Kupittaan jalkapallokentät ovat hiljentyneet, mutta aluksi eivät aivan täysin. Siellä täällä ennen kenttien kokonaan sulkemista näkyi raikkaassa kevätilmassa yksittäisiä pelaajia pallottelemassa, laukomassa ja venyttelemässä. Nyt, kun Turun kaupunki sulki ulkoliikuntapaikat, ovat kentät pysyneet tyhjinä. Turussa, kuten kaikkialla Suomessa, myös Veikkausliigapelaajat ovat siirtyneet omatoimijaksolle.
– Noudatamme määräyksiä eli seura ei järjestä tällä hetkellä pelaajille minkäänlaista organisoitua yhteistä toimintaa, kertoo FC Interin maalivahtivalmentaja Jani Meriläinen.
Tilanne kehittyi nopeasti. FC Interin pelaajat olivat jo lähtövalmiina matkaamaan Joensuuhun. Edessä olisi Suomen cupin ottelu Jippoa vastaan. Edellisenä päivänä oli Suomen Palloliitolta tullut ohjeistus, miten pitää toimia. Alkuperäisen suunnitelman mukaan cupin ottelu olisi pitänyt pelata tyhjille katsomoille.
– Tilanne oli hieman ristiriitainen. Ohjeistuksen mukaan emme saaneet enää harjoitella, mutta silti piti vielä pelata. Lähtöpäivänä liitolta tuli kuitenkin tieto, että ottelua ei pelata. Ja tuskin olisimme lähteneetkään matkaan. Pelaajat olivat sitä mieltä, että vallitsevan tilanteen takia ei kannata istua pitkään bussissa. Joensuulaisilla oli vielä osa pelaajista kotikaranteenissa, koska olivat tulleet Suomeen epidemia-alueelta.
Joukkueen yhteinen pukukoppi on paikka, missä vierustoverin räkätauti tarttuu ja leviää nopeasti.
– Koko joukkue oli yhtä mieltä siitä, että terveys ensin ja huvit vasta sen jälkeen. Jalkapalloa pääsemme pelaamaan ennemmin tai myöhemmin.
Pelaajat saivat ohjeet omatoimiseen fysiikkaharjoitteluun. Seuran omalta kuntosalilta jaettiin kahvakuulia, käsipuntteja ja kuminauhoja kotiin vietäviksi.
– Pelaajat ovat niin ammattimaisia, että tietävät itsekin, mitä tällaisessa tilanteessa pitää tehdä. Tilanne on sama kaikille muillekin Veikkausliigajoukkueille.
Koska ainakaan toistaiseksi ei ole ulkonaliikkumiskieltoa, pelaajat voivat sopia harjoittelusta kaverin kanssa, mutta ei kuitenkaan suositella kokoontumista edes pienryhmiin. Omalla ajallaan itse kukin voi tehdä, mitä parhaiten maalaisjärjellä ajateltuna voi tehdä. Ainakin kuukausi mennään tällä tavoin.
– Koko seura toimii sovitulla tavalla. Edustusjoukkue ei esimerkiksi harjoittele salaa jossain lukkojen takana. Joukkue haluaa toimia esimerkillisesti junioriurheilunkin suuntaan, olla hyvänä esimerkkinä. Pelaajat kuvaavat nyt kotitreenejään ja laittavat niitä sosiaaliseen mediaan, eli jakavat näin omaa arkeaan.
FC Interissä pelaa myös ulkomaalaisvahvistuksia. Heille tilanne on vaikeampi.
– Muualla, esimerkiksi Etelä-Euroopassa, perheet ovat paljon tiiviimpi yhteisö kuin meillä. Siellä on koko suku, joka kokoontuu. Suomalaiselle ei ole ongelma olla ihan itsekseen, mutta meidän ulkomaalaispelaajille tilanne on varmasti aivan kamala. Ei voi myöskään lähteä kotiin, sillä palatessaan pitää olla vielä pari viikkoa kotikaranteenissa.
Itsekin etätöihin vetäytynyt kolmen lapsen isä Meriläinen näkee tilanteessa paljon myös positiivisia puolia.
– Nyt on palattu elämän perusarvoihin. Ei ole iltaisin kiire, kun ei tarvitse viedä lapsiakaan harjoituksiin. Arki on tullut säännöllisemmäksi, kun on palattu ajassa vuosikymmeniä taaksepäin. Perheelliset voivat olla lastensa kanssa enemmän kuin normaalisti. Nyt on aikaa syödäkin koko perhe yhdessä.
Tauko normaalista jalkapallojoukkueen arjesta mahdollistaa uusia asioita.
– Urheiluseuroissa arki on päivittäistä tekemistä. Aikaa toiminnan kehittämiseen jää vähemmän. Nyt siihen voi panostaa. Itselleni on hyvä hetki päivittää seuran maalivahtilinjausta. Eikä tässä tulla nuoremmaksi, joten tauko tekee hyvää myös omalle kropalleni.
Kun normaali kiire on hellittänyt, on aikaa itsensä kehittämiselle.
– Aloitin viime syksynä opiskelemaan Lapin ammattikorkeakoulussa liikunnanohjaajan tutkintoa. Voin tehdä paljon etänä ja nyt voi käyttää siihenkin enemmän aikaa.
FC Interin edustusjoukkue jäi 13.4. saakka kestävälle vuosilomalle. Takana on hyvä harjoitusjakso. Jos pelit päästään aloittamaan kesäkuun alussa, niin kaudesta voi tulla vielä ihan hyvä. Meriläinen suhtautuu asiaa positiivisesti.
– Tämä ei ole täydellinen katastrofi, jos kausi saadaan suunnitellusti läpi. Kun aloitamme kesäkuussa, jää aikaa saada vielä hyvä kilpailullinen kausi. Ehkä ehdimme pelata 22 ottelua, kuten joskus aikoinaan. FIFA:n pitää luoda ensin uusi kansainvälinen kalenteri, sillä kaikki vaikuttaa kaikkeen. Syksyllä alkaa Kansojen liiga ja MM-karsinnat. Ne vaikuttavat myös kansallisiin sarjoihin.