Matka Venäjän KHL:stä Turkuun ja Mestikseen ei olekaan ihan tavallinen tarina

Kun kaksi yli 400 KHL-ottelun pelimiestä saapuu Moskovasta Aurajoenmaisemiin, on pakko kysyä Tuto Hockeyn toimitusjohtajalta Dani Aaviselta, miten ihmeessä tämä on mahdollista Mestis-tasolla.

Selviää, että kyseessä eivät olekaan ihan tavalliset tarinat.

Alexander Nikulinin ja Dmitry Megalinskyn siirtoon Turkuun ja Tuto Hockeyn miehistöön liittyy uskomattomia sattumuksia, jääkiekkoa suurempia elämäntapahtumia ja tietysti myös paljon käytännön järjestelyjä.

Venäjä ei taida ollakaan mikään iso maa, päätteli Aavinen, kun hänelle selvisi, että jo aikaisemmin Turkuun muuttanut Nikulin on samanikäinen kuin Megalinsky. Molemmat ovat syntyneet Permissä ja pelanneet juniorina samassa seurassa.

Joten ei ihme, että Megalinskyn soitto kaverilleen Nikulinille varmisti siirtymisen Turkuun ja Tutoon. Alexander oli jo mieltynyt kaupunkiin ja seuraan sekä piti Mestiksen tasoa ennakoitua parempana.

Paljon ehti kuitenkin tapahtua lyhyessä ajassa ennen kuin kahdesta lapsuudenystävistä tuli turkulaisia kämppäkavereita.

– Valmennus esitti toiveen, millaista pelaajaa haluttaisiin. Keskushyökkääjähaku laitettiin päälle. Kyllähän meillä kävi uskomaton tuuri, kun saimme kovanluokan pelaajan Turkuun, kertoo Aavinen.

Rauno Arppe on monelle tuttu turkulainen pitkäaikainen kiekkovaikuttaja. Hänellä on ollut vuosikymmenien ajan hyvät kontaktit venäläisiin kiekko-organisaatioihin. Hän lähetti Aaviselle muutaman vapailla markkinoilla olevien pelaajien ansioluettelot. Yksi oli ylitse muiden. Alexander Nikulin: 453 KHL-ottelua ja iso määrä pelejä Pohjois-Amerikassa (NHL  3 ja AHL 149).

KHL-konkarin siirto Turkuun kuulosti utopistiselta, mutta Tuto teki kuitenkin tarjouksen, johon se pystyi. Aavinen ällistyi, kun Nikulin hyväksyi tarjouksen. Mutta syykin oli selvä. Venäjällä siirtoajat olivat jo ummessa. Kun KHL-tie oli tukossa, Nikulinin piti etsiä vaihtoehtoja muualta. Alexander halusi pelata mahdollisimman pitkän kevään ja antaa näyttöjä tulevia kausia varten.

Nikulin saapui pikavauhdilla junalla Moskovasta Turkuun. Perhe, vaimo ja pieni lapsi, jäivät Venäjälle. Tämä on kokeneen kiekkoammattilaisen arkea. Leipä haetaan sieltä, missä on mahdollisuus pelata.

– Tutolla on muutama vuokra-asunto pelaajien käytössä Kupittaan alueella. Pienillä asumisjärjestelyillä saatiin tilaa ”Alexille”. Kävin ostamassa kaverille uudet vuodevaatteetkin.

Päävalmentaja Antti Virtaselta tuli vielä toinenkin toive. Joukkue kaipasi vahvistusta puolustuspäähän kevään ratkaisupeleihin.

Toiveen täyttämiselle tuli kiire, sillä siirtojen takaraja, 15.2. lähestyi. Aavinen otti yhteyttä jälleen Arppeen, mutta sopivaa pelaajaa ei tuntunut löytyvän. Lopulta Tuton toimitusjohtajan whatsuppiin ilmestyi Megalinskyn vaikuttava ansioluettelo: 435 KHL-ottelua.

Megalinsky tarttui Tuton tarjoukseen, kiitos osin Nikulinin ansiosta. Hän oli myös itse suositellut Tutolle ystäväänsä. Hyvä luistelija ja kova laukaus, oli Nikulin todennut.

Megalinskyn siirron hidasteeksi tuli kuitenkin yllättäen jääkiekkoakin suuremmat asiat. Perheeseen odotettiin perheenlisäystä. Laskettu aika oli juuri samoihin aikoihin, kun siirtoaika umpeutuisi. Sopimusta ei voi tehdä ilman, että pelaaja käy itse fyysisesti paikalla. Tutossa valmistauduttiin erikoisjärjestelyihin.

– Suunnittelimme jo lentomatkoja edestakaisin Moskovasta Turkuun, eli aamulennolla Turkuun sopimuksen vahvistusta varten ja iltakoneella takaisin Moskovaan synnytykseen.

Kävi kuitenkin niin, että lapsi syntyi ennen sopimusrajan umpeutumista. Isä pääsi mukaan synnytykseen. Vaimo antoi luvan lähteä Suomeen ja Dmitry kävi kotona pakkaamassa laukkunsa sekä lensi Moskovasta Helsingin kautta Turkuun. Tuton toimitusjohtaja oli yöllä lentokentällä vastassa.

– Teimme taas nopeasti uusia asumisjärjestelyjä. Nyt Dmitry ja Alexander ovat kämppäkavereita.

Jotta kiekkopelaajan arki sujuisi mahdollisimman mutkattomasti uudessa ja vieraassa ympäristössä, pitää asunnon ohella seuran hoitaa muitakin käytännön järjestelyjä. Tutossa asiat on huomioitu.

– Pelaajan kannalta kaikki tarvittava on lähellä. Asunto, jäähalli, seuran toimisto, punttisali, Citymarket ja ravintola Mauno ovat kävelymatkan päässä toisistaan.

Kahden ammattilaisen värväämiseen tarvitaan myös taloudellisia resursseja.

Juhani Tamminen puhuu aina, että “joukkueen tulee olla voittava ja mielenkiintoinen”. Silloin yleisö löytää hallille. Näillä vahvistuksilla olemme pyrkineet tekemään joukkueesta entistä voittavamman ja mielenkiintoisemman. Nikulinin ensimmäiseen peliin myimme jo normaalia enemmän pääsylippuja. Molempien venäläisvahvistuksien kohdalla myös Tuton yhteistyökumppanit ovat lähteneet kiitettävästi mukaan, joten pelaajista koituvat kulut saadaan kuitattua.

ETUSIVU