Malaga CF:llä on oma suomalainen kannattajaryhmä – mukaan pääsevät Aurinkorannikon turistitkin

– Ennätyksemme on yksitoista bussilastillista jalkapallosta kiinnostuneita. Normaalisti otteluun lähtee pari kolme bussia täynnä Malagan kannattajia, kertoo Fuengirolan Malaga CF Fan Club Finlandin vetäjä Lauri P. Pietikäinen.

Aurinkorannikolla vakituisesti asuvien sekä satunnaisesti sinne lomamatkalle lähtevien suomalaisten innostus espanjalaiseen jalkapalloon on hämmästyttävä. Suomessa kolmen bussin täyttäminen oman joukkueen vieraspeleihin onnistuu vain harvoin.

Pietikäinen on viihtynyt Espanjassa jo pidempään.

– Vuosituhannen alussa pidin kuusi vuotta jalkapalloaiheista baaria espanjalaisalueella. Asiakkaani olivat lähinnä paikallisia. Kun Real Madrid tai FC Barcelona pelasivat, oli baarini tupaten täynnä. Vähitellen aloin itse kiinnostumaan Malaga CF:n otteluista. Koin sen oman kylän joukkueeksi. Pienellä porukalla lähdimme seuramaan paikan päälle joukkueen kotiotteluita.

Pieni suomalaisten kannattajajoukko alkoi kasvaa nopeasti.

– Myös suomalaiset turistit alkoivat kyselemään lippuja Malagan peleihin. Kerran otin riskin hankkimalla lippuja ja varasin bussin. Se tuli heti täyteen. Seura ehdotti virallisen kannattajayhdistyksen perustamista, jotta saisimme lippuja jonottamatta. Nykyään meillä on Malaga CF:n virallinen lippujen jälleenmyyntipiste. Etäkannattajat mukaan luettuna yli 2000 jäsenellämme olemme nousseet nopeasti Malagan yhdeksi suurimmista kannattajaryhmistä.

Malaga CF pelaa nyt Espanjan toiseksi korkeimmalla sarjatasolla.

– Malaga nousi La Ligaan vuonna 2008 ja pysyi siellä seuraavat kymmenen kautta. Pelasimme Mestareiden liigaakin muutama vuosi sitten. Vasta puolivälierissä Dortmund pudotti meidät. Se oli hienoa aikaa, kun moni suurseura hävisi Malagalle.

”Hifki johtaa kolme yksi”

Kun avaan oven Fuengirolan venesataman kupeessa sijaitsevaan penkkiurheilijan paratiisiin, Uusi Refla -nimiseen ravintolaan, ensimmäinen vastaantulija hihkaisee innoissaan HIFK:n johtavan Oulun Kärppiä vastaan.

Nyt ollaan yli neljä tuhatta kilometriä Suomen rajojen ulkopuolella, mutta sporttibaarin TV-ruuduilta välittyy kotimaista lätkää Aurinkorannikon suomalaisille. Baaritiskin takana on tuttu mies, Malagan kannattajayhdistyksen vetäjä Pietikäinen, ravintola Uusi Reflan nykyinen omistaja.

Uusi Refla on Aurinkorannan suomalaisten penkkiurheilijoiden kohtaamispaikka ja kannattajayhdistyksen tukikohta.

– Fuengirolassa on noin 40 suomalaisten omistamaan baaria, mutta Refla on aina ollut sporttibaari. Meillä voi seurata Formulaa, jääkiekkoa, jalkapalloa, käytännössä kaikkea, mitä pyydetään.

Vaikka etelän lämmössä ollaan, seurataan paljon myös hiihtoa. Ja Teemu Pukki vetää tietysti paljon porukkaa.

Fuengirola on suomalaisten suosittu talvikohde. Se näkyy myös Reflan toiminnassa.

– Kesällä Fuengirolan asukasluku viisinkertaistuu, mutta silloin kuitenkin yhdeksän kymmenestä suomalaisesta lähtee pois. Kesä on meille huonoa aikaa, vaikka muut baarit ovat täynnä. Tosin viime vuosina suomalaisten määrä on lisääntynyt kesälläkin, sillä täällä on koko vuoden asuvia suomalaisia, myös nuoria.

Refla on sisustettu sporttihenkisesti. Esillä on runsaasti pelipaitoja, kaulahuiveja, valokuvia, julisteita jne. Yksi huone on varattu Malagan jalkapallojoukkueelle. Kärppäfanit ja HIFK:n kannattajat seuraavat ottelua keskenään sulassa sovussa. Toki joskus voi kuulemma tulla keskinäistä sanallista vääntöäkin.

Sporttibaarin seinälle on ikuistettu koripalloilija Sasu Salinin. Kuva on melko tuore, sillä Salin edusti Espanjan pääsarjassa pelaavaa Unicaja Malagaa ennen siirtoaan Tenneriffalle.

Kannattajayhdistys järjestää pelimatkoja myös Unicajan kotiotteluihin. Yleisöä on aina paikalla tuhansia ja loppukaudesta 11 000 vetävä kotihalli on loppuunmyyty. Salin, kuten myös Malagan pelaajia on käynyt Reflassa vieraina.

Uusi Refla on Aurinkorannikon suomalaisten penkkiurheilijoiden kohtaamispaikka ja Malaga CF:n kannattajayhdistyksen tukikohta.
Tupa on täynnä, kun tulee kotimaista lätkää telkkarista.
Dani (vas.) ja Krisse palvelevat janoisia urheilunystäviä.
Sasu Salin pelasi Unicaja Malagan joukkueessa. Refla järjestää kannattajamatkoja myös koripallo-otteluihin.

ETUSIVU

Yhteistyössä

Jälkipeli kurkistaa kulissien taakse.
Nostaa esiin urheilun arjen sankareita ja mielenkiintoisia tarinoita, jotka harvemmin saavat julkisuutta. Yli lajirajojen. Herkullisimmatkaan tarinat eivät katoa, vaan löytyvät Jälkipeli-sivuilta. Kerro oma ehdotuksesi, niin Jälkipeli tulee paikalle!