Mestaruusliigan runkosarjan loput ottelut pelataan sekavissa tunnelmissa – urheilullista ratkaisua toivotaan

TUTO Volley pelaa ison ottelun Team Lakkapäätä vastaan. Kaikki on vielä mahdollista, joko kausi päättyy sarjapaikan säilyttämiseen tai sitten Tuton harmilliset liigakarsintaottelut jatkuvat pitkälle kevääseen.

”Nähtäväksi jää, mitkä ottelut lopulta pelataan ja minkälaisilla kokoonpanoilla. Kalenteriin kannattaa kuitenkin merkitä tuleva lauantai ja klo 16.00 – silloin Kupittaalla on tarkoitus pelata TUTO Volleyn runkosarjan viimeinen ottelu Team Lakkapäätä vastaan.”

Näin todetaan TUTO Volleyn omilla sivuilla.

Käytännössä se tarkoittaa, että tämän kauden Mestaruusliigan runkosarjan loppu pelataan tilanteessa, missä panokset ovat liigakarsintojen osalta suuret, mutta pelin ulkopuoliset asiat vaikuttanevat isosti lopputuloksiin. Vaikka koronarajoitukset ovat poistuneet, pandemian seuraukset näkyvät yhä joukkueiden kokoonpanoissa. Urheilullisen ratkaisun saamiseen tarvitaan jo hieman onneakin.

Jos on Mestaruusliigaa aktiivisesti seuraavan penkkiurheilijan vaikea pysyä mukana koronakäänteissä, on seurajohtajillakin haasteita ymmärtää, millä säännöillä milloinkin pelataan.

– Meille tuli uutena tietona, että nimenomaan jatkopelivaiheeseen määrättyjä sääntöjä otettiin käyttöön jo muutama kierros ennen runkosarjan päättymistä. Tuntuu, että koronaan liittyviä sääntöjä on tehty ja sovellettu erilaisten tarpeiden mukaan kovinkin tempoilevasti, eikä kukaan tiedä varmuudella, millä linjauksilla milloinkin mennään. (TUTO Volley)

Haasteita on ollut Mestaruusliigan käytänteistä pohtivilla henkilöilläkin. Kevään useasti vaihtuvat viranomaislinjaukset ja koronaepidemian jälkivaikutukset runkosarjan ottelusiirtoihin ovat tehneet päätöksien tekemisestä vaikeaa. Ottelujen siirtäminen uudelleen kalenteriin ilman kohtuuttomia ongelmia ei ole ollut yksinkertaista.

Tuton kannalta, jos hyvin käy, seuraava peli on joukkueen kauden viimeinen ja samalla sarjapaikka on varmistettu. Pahimmassa tapauksessa on otteluita jäljellä päävalmentaja Ruslan Zhbankovin joukkueella mahdollisesti vielä yksitoista.

TUTO Volleyn urheilutoimenjohtaja Oskari Eko lienee pähkäillyt etukäteen erilaisia vaihtoehtoja, mutta yksikään niistä ei taida olla todennäköisempi kuin toinen. Terveystilanteen myötä ”päivän kunto” todellakin ratkaisee, sillä pelit on liigan taholta päätetty pelata, jos saadaan vähintään seitsemän pelaajaa kokoonpanoon.

– Kokkolan Tiikerit pelasi kotiottelunsa Ettaa vastaan ilman liberoa ja kolmella keskitorjujalla, toteaa Eko.

Tiikereiden tappioon päättyneessä ottelussa joukkueen kokoonpanossa oli yhteensä seitsemän pelaajaa. Kyseisen ottelun lopputuloksella on iso merkitys putoamiskarsintoja ajatellen. Ja kuinka ollakaan, samat joukkueet kohtaavat uudelleen jo ensi keskiviikkona.

Tilaa oli myös Tuton bussissa sen matkatessa viikonloppuna itärajalle Hurmosta vastaan. Vielä muutama viikko sitten kyseinen ottelu olisi jäänyt pelaajapulan takia pelaamatta. Vähemmän jossiteltavaa kuitenkin turkulaisittain jäi, kun Tuto palasi kotiin kaksi pistettä voittaneena.

– Runkosarjan viimeisissä otteluissa ei sarjasijoituksella ole enää merkitystä, kun jokainen joukkue joutuu pelaamaan niillä pelaajilla, jotka sattuvat olemaan terveinä. Nyt ei voi etukäteen yhtään ennakoida tulevien otteluiden lopputuloksia.

Joka tapauksessa vain yksi joukkue kolmikosta TUTO Volley, Etta, PerPo (Team Lakkapää) pysyy varmasti liigatasolla ilman karsintapelejä. Runkosarjasijoitukset jaetaan pistekeskiarvon perusteella. Pistekeskiarvossa lasketaan joukkueen runkosarja päätöspäivänä saavuttamat pisteet jaettuna pelattujen otteluiden määrällä. Jos pistekeskiarvo on joukkueilla sama, ratkaisee seuraavaksi otteluiden voittosuhde. Sen ollessa tasan eräsuhde ja sen jälkeen eräpisteidensuhde.

Kuulostaa kimurantilta ja sitä se onkin. Oletettavasti moni lentopalloa seuraava tyytyy tämän kauden runkosarjan päätyttyä tarkistamaan sarjatilanteen vasta virallisesta sarjataulukosta.

Runkosarjan kaksi viimeistä joukkuetta pelaavat keskenään pudotuspelit paras viidestä -systeemillä, jonka hävinnyt osapuoli joutuu vielä mittaamaan tasoaan Ykkössarjan voittaneen joukkueen kanssa. Sekin sarja katkeaa vasta kolmen voiton jälkeen. Otteluparin voittaja voi anoa liigapaikkaa kaudelle 2022-2023.

Tilanteeseen, missä TUTO Volley olisi se liigajoukkue, joka putoaisi sarjaporrasta alemmaksi, on Ekolla selvä mielipide.

– Tässä kohtaa karsintojen välttäminen olisi iso helpotus. Mutta, jos karsintaotteluiden jälkeen tulisi noutaja, vauhtia haettaisiin uudelleen 1-sarjasta. Eli emme haluaisi nousta kabinetissa, vaikka sitä mahdollisuutta meille tarjottaisiin. Se ei kuulu urheiluun.

Ei mennä kuitenkaan asioiden edelle. Erityisen isossa roolissa on lauantain (12.3.) ottelu TUTO Volley – Team Lakkapää.

– Paljon riippuu siitä, miten käy Ettan seuraavissa otteluissa Hurrikaania ja Tiikereitä vastaan. Jos Etta kerää riittävästi pisteitä, liigakarsintajoukkueet, TUTO Volley ja Team Lakkapää, ovat selvillä jo ennen viikonloppua. Urheilullisesti parasta olisi kuitenkin se, että kaikki loput ottelut voitaisiin pelata niin, että jokaiselle pelipaikalle olisi juuri sen roolin pelaaja.

ETUSIVU