TPS 100 vuotta – Milanon ihme jäi toistamatta Turussa marraskuun tuulisessa illassa

TPS 100 vuotta. Kauppatieteiden opiskelija Mika Aaltosen unelmamaali ja Turun Palloseuran amatöörien voitto Milanon miljonääreistä on jäänyt mainetekona suomalaiseen palloiluhistoriaan. Voitto vieraskentällä oli toki sensaatio. Todellisuudessa sensaatio olisi ollut se, jos TPS olisi mennyt otteluparista jatkoon.

Se olisi nimittäin ollut täysin mahdollista.

TPS:n Kupittaalla pelattu kotiottelu, missä jatkopaikka lopullisesti ratkaistiin, on jäänyt muisteloissa vähemmälle huomiolle. Ne, jotka olivat vuonna 1987 marraskuun koleassa keskiviikkoillassa paikalla, muistavat, miten kotijoukkue ei ollut koko ottelun aikana suuremmin vaikeuksissa.

Tauolle mentiin tilanteessa 0–0, joten TPS oli edelleen menossa jatkoon. Peli eteni valmentaja Tommy Lindholmin ennakkosuunnitelmien mukaan. Toisella puoliskolla Inter Milan meni johtoon Enzo Scifon kaukolaukauksella. Maalia edelsi omituinen tilanne. Alessandro Altobelli otti pallon käsillään syliinsä, ilmeisesti odottaen vapaapotkua. Sitä ei vihelletty ja Altobelli syötti pallon Scifolle. Turkulaiset olivat ihmeissään.

Vasta vartti ennen peliajan umpeutumista Altobelli sutaisi takatolpalta ratkaisumaalin TPS:n verkkoon. Goljat oli voittanut Davidin.

Tuhannet turkulaiset joutuivat pettymään. Todellinen sensaatio, yksittäisen voiton sijaan, jäi tekemättä. Milanolainen suurseura oli suurissa vaikeuksissa, mutta turkulaiset eivät onnistuneet ratkaisevalla hetkellä.

Uefa-cupin ottelu oli eräs syksyn mielenkiintoisimmista tapahtumista. TPS:n kotiottelun siirtoa harkittiin Helsingin Olympiastadionille, mutta osin käytännön, osin urheilullisin syin, ottelu päätettiin pelata Kupittaalla. Kaupunki rakensi väliaikaiset huterat putkikatsomot. Siihen aikaan vakituisessa käytössä oli vain Olympiakatsomo.

Väkeä sai ottaa sisälle 12 000, mutta määrä ylitettiin roimasti. Kukaan ei varmasti tiedä, kuinka paljon yleisöä oli paikalla. Puhutaan jopa 15 000 katsojasta. Joka tapauksessa kaikki eivät edes nähneet ottelua yleisömeren takaa. Ihmisiä roikkui puissa nähdäkseen ottelun. Kyseessä ei kuitenkaan ollut Kupittaan yleisöennätys. Se tehtiin olympiavuonna 1952, kun Kupittaalla kohtasivat Brasilia ja Hollanti.

Turkulaiset olivat väsänneet kannatuslakanoita. Mieleenpainuvin oli ehkä syystuulessa heiluva Altobellia muistuttava hirtetty nukke.

Valmentaja Lindholmin taktiikka ja Aaltonen unelmamaaleineen ovat jääneet kaikkien mieleen. Ottelu Milanossa on molempien uran tähtihetki. Todellisuudessa kummankaan ura ei lähtenyt suuremmin nousuun. Aaltonen sai sopimuksen Milanoon, joka kesti vain yhden ottelun ajan. Lindholm siirtyi toviksi IK Bragenin valmentajaksi Ruotsiin. Myös maajoukkueemme päävalmentajapesti päättyi nopeasti. Vielä kaudella 1996 Lindholm valmensi HJK:ta, josta hän sai potkut kesken kauden.

Otteluparin eräs yksittäinen pelaaja on jäänyt vähemmälle huomiolle. Palomies Vesa Salmela ei yltänyt Milan-otteluissa sankaritekoihin, mutta on melkoinen saavutus yltää Hirvensalon hiekkakentiltä Milanon samettiselle nurmelle. Salmella pääsi ensimmäisessä osaottelussa vain muutamiksi minuuteiksi kentälle. Erityistä on kuitenkin se, että palomies Salmela oli ollut ottelua edeltävänä yönä vielä työtehtävissä. Vedestä etsittiin hukkuneen ruumista.

Oma tarinansa olisi tietysti kerrottavana kapteeni Tomi Jalolla, joukkueen johtohahmolla kentällä ja kentän ulkopuolella. Salaisuudeksi on jäänyt, kuinka suuret europelibonukset Jalo onnistui neuvottelemaan pelikavereilleen. Jalon ohella avauskokoonpanossa olleet Juha Laaksonen ja Dan-Ola Eckerman ovat siirtyneet jo kaukaisimmille peliareenoille.

Milanolaiset miljonäärit yöpyivät Hamburger Börssissä tuoden mukanaan omat ruuat, juomat ja kokin Italiasta. Juomaksi tarkoitetut 30 pulloa punaviiniä pysähtyivät tullin syyniin. Kun verot oli maksettu, pullot päätyivät varastoon. Suomen alkoholilait eivät mahdollistaneet omien viinien juomista ravintolan tiloissa.

TPS:n kausi päättyi marraskuun iltaan. SM-sarja oli päättynyt jo aikaisemmin. TPS sai hopeaa. Lahden Kuusysi vei mestaruuden kahden pisteen erolla turkulaisiin.

TPS valmistui ratkaisevaan toiseen osaotteluun paimiolaisessa motellissa. Mika Aaltonen, Ari Heikkinen ja Tommi Paavola kuluttivat aikaa pelaamalla Trivial Pursuitia.
Ennen ottelun alkua Alessandro Altobelli ja Tomi Jalo vaihtoivat seuraviirit.

ETUSIVU