Kupittaan palloiluhallista on tullut liian kallis turkulaisjoukkueille – olisi edullisempaa pelata kotiottelut naapurikunnissa

TUTO Volley, Kristika Turku, TPS Salibandy, FBC Turku…kaikilla on sama harmillinen ongelma.

Tilanne on nurinkurinen. Turku sai pitkän odotuksen jälkeen komean Kupittaan palloiluhallin, mutta turkulaisilla palloilujoukkueilla on isoja haasteita pelata siellä kotiotteluitaan, etenkin poikkeusaikoina. Yleisörajoitusten aikana ottelupäivän tuotto on nolla, mutta kulut juoksevat normaalisti.

Eniten seuroja ihmetyttää Turun kaupungin laskutuspolitiikka.

Kun yleisöä ei saada ottaa sisälle halliin, katsomolohkojakaan ei avata. Siitä huolimatta kotiottelu määritellään kaupungin puolesta tapahtumaksi ja laskutus on sen mukainen. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että seuroilta perittävä tuntihinta on paljon kalliimpi kuin, jos joukkue vain harjoittelisi hallissa.

Jos joukkue pelaa Kupittaalla harjoitusottelun ilman avattuja katsomoita, taksa määräytyy harjoitteluun tarkoitetun vuorohinnan mukaan. Jos joukkue pelaa sarjaottelun, mutta myös ilman avattuja katsomoita, taksa onkin yllättäen paljon kalliimpi.

Otetaan esimerkki TPS:n salibandyn liigaottelusta. Seura asentaa itse pelialustan, niin sanotun liigamaton, kaukalon ja toimitsijapöydän. Joukkueella on hallissa oma pukukoppi. Tuomarit ja vastustajajoukkue kuittaavat omat avaimet pukukoppeihin. Yleisörajoitusten aikana katsomolohkoja ei tarvitse avata. Silti Turun kaupunki laskuttaa täyden hinnan, eli tapahtumataksan mukaisesti.

Kupittaalla yhden ottelun hinnaksi kaupungin laskuttamana tulee 540 euroa, oli käytössä kaupungin asentama matto tai ei. TPS Salibandy maksaa saman summan, vaikka he levittävät itse oman liigamattonsa. TUTO Volley haluaisi pelata matolla, mutta sitä ei heille erikseen asennetta. Kaupunki katsoo, että lentopallo on parkettipeli. Summa on kuitenkin sama, 540 euroa.

Ottelua kohti kaupunki määrittelee minimiajaksi viisi tuntia ja se myös laskuttaa siitä ajasta. Todellisuudessa ottelutapahtumaan kuluisi usein pienempi aika, mutta lasku tulee aina viidestä tunnista. Jos kaksi salibandyottelua pelataan peräkkäin, molempia joukkueita laskutetaan viidestä tunnista. Ei ehkä kuulosta oikeudenmukaiselta.

TPS:n liigajoukkueen ja FBC Turun divarijoukkueen ongelmana on se, että kaupungissa ei ole toista vaadittavat mitat täyttävää peliareenaa. Kristika Turku ja TUTO Volley pelaavat poikkeuksellisesti edullisemmassa Nunnavuoren palloiluhallissa, mikäli sieltä löytyy tilaa. Pelaamalla Nunnavuoressa joukkue säästää jo yhden ottelun avulla satoja euroja. Tilanne on pakkoratkaisuna erikoinen. Turussa on hieno palloiluhalli, mutta seuroilla ei ole nyt varaa pelata siellä.

Sekä TUTO Volley ja FBC Turku ovat kauden aikana pelanneet yhden ottelun Nousiaisten uudella Nouste Areenalla. Alun perin kyse oli lajimarkkinoinnista naapurikuntiin, mutta yleisörajoitusten aikana ratkaisu muuttui taloudellisesti kannattavaksi. On edullisempaa pelata kotiottelunsa naapurikuntien hienoissa halleissa moninkertaisesti halvemmalla kuin kotihallissaan Turussa. Miltä kuulostaisi, jos TUTO Volley siirtäisi kotiottelunsa edullisempaan Raision Kerttulan liikuntahalliin?

Nyt eletäänkin aikoja, kun turkulaisen joukkueen kannattaa pelata mahdollisimman paljon vierasotteluita.

Vaikka yleisöä saisikin ottaa vapaasti katsomoihin, Kupittaan palloiluhallin lehtereille pitäisi saapua 350-450 katsojaa per ottelu ennen kuin pakolliset kulut tulisivat kuitattua. Tämä toteutuu harvoin. Kioskituotoilla ja pienemmilläkin katsojamäärillä tappioita voi pienentää. Tilanne pitäisi olla kuitenkin päinvastoin, eli ottelun lipputuloilla pitäisi kasvattaa seuran kassaa, eikä ainoastaan pienentää tappioita.

Voidaan jopa kysyä, onko ylipäätään oikeudenmukaista, että liigatasolla toinen joukkue voi pelata kotiottelunsa viisi kertaa halvemmalla kuin Turussa.

Erään turkulaisseuran kirstunvartija tiivistää vallitsevan tilanteen osuvasti seuraavasti:

– Seurat eivät ole poikkeusaikana nähneet Turun kaupungilta minkäänlaista vastaantuloa. Kaupunki on enemmänkin pyrkinyt ottamaan seuroilta kaikki eurot mitä pystyy ottamaan. Tämä on se, mikä ärsyttää suunnattomasti.

TUTO Volley pelasi yhden liigaottelunsa Nousiaisten Nouste Areenalla. Olosuhteet olivat komeat ja ottelun järjestäminenkin oli edullisempaa kuin omassa kotihallissa Kupittaalla.

ETUSIVU

Yhteistyössä

Jälkipeli kurkistaa kulissien taakse.
Nostaa esiin urheilun arjen sankareita ja mielenkiintoisia tarinoita, jotka harvemmin saavat julkisuutta. Yli lajirajojen. Herkullisimmatkaan tarinat eivät katoa, vaan löytyvät Jälkipeli-sivuilta. Kerro oma ehdotuksesi, niin Jälkipeli tulee paikalle!