana. Ollaan rehtiä ja suoraselkäistä kansaa. Joku voi tosin pahoittaa mielensä, kun sanomme joskus suoraan, miten asiat ovat. Mutta eipä tarvitse puhua selän takana, kertoo Karhu Basketin fanien puuhamies Pertti Holma.

Karhu Basketin äänekkäät kannattajat asettuvat Salohallissa oman joukkueen taakse katsomon puolelle. Ennen ottelun alkua isketään yläfemmoja pelaajien ja valmentajien kanssa. Taputetaan olkapäille.

– Ei sitä kukaan ulkopuolinen tajua, mutta me olemme oikeasti kuin yksi iso perhe, kannattajat, pelaajat ja valmentajat. Pieni Kauhajoen kylä hengittää koripallosta. Ja onhan meidän ryhmäkin faniporukoista ylivoimaisesti paras.

Karhu Basketin kannattajat ovat kaikenikäisiä. Kun kotijoukkueen Vilpas Ultras koostuu pääosin nuorista, on Kauhajoen porukassa mukana paljon varttuneempaakin väkeä. Vaikka on arki-ilta, kaukaa Kauhajoelta on saapunut runsaasti vierasjoukkueen kannattajia.

– Eihän noita nuoria salolaisia saa arkena Kauhajoelle millään. Viimeksi paikalla oli vain parisenkymmentä Vilppaan kannattajaa. Meitä on nyt täällä yli 100. Tulimme kahdella linja-autolla ja loput saapuivat omilla autoillaan. Kauhajoki on Kauhajoki. Omihia kannustetaan, pelataan sitten kotona tai vieraissa. Yrittäkää muut samaa.

Kauhajoki on 13 000 asukkaan pikkukaupunki. Koripallon lisäksi paikkakunnalla ei ole muita pääsarjajoukkueita. Fanitoiminta sai alkunsa mielenkiintoisella tavalla.

– Nykyisen Vilppaan valmentaja Sami Toiviaisen ollessa Kauhajoella hänen vaimonsa pyysi järjestämään muutaman fanireissun. Kolmea suunniteltiin, mutta sillä kaudella järjestettiin heti kymmenen kannattajamatkaa. Sen jälkeen ei olla lähdetty tyhjällä bussilla.

Rummut ovat tärkeä osa Karhu Basketin kannattajien rekvisiittaa. Niistä lähtevä meteli on kova. Ei siis ihme, jos joitakin kauhajokelaisten ralli ärsyttää. Näin kävi esimerkiksi pääkaupungissa. Kisahallissa kannustetaan hillitysti. Helsingin kaupunki kielsi rummut Seagullsin korispeleissä.

– Kyllähän mä ymmärrän, kun Helsingin hienohelmat eivät voi sietää meteliä. Harmittaahan niitä, kun laitamme kauhean rallin päälle. Metelihän on kahta kauheampi, jos sitä yritetään meiltä kieltää.

Kun rummut kiellettiin, Pohjanmaalla käytettiin luovuutta.

– Jo viime kaudella meille kerrottiin, että Helsingin Kisahalliin ei saa tulla rumpujen kanssa. Laitoimme Facebookin ilmoituksen, että tarvitaan vanhoja rumpuja. Teimme niistä tamburiineja, ne kun olivat sallittuja. Yhdestä rummusta voi tehdä kaksi tamburiinia. Niitä meillä oli Hesassa mukana parikymmentä ja meteli oli vielä kovempi. Pohjanmaalla tehdään hommat omalla tyylillään.

Toinen finaalisarjan ottelu päättyy Salossa kotijoukkueen murskavoittoon. Vaikka kauhajokelaisten oman joukkueen pelaajat eivät tällä kertaa loistaneet parketilla, jaksetaan kuitenkin kannustaa loppuun asti.

Mutta osataan sitä kuittailla salolaistenkin toimesta. Ottelun päättyessä vieraiden selkäsaunaan, kajahtaa ämyreistä Janne Tulkin tulkitsemana: Sinä lähdet ja tulvii Pohjanmaa. Täyttyy joet vierineistä. Pettymyksen kyyneleistä…

Vilppaan voiton myötä finaalisarja tasoittuu. Se mikä on nyt varmaa, parin päivän päästä joukkueiden kohdatessa uudestaan, Kauhajoen Aninkujan liikuntahallissa rummut pärisevät entistä kovempaa.

ETUSIVU

Yhteistyössä

Jälkipeli kurkistaa kulissien taakse.
Nostaa esiin urheilun arjen sankareita ja mielenkiintoisia tarinoita, jotka harvemmin saavat julkisuutta. Yli lajirajojen. Herkullisimmatkaan tarinat eivät katoa, vaan löytyvät Jälkipeli-sivuilta. Kerro oma ehdotuksesi, niin Jälkipeli tulee paikalle!