Lentopallon pudotuspeleistä jää väljähtänyt jälkimaku

Ei siinä mitään, LP Viesti on mestaruutensa ansainnut. Se onkin seurahistorian ties kuinka mones Suomen mestaruus. Kevään 2021 lentopallon pudotuspeleistä jää kuitenkin väljähtänyt jälkimaku. Kyse on kuitenkin seurojen omasta ratkaisusta. Lentopallossa päätettiin toimia koronan kummitellessa toisin kuin osassa muissa palloilulajeissa.

Salibandyssä pelataan nyt lajihistorian jännittävimpiä ja tasokkaimpia pudotuspelejä – huolimatta, että yleisö ei pääse pelipaikalle. Salibandyssä, kuten myös koripallossa, ratkotaan jatkoon menijät jo puolivälieristä alkaen täysillä ottelusarjoilla. Suomen mestaruus irtoaa paras seitsemästä -systeemillä. Mestaruuspokaalia ei nosteta ilmaan yhden tai kahden tuurivoiton tuomana.

Olisiko VaLePa Suomen mestari, jos finaalit olisi pelattu lentopallossakin perinteisellä tavalla, pitkän kaavan mukaan?

Lentopallossa tehdyt ennakkopäätökset romutti karmealla tavalla sarjaa dominoineen LP Kangasalan mestaruushaaveet. Naisten Mestaruusliigassa joukkue oli vain yhden voiton päässä finaaleista häviämättä pudotuspeleissä erääkään. Koronatapauksen johdosta LP Kangasala tuomittiin häviämään loput ottelunsa.

Päätös oli urheilullisesti äärimmäisen epäreilu. Jo viime kaudella LP Kangasala oli mestariehdokas, mutta silloinkin joukkueen, kuten kaikkien muidenkin, kausi päättyi runkosarjaan.

Lentopallossa terveyden ohella tärkeimmät syyt kauden typistämiselle olivat taloudelliset seikat. Kun lipputulotkin jäävät saamatta, seurat halusivat minimoida matkustuskilometrejä. Kun sarjat saadaan päätökseen maaliskuun loppuun mennessä, saadaan säästettyä huhtikuun palkkamenotkin. Kautta lyhentämällä haluttiin varmistaa, että mestari joka tapauksessa löydetään. Viime keväästä otettiin oppia – huolimatta, että nyt lentopallon medianäkyvyys jää lyhytaikaiseksi.

Lentopallon pääsarjatasolla oli käytössä paras kolmesta -järjestelmä puolivälierissä, välierissä ja loppuotteluissa. Ykkössarjassa tiivistetään vieläkin enemmän, sillä puolivälierien jatkoon menijät ratkotaan yhdessä ottelussa, välierät ja finaali taas kahdessa, jolloin voittojen ollessa tasan pelataan ratkaiseva lisäerä.

Olen lähdössä paikan päälle lentopallon Ykkössarjan pudotuspeliotteluun, jossa jatkoon menee yhdellä voitolla. Pitkästä välimatkasta johtuen TUTO Volley ja NaPa päätyivät yhteisymmärryksessä tähän erikoiseen ratkaisuun. Menetelmä kuulostaa melko poikkeukselliselta kilpaurheilussa.

Ykkössarjan lopullinen voittaja saa palkinnoksi pahviviirin, jonka voi ripustaa kotisalinsa katto-orsille. Lentopallossa ei yksikään joukkue putoa eikä nouse. Eri asia on, mitä Lentopalloliiton pukumiehet päättävät myöhemmin kesällä kabineteissaan.

Liigan jumboksi jäämisestä huolimatta Loimulla ei ole murhetta sarjatason vaihtumisesta, sillä nyt yksikään joukkue ei pudonnut Mestaruusliigasta.

ETUSIVU

Yhteistyössä

Jälkipeli kurkistaa kulissien taakse.
Nostaa esiin urheilun arjen sankareita ja mielenkiintoisia tarinoita, jotka harvemmin saavat julkisuutta. Yli lajirajojen. Herkullisimmatkaan tarinat eivät katoa, vaan löytyvät Jälkipeli-sivuilta. Kerro oma ehdotuksesi, niin Jälkipeli tulee paikalle!