Kutkuttava paikallisderby Turussa vuosien jälkeen – divarijengi haastaa liigan kärkijoukkueen

– Minä ainakin pidän huolen siitä, että ei voita. TPS pelaa sentään liigassa ja FBC Turku divarissa.

Siinä Miko Kailialan vahva mielipide tulevasta historiallisesta salibandyn paikallisottelusta. Kun ottelun lopputulosta ennakoi lajin kaksinkertainen maailmanmestari ja liigan kärkijoukkueen kippari, löytyy mielipiteelle myös kompetenssia.

Erityistä paikallisottelulle on sen harvinaisuus. Vaikka Kailiala on pelannut salibandyä pääsarjatasolla jo pitkään, hän ei ole koskaan aikaisemmin pelannut aikuistasolla kaupungin toista joukkuetta, FBC Turkua vastaan.

Eikä ole pelannut kukaan muukaan nyky-tepsiläinen. Sen verran aikaa on vierähtänyt, kun turkulaiset joukkueet ovat pelanneet viimeksi vastakkain edes harjoitusmielessä. Lähellä se on kuitenkin ollut, ihan virallisestikin. Sekä TPS ja FBC Turku ovat pariin otteeseen edenneet Suomen Cupissa niin pitkälle, että sopivan arpaonnen myötä olisimme nähneet kiihkeän turkulaisen paikallisottelun.

– Ei kahta sanaa, ettemmekö olisi halunneet cupissa kohdata Tepsin, toteaa FBC Turun manageri Antti Vääri. Pitkänlinjan markkinamiehenä hän tietää, mitä paikallisottelu merkitsee seuran kassavirtaan. Derbystä saatava taloudellinen tulos tulee varmemmin kuin mahdollinen urheilullinen tulos.

Alun perin oli suunnitteilla tulevalle perjantaille (28.8. klo 18.30) iso tapahtuma, mutta poikkeusolosuhteet muuttivat suunnitelmia. Nyt pääsylippuja myydään ennakkoon vain 500 katsojalle, joista kummankin joukkueen kiintiö on 250 lippua.

Mennään ajassa kuitenkin hetkeksi taakse päin.

Parikymmentä vuotta sitten molempien seurojen miesten edustusjoukkueet kilpailivat kaupungin herruudesta. TPS oli tunnettuna brändinä ensin edellä, mutta FBC Turku kiri rinnalle ja ohi. Jälkimmäisen liigapaikka oli enää yhden erän päässä, mutta Loviisa oli ratkaisuottelussa parempi.

2000-luvun alun paikallisotteluille oli tyypillistä, että ottelun ennakkosuosikki hävisi, milloin se oli FBC Turku, milloin TPS. BeeCee oli pitkään kuskin paikalla, mutta TPS:n toiminnanjohtajan Timo Tuomisen ennuste, joskus on junan käännyttävä, kävi toteen. TPS nousi Salibandyliigaan vuonna keväällä 2007. FBC Turku jatkoi pelaamalla Divarissa ja Kakkosessa. Näin viimeisestä paikalliskohtaamisesta on kulunut jo reilusti toistakymmentä vuotta.

Viimeisten vuosien aikana molemmat joukkueet ovat menneen kukonaskelin eteenpäin. Amatöörimäinen puuhastelu on muutettu tekemisen meiningiksi. TPS:n vauhti on ollut naapuriaan vieläkin kovempi. Jopa niin kova, että seuran kohtalo oli hetken vaakalaudalla.

TPS on noussut liigan kärkisijoille samalla, kun FBC Turku on tehnyt saman divaritasolla. Ero kahden sarjatason välillä on kuitenkin niin suuri, että eipä juuri kukaan ole aikaisemmin edes vakavissaan ehdottanut harjoitusottelua näiden kahden joukkueen välille. Se tuskin olisi palvellut kumpaakaan joukkuetta. Vähän samaa kuin HC TPS kohtaisi TUTO Hockeyn.

Mutta nyt turkulaiset salibandyjoukkueet kohtaavat toisensa.

Voisi olettaa, että FBC Turku olisi ollut aikaisemmin innokkaampi osapuoli keskinäisen harjoitusottelun järjestämiseksi. Sillä kun ei olisi ollut muuta kuin voitettavaa. Sen sijaan tappio alempisarjalaiselle olisi ollut TPS:lle vähemmän imartelevaa.

Mustavalkoisten nykyisen valmentaja Janne Kainulaisen ansiosta derby on nyt mahdollinen. Aikaisemmat TPS:n edustusjoukkueet eivät ehkä olisi selvinneet paikallisottelusta kuivin jaloin, mutta nyt joukkue on niin vahva, että pelko häviämisestä on pieni. Kolme maailmanmestaria ja maajoukkuemiestä sekä liigan hopeamiehistö takaa hyvät lähtöasetelmat Palloseuralle. Jos TPS pelaa liigassa totutulla tempolla, ei divarijoukkueella ole mahdollisuuksia.

Ihannetulos kaikkien kannalta olisi TPS:lle jatkoaikavoitto tasaisen väännön jälkeen. Silloin kumpikin osapuoli olisi tyytyväinen. Voitto FBC:lle olisi tietysti Santeri Raatarilan joukoille varsin mairitteleva. Sen sijaan rökäletappio todistaisi, kuinka pitkä matka FBC Turulla on vielä liigatasoiseksi joukkueeksi.

Aika on toinen kuin 2000-luvun alkuvuosina, edellisten paikallispelien aikana. Siihen aikaan joukkueiden valmentajat ja pelaajat elivät omissa poteroissaan. Vastustajasta ei pidetty. Nykyään pelaajaliikennettä on ollut joukkueesta toiseen. Niinpä kentän ulkopuolella ollaan hyviä kavereita.

Millaisia ajatuksia TPS:n valmentaja Kainulaiselle tuleva ottelu synnyttää?

– Jo vuosi sitten Raatarilan kanssa viriteltiin ajatusta paikallisottelusta. Pelaajatkin ovat sitä toivoneet. Perinteiset harjoituspelit eivät oikein sytytä meidän pelaajia. Pojat tulevat pelaamaan derbyn täysillä, satakymmenen. Samalla tavoin kuin haluaisimme pelata kauden aikana kaikki ottelut. Emme halua missään tapauksessa hävitä derbyä. Meillä ei ole muuta vaihtoehtoa.

– Jo kesästä lähtien olen huomannut, kuinka paljon derby merkitsee TPS:n pelaajille. Tulevasta pelistä on puhuttu pitkään. Tulee olemaan varmasti yksi kauden tärkeimmistä peleistä, vaikka hassulta kuulostaakin. Nykyään on molemminpuolinen kunnioitus. Kentän ulkopuolella monet ovat kavereita keskenään. Käydään toisten otteluissa kannustamassa, mutta kaukalossa vastakkain taistellaan tosissaan. Haluamme näyttää, että Turun herruus kuuluu meille.

Millaisia ajatuksia FBC Turun valmentaja Raatarilalle tuleva ottelu synnyttää?

– Tämä on turkulaiselle salibandylle hieno juttu. On hienoa, että olemme voineet järjestää tällaisen tapahtuman yhdessä. Se on elämys kaikille, katsojille ja pelaajille.

– Tämä on omalle joukkueelleni loistava stressitesti. Pääsemme mukaan maksimaaliseen testiin suomalaista huippujengiä vastaan, missä on maajoukkuetähtiä ja maailmanmestareita. He näyttävät meille, missä meidän pitää parantaa. Nyt voimme jäädä kiinni niistä asioista, missä olemme vielä vaiheessa. Eli näemme, missä olemme Suomen kärkeä perässä. Uskon kuitenkin, että pystymme tekemään heille sen vaikeaksi. Tosissaan lähdetään peliin ja vesi kielellä sitä odotamme.

Kumpikin joukkueista huolehtii oman katsomopuoliskonsa lipunmyynnistä. TPS:n liput myy Tiketti ja FBC Turun Eventio. Liput (5 €) tulevat myyntiin torstaina klo 12.00. Ottelun tuotot käytetään turkulaisen juniorisalibandyn hyväksi.

ETUSIVU