Maaottelu Latviaa vastaan Turussa oli hieno tapahtuma

Tuli täysosuma! Eikä pelkästään Suomen maajoukkueelle, joka Turun Kupittaan palloiluhallissa varmisti pääsylipun EM-kisoihin voittamalla karsintasarjan viimeisessä ottelussaan Latvian.

Täysosuma tuli myös maaottelutapahtuman paikalliselle järjestäjälle. Turkulainen TUTO Volley toimi ensimmäistä kertaa seurahistoriassaan maaottelun järjestäjänä. Taloudellinen riski oli suuri. Turussa pelkästään kahden päivän salivuokrat maksavat seuralle tuhansia euroja.

– Kauhukuvat olivat etukäteen muutamasta sadasta katsojasta. Mutta näköjään lentopallo kiinnostaa Turun alueella. Pääkatsomot myytiin loppuun jo ennen otteluiltaa, kertoo TUTO Volleyn urheilutoimenpäällikkö Oskari Eko.

Illan yleisömäärä oli 2282.

Kansainvälisen ottelutapahtuman järjestäminen on huomattavasti isompi haaste kuin yksittäisen sarjaottelun. On lukematon määrä ylimääräisiä yksityiskohtia, mitkä pitää huomioida jo ennen ottelua ja ottelun aikana.

– Ottelussa käytetty pelialustakin, virallinen matto, piti mittauttaa etukäteen. Ilmeni, että toinen pääty oli 1,7 senttiä liian lyhyt. Niinpä teipit irti ja uudet tilalle.

Tämän kokoluokan tapahtuma ei onnistu ilman talkooväkeä.

– Iso kiitos kaikille heille, jotka mahdollistivat maaottelun toteutumisen.

Parasta illassa oli Suomen hyvän pelin lisäksi mainio tunnelma. Intohimoinen kannustaja on joukkueen seitsemäs pelaaja. Niin tälläkin kertaa. Lentopalloon on kehittynyt viime vuosien aikana oma pukeutumis- ja kannustuskulttuurinsa. Sinivalkoista pitää olla, mutta muuten mitä kreisimpää, sitä parempi. Jäyhempikin suomalainen pääsee irrottelemaan kun pääsee lentopallokatsomoon.

Lentopalloyleisö on kotimaan sarjaotteluissa usein varttuneempaa väkeä. Nyt Kupittaan palloiluhallin maaottelutapahtumassa oli runsaasti mukana myös nuorempaa ikäluokkaa.

Suomi voitti Latvian erin 3-0 ja voitti näin kaikki neljä karsintaotteluaan. Suomen miehet etenevät EM-lopputurnaukseen yhdeksännen kerran perättäin. Se on palloilulajeissa melkoinen saavutus, sillä lentopallo on jo pelkästään eurooppalaisittain, mutta myös maailmanlaajuisesti iso palloilulaji – heti seuravana jalkapallon jälkeen.

TUTO Volleyn urheilutoimenpäällikkö Oskari Eko.

ETUSIVU