Luistelukoulussa taidot opitaan jo nuorena

Kun luistelukoulun vastuuvalmentaja Nea Ojala antaa luvan siirtyä jäälle, ahtautuu kaukalon pienestä aukosta kerrallaan useampi pikkunassikka. Into päästä jäälle on kova. Jopa niin, kova, että osa on unohtanut teräsuojat luistimiinsa.

Lauantain aikainen aamu ei haittaa Turun Riennon Taitoluistelun luistelukoululaisia. Näiden innokkaiden pienten lasten perheissä herätään muutenkin aikaisin. Kupittaan jäähallin luistelukoulun aamuvuoro on monille viikon kohokohta. Kokemus on myös kiehtova isille ja äideille sekä isovanhemmille. Moni seuraakin katsomossa hymyssä suin koko harjoitusten ajan jälkipolvensa riemua jäällä.

Turun Riennon Taitoluistelu järjestää useille eri ikäryhmille ja taitotasoille luistelun opetusta. Nuorimmat ovat vasta 3-vuotiaita. Tavoitteena on oppia luistelun perustaidot ilon kautta. Tärkeintä on taitojen kehittyminen leikinomaisesti koulutettujen luistelukouluohjaajien avustamana. Samalla, kun oppii luistelun alkeet, lapsi oppii myös sosiaalisia taitoja ja ryhmässä toimimista. Taitoluistelun kilpailullisiin hienouksiin perehdytään vasta myöhemmin.

– Pienimmille luistelijoille jo hallille tulo ja jäälle meno on jännittävää. Lajin aloitus ei ole helpoimmasta päästä. Tänne valikoituukin sellaisia lapsia, jotka ovat rohkeita ja sinnikkäitä. Emme käytä opetuksessa apukelkkoja, sillä meillä ohjaajat ovat niin taitavia, että saavat lapset innostumaan. Lapset kehittyvät hämmästyttävän nopeasti, mikä ruokkii edelleen kehitystä, kertovat vastuuvalmentaja Nea Ojala ja luistelukouluvastaava Anne-Mari Anttila.

Taitoluistelu tavoitteellisena urheilulajina on kallis harrastus, koska jääaikaa tarvitaan paljon. Sen sijaan luistelukoulu on edullinen, koska harjoitellaan vain kerran tai pari viikossa. Pienten lasten luistimetkin ovat edullisia. Moni ostaa lapsen ensimmäiset luistimet käytettyinä.

Luistelukoulu ei ole pelkästään tyttöjen harrastus. Poikia on saatu mukavasti mukaan. Luistelutaito ei ole sukupuolesta riippuvainen.

– Meillä on tällä hetkellä muun muassa 118 nuorta jääkiekkoilijaa opettelemassa luistelua. Jääkiekko on heidän päälajinsa, mutta taitoluistelu tukee kehitystä. Pelaajat ovat huomanneet, kuinka paljon hyvä luistelutaito tuo etua pelaamiseen. Taitoluistelu lajina kehittää myös koordinaatiota, ketteryyttä, liikkuvuutta ja nopeutta.

Luistelukoulussa edetään ennakkosuunnitelman mukaisesti. Kun taidot kehittyvät, voi edetä ryhmästä toiseen. Luistelukoulut jatkuvat 3-4 vuotiaiden jälkeen ikäryhmittäin. Tarjolla on 5-6 vuotiaiden luistelukoulu, kouluikäisten lasten ja nuorten luistelukoulut, aikuisten luistelukoulu, lapsi-aikuinen luistelukoulu ja erityislasten luistelukoulu.

Turku tarjoaa hyvät mahdollisuudet luistelun harrastamiseen. Kun luonnonjäät eivät ole kunnossa, Parkin tekojäärata sekä Kupittaan luistelumato mahdollistavat koko perheen talviliikunnan luistimilla. Jos vanhemmilta luistelutaidot ovat unohtuneet, myös aikuiset voivat osallistua Turun Riennon Taitoluistelun luistelukouluun.

Turun Riennon Taitoluistelun luistelukoulun nuorimmat osallistujat ovat vasta 3-vuotiaita. Taito kehittyy nopeasti koulutettujen ohjaajien valvonnassa.

ETUSIVU