Kupittaalla aloitetaan ensi kausikin kurakeleissä. Tekonurmi tulee sitten, kun on tullakseen. Mutta ei ainakaan vielä ensi kesälle. Toista päätykatsomoakin pitää vielä odotella.
FC Inter pelasi vuonna 2008 Suomen mestaruuden varmistaneen ottelussa Kupittaan surkeissa olosuhteissa. Todellisuudessa jopa niin surkean vetisissä olosuhteissa, että kyseistä ottelua ei olisi pitänyt pelata lainkaan. Paine oli kova, sillä kausi piti saada päätökseen.
Viimeksi stadionin nurmi on uusittu vuonna 2012. Syystäkin Kupittaan jalkapallostadion eli Veritas Stadion valittiin Suomen parhaaksi Veikkausliigan pelikentäksi vuosina 2014 ja 2015. Nykyisin Turun alueelta löytyy parempikuntoisia luonnonviheriöitä kuin mitä on Kupittaalla. FC Interin ja TPS:n käyttämä kenttä pyritään pitämään pelikunnossa vielä tovin, mutta ruoho ei kauaa tuoksu stadionilla.
Kun viimeinen sarjaottelu on pelattu, aloitetaan muutostyöt. Jalkapalloromantikkojen kauhuksi alusta muutetaan Turussakin tekonurmeksi.
Tai siis näin alun perin suunniteltiin, mutta toisin kävi.
Kupittaan jalkapallostadionin alueen omistuskiemurat ovat erikoiset. Alfons Håkans -konserniin kuuluva Kupittaan Stadion Oy omistaa pää- ja päätykatsomon. Varsinaisen kentän omistaa Turun kaupunki, jonka on vastannut myös sen ylläpidosta. Stadionyhtiö on kuitenkin hallinnoinut kenttää ja käytännössä päättänyt jopa sen käytöstä. Jatkossa on toisin. Turun kaupunki päättää itse mitä kentällään tapahtuu.
Siirtyminen luonnonnurmesta tekonurmeen ei ole poikkeuksellista. Enemmistö Veikkausliigapeleistä pelataan jo nyt tekonurmialustoilla. Lähivuosina loputkin kentät muuttunevat tekonurmiksi. Tampereen Ratinan stadionilla ja Helsingin Olympiastadionilla viheriöi aito nurmi, mutta molemmat ovatkin tarkoitettu myös yleisurheiluun.
Vaikka monien mielestä jalkapalloa pitää pelata aidolla nurmella, näillä leveysasteilla ei ole muuta vaihtoehtoa – mikäli kautta halutaan pidentää molemmista päistä. Harvassa maassa on yhtä pitkä tauko kahden sarjakauden välillä kuin Suomessa. Nyt Kupittaa on käytössä vain Interin ja TPS:n kotiotteluissa ottelu kerrallaan, mutta jatkossa kenttä on vuoden jokaisena päivänä muidenkin joukkueiden käytössä, myös junioreiden. Musiikkitapahtumatkin ovat mahdollisia. Muutos olosuhteisiin on iso.
Helmareiden MM-karsintaottelu Slovakiaa vastaan saattoi olla pitkään aikaan viimeisin kansainvälinen tapahtuma Kupittaalla. Keinoalusta ei estä maaotteluiden pelaamista, mutta totuus on se, että Kupittaa putoaa alemmaksi A-maajoukkueen arvoasteikossa. Maaotteluita nähdään Turussa jatkossa perin harvoin. Remontoitu Olympiastadion ottaa oman paikkansa. Töölön tekonurmikin menee Turun edelle.
Kevään kurakelien ansiosta TPS on joutunut kerran pelaamaan ensimmäisen kotiottelunsa varakentällä, Valkeakoskella. Vaikka pinta vaihtuisi tekonurmeksi, saattaa olla, että ensi keväänä TPS ja Inter joutuvat aloittamaan kautensa muualla. Syynä on se, että kenttää ei mahdollisesti ehditä saamaan vielä valmiiksi kauden aloitukseen. Näin pähkäiltiin vielä kesällä.
Tämä pelko ei ole enää tältä osin ajankohtainen, sillä luonnonnurmi ei vaihdukaan keinonurmeksi – ei ainakaan vielä. Turun Sanomien haastattelussa Turun kaupungin suunnitteluinsinööri Mika Laineen mukaan hankesuunnitelma tekonurmesta on toki tehty, mutta asia ei ole edennyt kaupungin päättävissä elimissä. Tekonurmella ei pelata kesällä 2022.
Ihan oma tarinansa on kentän toiseen päätyyn suunniteltu uusi katsomo, mutta näyttää siltä, että sekään ei etene suunnitellusti. Katsomon oli määrä olla valmis kauden 2022 alkaessa. Rakennusluvat ja suunnittelu ovat kesken. Alun perin katsomon piti valmistua ennen vuodenvaihdetta, mikäli oli aikomus hyödyntää Uefalta tulevaa tukirahaa. Vuodenvaihde oli takaraja avustukselle.
Tietysti joku irvileuka voi kysyä, mihin sitä toista päätykatsomoa tarvitaan. Kovin on ollut vähissä jäähallin puoleisen päätykatsomonkin käyttö.
Rapa roiskuu Kupittaalla vielä ensi keväänäkin.