TPS on parantanut peli peliltä – ”Kasassa on kilpailukykyinen joukkue Ykköseen” (Pauno Kymäläinen)

Vain kaksi laukausta ja kaksi maalia. Alle vartti oli pelattu ja TPS:n Ykköscupin puolivälieräottelu SJK Akatemiaa vastaan oli käytännössä ratkaistu. Kun vieraat saivat vasta puolentunnin jälkeen aikaiseksi ensimmäisen laukauksen TPS:n maalia kohti, ei voittajasta ollut epäselvyyttä.

TPS voitti puolivälieräpelissään SJK Akatemian lukemin 3–0. TPS kohtaa Ykköscupin välierässä Ekenäs IF:n. Ottelu pelataan Tammisaaressa.

TPS:n päävalmentaja Jonatan Johansson poistui Kupittaan kentältä hymyssä suin. Eikä pelkästään selkeän voiton ja kevätauringon innoittamana. Ykkösen kauden alkuun valmistautuvan TPS:n peli näyttää jo tässä vaiheessa tasapainoiselta.

– Jos tänään nähty suoritustaso on meidän perustasomme, niin olen erittäin tyytyväinen, totesi päävalmentaja Johansson pelin jälkeen.

Ottelu seinäjokelaisia vastaan oli myös TPS:lle ensimmäinen ulkopeli. Siirtyminen hämärästä kuplahallista kevätaurinkoon ja lämmitettävälle Kupittaan tekonurmelle näkyi kaikessa, eikä vähiten pelaajien iloisissa ilmeissä.

– Ulkona pelaaminen vaikuttaa pelaajiin monellakin tavalla. Ensimmäiseksi kenttä tuntuu avarammalta. Toiseksi peli vaikuttaa heti tärkeämmältä. Se tunne lähtee jo keskittymisestä itse otteluun. Arvostus peliä kohtaan on suurempi, kun ei pelata halliolosuhteissa, vakuuttaa Pauno Kymäläinen.

”Pake” kuuluu siihen jalkapallosukupolveen, joka ei nuorena tiennyt mitään tekonurmikentistä, puhumattakaan talvella lämmitettävistä peliareenoista. Talvi oli pitkä ja luminen.

– Varttuneempi sukupolvi osaa ehkä enemmän arvostaa Kupittaan Vitosen lämmitettävän nurmikentän hyviä olosuhteita.

TPS on talven aikana pelannut jo useamman ottelun. Kokoonpano on vaihdellut ottelusta toiseen. Testipelaajia on tullut ja mennyt.

– Mitä pidemmälle valinta menee, sitä vähemmän on sopivia pelaajia tarjolla. Testipelaaja on vaikeassa tilanteessa, kun hänen pitäisi yhdessä ottelussa tehdä vaikutuksen. Yritä nyt pelata kavereiden kanssa, joita ei ole koskaan edes nähnyt. Pitäisikö testipelaajan pelata varman päälle virheitä karttaen tai pitäisikö välttää loukkaantumisista. Otetaan esimerkiksi 190 senttinen Eemeli Raittinen, Tampereen Ilveksen kasvatti. Olen nähnyt hänen pelaavan ja kaveri on tehnyt minuun vaikutuksen, mutta testiottelussa Raittinen ei saanut kärkeen edes palloja.

Ykköscupin pudotuspeleissä ei voida käyttää enää testipelaajia. Tällä hetkellä mennään kapealla miehistöllä, osin loukkaantumisten johdosta. Olli Jakonen ja Onnipekka Pajula eivät ole pelikuntoisia. Simo Roiha ei ole vielä 90 minuutin kunnossa.

Espanjalainen Junior Roman Tombini teki ottelussa Piffeniä vastaan vaikutuksen, mutta hänkin loukkaantui kakkosjoukkueen pelissä. Tosin hän ei ole testipelaajana cupin otteluissa pelikelpoinen.

– TPS on ottanut jokaisessa harjoitusottelussaan yhden askeleen eteenpäin. Peli on parantunut ja parantunut. Joukkueen pelaaminen on tullut selkeämmäksi samalla, kun muutamien pelaajien oma roolikin on selkeytynyt. Kokoonpanon laatu on jo hyvin lähellä sitä, mitä se voisi olla kauden alkaessa. Muutamia kysymysmerkkejä on vielä jäljellä. Yksi on laitalinkkipelaaminen. Lisäksi toistaiseksi joukkueessa on vain yksi selvä kärkipelaaja. Sille paikalle pitäisi olla Roihan lisäksi toinenkin vaihtoehto. Jakonen ja Pajula ovat toistaiseksi loukkaantuneina. Muuten TPS:n tilanne näyttää ihan hyvältä. Kasassa on kilpailukykyinen joukkue Ykköseen.

Eräässä asiassa TPS on varmasti muita Ykkösen joukkueita edellä.

– Tuskin kellään toisella Ykkösen joukkueella on kahta liigatason maalivahtia.

ETUSIVU