TPS 100 vuotta – Peter Enckelmanin upea ura Brittein saarilla

TPS 100 vuotta. Neljä jalkapallon Suomen mestaruutta. Valinta Suomen vuoden jalkapalloilijaksi. 21 A-maaottelua. Lisäksi kaikkien muiden meriittien päälle vielä liikuntaneuvoksen titteli. Siinä isä Göran Enckelmanin hienot urasaavutukset.

Sen sijaan poika Peter Enckelman haaveili nuorena vain siitä, että yltäisi Turun Palloseuran edustusjoukkueeseen. Vaikka isän saavutukset kuulostavat kovilta, jälkipolvi laittoi lopulta vieläkin kovemmaksi.

Peterin urasta Brittein saarilla tuli komea. Näin jälkikäteen tarkasteltuna komeampi kuin, mitä silloin ehkä ajateltiin. Jos suomalainen maalivahti kilpailee Englannin Valioliigassa peliajastaan tanskalaisen jalkapallolegenda Peter Schmeichelin tai amerikkalaisen Brad Friedelin kanssa, ollaan jalkapallon absoluuttisella huipulla.

Tuskin kukaan uskoi, ei edes Enckelman itse, että nuori suomalainen syrjäyttäisi tolppien välistä Schmeichelin. Näin kuitenkin kävi. Enckelman otti Aston Villan ykköstorjujan paikan. Kausi 2002-2003 oli turkulaisen uran kulta-aikaa.

Seura TPS ja maalivahdin rooli oli 190 senttiselle Peterille luontainen valinta. Isä Göran pelasi pitkän uransa aikana vain tovin Turun Palloseurassa, mutta raitapaidoissa saavutetut kolme Suomen mestaruutta jättivät vahvat jäljet Aurajoen rannoille. Kun vielä äiti Raija oli turkulaisen mimmifutiksen pioneereja, oli jalkapallo Enckelmanin perheen ruokapöydän ykköspuheenaihe.

Enckelmanin jälkikasvu aloitti jalkapallon harrastamisen Turun Nappulaliigassa. Sen jälkeen olivat edessä TPS:n kaikki juniori-ikäluokat, kunnes koitti nuorukaisen ensimmäinen pääsarjatason ottelu HJK:ta vastaan. Elettiin syksyä 1995, jolloin Peter oli vasta aikuisiän kynnyksellä.

Muutaman Veikkausliigavuoden jälkeen tuli 21-vuotiaalle TPS:n kasvatille unelmasiirto Valioliigaan ja Aston Villan organisaatioon. Joukkueen manageri oli kiinnittänyt nuorten maaottelussa huomionsa lahjakkaaseen turkulaiseen. Enckelman harjoitteli uuden joukkueensa kanssa muutaman viikon ajan, kunnes siirto oli tosiasia. Vaikka Peter tiesi, että paikkaa Aston Villan ykkösmaalivahtina ei olisi heti tiedossa, se ei muuttointoa vähentänyt.

Ei ole kovin yleistä, että suomalainen jalkapallomaalivahti yltää suoraan Valioliigaan. Tosin ei Enckelmankaan ole ollut ainoa Englannin pääsarjatason maalivahti. Jussi Jääskeläinen on pelannut yli 500 Valioliigaottelua. Antti Niemikin kuului aikoinaan Valioliigan parhaimmistoon.

Enckelman sai tyytyä ensin istumaan Villa Parkin vaihtopenkillä, kunnes turkulaisen debyytti tapahtui toisen kauden alussa Arsenalia vastaan. Joukkueen ykkösmaalivahdin David Jamesin loukkaannuttua, Peter sai enemmän tilaisuuksia. Jamesin korvaajaksi tullut Schmeichel vei jälleen suurimman osan peliajasta, kunnes osat vaihtuivat. Kaudella 2002-2003 Enckelman pelasi ykkösvahtina Valioliigassa yli 30 ottelua.

Syksyllä 2003 Enckelman siirtyi lainalle Blackburn Roversiin, ensin vain kuukaudeksi, kunnes siirrosta tuli pysyvä. Uudessa seurassaan Peter joutui olemaan kuitenkin kakkosmaalivahtina Friedelin ollessa aina torjuntavastuussa.

Kun peliaikaa ei tullut, oli edessä jälleen siirto uusiin maisemiin, ensin Walesiin (Cardiff City FC) ja sen jälkeen Skotlantiin muutamaksi kaudeksi (St. Johnstone FC ja Heart of Midlothian FC).

Eräs Enckelmanin jalkapallouran huippuhetkistä oli, kun hän pääsi Cardiffia edustaessaan pelaamaan Englannin cupin finaaliottelua Portsmouthia vastaan. Wembleyn katsomossa oli lähes 90 000 katsojaa.

Enckelman pelasi Brittein saarella viidessä seurassa neljäntoista vuoden aikana. Se on loppujen lopuksi varsin vähän. Monelle pelaajalle kertyy seuroja uransa aikana enemmänkin.

Keväällä 2013 36-vuotias Enckelman oli ilman seuraa, joten oli aika palata Suomeen. Muuttaessaan kesällä takaisin Turkuun, uudesta pelipaikasta ei ollut tietoa, vaikka Enckelmanilla oli vielä pelihaluja. Sitten tuli yllätyssoitto Maarianhaminasta. Veikkausliigajoukkue IFK Mariehamn oli Peterin uran viimeinen seura.

Siirto ammattilasikenttien viheriöiltä siviiliin tapahtui mutkattomasti. Jalkapallon Pelaajayhdistyksen yhteistyökumppani DHL Express esitteli pelaajille toimintaansa talvella 2014. Kun Enckelman ymmärsi peliuransa olevan päätöksessään, hän otti yhteyttä kyseiseen kansainväliseen kuriiriyhtiöön.

Nyt perheenisä tekee uutta uraa DHL:n kenttämyyjänä. Vuodet brittikentillä ovat muokanneet Peteristä kielitaitoisen ja kansainvälisen supliikkimiehen, joka on elementissään myyntityössä.

ETUSIVU

Yhteistyössä

Jälkipeli kurkistaa kulissien taakse.
Nostaa esiin urheilun arjen sankareita ja mielenkiintoisia tarinoita, jotka harvemmin saavat julkisuutta. Yli lajirajojen. Herkullisimmatkaan tarinat eivät katoa, vaan löytyvät Jälkipeli-sivuilta. Kerro oma ehdotuksesi, niin Jälkipeli tulee paikalle!