Loimua edustava Elviss Krastins tuo lisäväriä Mestaruusliigaan

Ensimmäinen tunne oli vahva harmitus. Oletin, että Raision Loimun tuorein vahvistus Elviss Krastins pelaisi harjoitusottelun TUTO Volleyta vastaan. Miestä ei näkynyt. Kunnes tajusin, että kaveri onkin kentällä. Ihan helppoa ei ollut tunnistaa, kun aina niin siloposkinen Elviss oli kasvattanut rokkimiehen kutrit. Orastavaa parrankasvuakin oli nähtävissä.

Omena ei todellakaan pudonnut kauas. Urheilullisesti lahjakas Krastins (192 cm) valitsi lajikseen lentopallon. Se ei tainnut olla yllätys, sillä latvialainen isä Ugis Krastins oli nuorempana kaikkien tuntema kovanluokan lentopalloilija ja myöhemmin meritoitunut valmentaja. Vielä on jälkipolvella matkaa isänsä saavutuksiin, mutta on Krastinsin urallekin mahtunut menestystä. Vieläpä sopivasti isänsä valmennuksessa.

Elviss on ehtinyt urallaan nähdä jo paljon maailmaa, mutta nyt mies on nähty syksyn aikana Turun puolessa. Tarkemmin Raision Loimun Mestaruusliigajoukkueen harjoituksissa ja syksyn harjoitusotteluissa. Syynä on vallitseva kiusallinen koronatilanne.

Krastins hamuaa yhä ulkomaiden ammattilaissarjoihin, mutta vasta kun olosuhteet sen sallivat. Siihen asti, ken ties vaikka koko kauden, Loimun kannattajat voivat nauttia maailmanluokan pelaajan taidoista. Krastins liittyi oranssipaitojen vahvuuteen juuri sopivasti harjoituskaudella, sillä argentiinalaiset Facundo Imhoff ja Ignacio Luengas ovat toistaiseksi koronan takia jumissa kotimaassaan.

Isä Krastins ja maamiehensä Normunds Veinbergs muodostivat aikoinaan yhdessä tehokkaan ulkomaalaiskaksikon. Molemmat pelasivat Rovaniemellä (NaPa, PerPo, Santasport) 1990-luvulla. Ugis viihtyi vuoden myös Ranskassa. Isä Krastins voitti kahdesti Suomen mestaruuden ja valittiin kerran koko liigan parhaimmaksi pelaajaksi.

Passarina pelannut Krastins muistetaan myös mestarivalmentajana. Häneen kulminoituu VaLePan nousu valtakunnan parhaimpien lentopalloseurojen joukkoon. Krastins valmensi VaLePan Suomen mestariksi vuosina 2012 ja 2014.

Elviss pelasi ensimmäisen liigaottelunsa 17-vuotiaana vuonna 2010 isänsä valmentamassa VaLePassa. Mitaleita alkoi kertyä tiuhaan. Kaksi niistä on kultaista. Yhteensä Elviss pelasi isänsä joukkueessa VaLePassa kuusi peräkkäistä kautta.

Hyvät otteet liigassa avasivat ovet myös Suomen maajoukkueeseen. Tilastoihin on kirjattu 142 maaottelua.

Sastamalassa vietettyjen vuosien jälkeen sekä isä että poika suuntasivat ulkomaille. Ugis teki kesän lopulla 2016 sopimuksen Ukrainan pääsarjassa pelaavan Barkom-Kazhany Lvivin kanssa. Pian mukaan tuli myös Ukrainan maajoukkueen valmentaminen. Menestys on jatkunut uusissa tehtävissä.

Elviss siirtyi belgialaisseura Topvolley Antwerpeniin kaudeksi 2016-17. Sen jälkeen tulivat tutuiksi Puolan ja Ranskan liigat. Vielä viime keväänä Elviss edusti ranskalaista Arago de Seten joukkuetta.

Loimun ruotsalaisvalmentaja Per-Erik Dalqvist pitäisi kokeneen ja parhaassa pelimiehen iässä (26 v) olevan ammattimiehen joukkueessaan pidempäänkin. Tilanne on samanlainen kuin muutama vuosi sitten, kun maajoukkuepelaaja Samuli Kaislasalo edusti kauden alussa Loimua ottelukohtaisella sopimuksella, mutta siirtyi vuodenvaihteen jälkeen Kreikan pääsarjaan.

Aika näyttää, miten maailman koronatilanne vaikuttaa kauden aikana pelaajaliikenteeseen. Krastins ei ole poikkeus. Esimerkiksi Ura Basket sai kovan vahvistuksen, kun Matti Nuutisen sopimus Espanjaan purkautui koronatilanteen takia.

ETUSIVU

Yhteistyössä

Jälkipeli kurkistaa kulissien taakse.
Nostaa esiin urheilun arjen sankareita ja mielenkiintoisia tarinoita, jotka harvemmin saavat julkisuutta. Yli lajirajojen. Herkullisimmatkaan tarinat eivät katoa, vaan löytyvät Jälkipeli-sivuilta. Kerro oma ehdotuksesi, niin Jälkipeli tulee paikalle!