Kalkkikaupungissa tiedetään, miten Ykköseen pitää valmistautua – ”Lite mera, lite bättre”

Pargas IF:n päävalmentaja Stefan Strömborgilla on takana menestykselliset kolme vuotta seurassa. Vaikka seuran edustusjoukkue pelaa ensi kaudella Ykkösessä, Paraisilla hyväksi todetuista periaatteista ei luovuta.

Yksikään Pargas IF:n pelaaja ei nähnyt edes unta vielä kolme vuotta sitten pelaavansa Ykkösessä. Puhumattakaan, että edessä olisi kiihkeä paikallisottelu Turun Palloseuraa vastaan. Turkulaisten joukkoja saattaa johtaa vieläpä Paraisten oma poika Jonatan Johansson.

– Onhan se tietynlainen unelma, joka nyt toteutuu. Jos ajattelen asiaa oman kasvattajaseurani kannalta, niin täällä Paraisilla siltojen takana se on meille unelmaottelu, toteaa Piffenin edustusjoukkueen päävalmentaja Stefan Strömborg.

Paljon on tapahtunut Paraisilla viime vuosien aikana. Strömborg palasi kotikaupunkiinsa muualla vietettyjen jalkapallotäytteisten vuosien jälkeen. Pienen paikkakunnan ison seuran valmennuspäällikkö Strömborg pääsi toteuttamaan unelmaansa. Jälki on ollut vakuuttavaa. Viimeksi Paraisilla on pelattu toiseksi korkeimmalla sarjatasolla liki kolmekymmentä vuotta sitten.

– Kesällä 2019 yhteensä 28 pelaajaa pelasivat silloin korkeintaan Kolmosta tai paikallisia Turun piirin juniorisarjoja. Vain neljä pelaajaa, Larsson, Hradecķy, Babawo, Rexhepi, pelasivat korkeimmalla tasolla kolme vuotta sitten.

Ei pelkästään Pargas IF:n edustusjoukkue ole menestynyt.

– Seuralla on viisi sarjanousua kolmen vuoden aikana. Edustus on noussut kahdesti ja seuran kakkosjoukkue on noussut Kutosesta Kolmoseen. Tämä on Suomessa harvinaista. Eli Piffenin edustus on nyt Ykkösessä ja kakkosjoukkue Kolmosessa.

Totesit vuosi sitten haastattelussa, miten sarjatasona Ykkönen on Piffenin unelma, mutta Kakkonen on optimaalinen sarjataso. Ensi kaudella pelaatte kuitenkin Ykkösessä. Miten tässä näin pääsi käymään eli miksi juuri Pargas IF nousi Ykköseen?

– Olemme rakentaneet tätä alusta alkaen niin, että uutta on tehty edellisen päälle. Tietoa ja taitoa on kehitetty vuosi vuodelta, enkä vain minä, vaan koko seura. Näiden kolmen vuoden aikana ei ole tullut pelikauden aikana notkahduksia missään vaiheessa. Kehitys on ollut nousujohteinen. Olen valmentajana ylpeä, kun olemme kehittyneet aina kauden aikana. Olemme pelanneet parasta peliä juuri silloin, kun on ollut siihen tarvetta. Nytkin olimme viimeisen kymmenen ottelun aikana selvästi sarjan paras joukkue.

Piffen pelasi jo kesällä ajoittain Ykkösen jalkapalloa.

– Näen tämän kolmen vuoden matkana. Aloitimme Kolmosesta. Jo silloin se näytti välillä sellaiselta, että pelaamme Kakkosen jalkapalloa. Menneellä kaudella oli vähän samanlaista, sillä pelasimme ajoittain Ykkösen jalkapalloa. Oli loogista nousta sarjaporrasta ylemmäksi.

Osan otteluistaan Pargas IF voitti suurinumeroisesti.

– Meillä on erittäin hyökkäysvoittoinen joukkue. Luomme paljon maalipaikkoja. Silti pystymme myös puolustamaan hyvin. Joukkueemme pelaajat tekevät yhdessä kentällä enemmän puolustus- ja hyökkäyssuuntaan kuin keskimäärin muissa joukkueissa. Pelitapamme on selkeä.

Jo hyvissä ajoin ennen viimeisiä otteluita johditte sarjaa selvästi. Missä vaiheessa itse uskoit, että nousu Ykköseen tulee?

– Suoritustasomme pysyi korkeana ottelusta toiseen. Pelin kautta huomasin, että olemme sarjan paras joukkue. Puhuimme siitä pelaajien kanssa avoimesti, kun johdimme sarjaa. Koimme, että se antaa meille kunniaa, mutta myös velvollisuuksia.

Monet joukkueet tuskailivat harjoituskaudella koronarajoitusten kanssa. Paraisilla ”ongelma” käännettiin päinvastaiseksi.

– Koronan takia jouduimme talvella harjoittelemaan pienryhmissä, mutta se saattoikin olla meidän etu. Pelaajat olivat hyvässä kunnossa, harjoituksissa tuli paljon jokaiselle pallokosketuksia ja laukauksia, enemmän kuin olisi tullut isossa ryhmässä.

Seurassa on vahva identiteetti. Kerroit vuosi sitten hankkiessanne uuden pelaajan, otatte huomioon hänet myös ihmisenä. Pelaajan tulee sopia suomenruotsalaiseen kulttuuriin. Joudutaanko tästä nyt Ykkösessä tinkimään?

– Sama periaate on yhä voimassa. Ensin katsomme, kuka on valmis sitoutumaan Ykköseen. Sen jälkeen katsomme, millaisia pelaajia tarvitsemme lisää. Pelaajat ymmärtävät, että he pelaavat pienellä paikkakunnalla tälle seuralle ja kannattajille. Meillä on kahdeksan pelaajaa, jotka aikoinaan pelasivat yhdessä jo Kolmosessa.

Toiseksi korkein sarjataso Ykkönen vaatii aiempaa enemmän sitoutumista pelaajilta, jotka eivät kuitenkaan ole jalkapallossa ammattilaisia. Kuinka paljon tämä tuottaa haasteita?

– Haluamme olla tämän alueen ammattimaisin amatööriseura. Uskomme siihen, että meidän pelaaja voi kehittyä työelämässä, koulussa ja jalkapallossa yhtä aikaa. En näe mitään syytä, miksi se ei olisi mahdollista. Yhteiskunta on rakennettu eri palasista ja jalkapallo on vain yksi osa sitä. Meidän pelaajat eivät tule kello yksitoista joukkueharjoituksiin. Siihen aikaan he ovat muilla elämänalueilla kehittymässä. Mutta Paraisilla on erittäin hyvät harjoitusolosuhteet. Täällä on hyvä ympäristö kehittyä jalkapalloilijana.

Piffen tulee samaan poikkeusluvan pelata Pajbackan kentällä, vaikka vaatimuksena on 1000 istumapaikkaa, joista puolet pitää olla katettuja. Tämä ei toistaiseksi toteudu. Valotkin puuttuvat. Suunnitelmat pitää kuitenkin aloittaa, jos Piffen aikoo olla pidempäänkin Ykkösessä. Mikä on tämän hetken tilanne?

– Seura ja Paraisten kaupunki ovat käyneet Palloliiton kanssa neuvotteluja. Prosessi on käynnissä. Jotain ehkä tulee jo ensi kaudella, mutta mitä on sovittu ja puhuttu, en tiedä. Vähitellen parannetaan olosuhteita. Itse koen Bajbackan jo nyt ihan hyvänä pelipaikkana.

Vaikka Ykkösen uuden kauden avaus on vasta kuukausien päässä, on valmentaja Strömborgilla selkeä ja yksinkertainen suunnitelma tulevaa varten.

– Lite mera. Lite bättre.

Turun alueen paikallisottelut saavat uutta lisäväriä, kun Pargas IF:n vastustaja KaaPo vaihtuu Turun Palloseuraan.

ETUSIVU