Muodostelmaluistelu vaatii tiukkaa harjoittelua – perheiden rooli on tärkeä

Hysteerisen iloista huutoa. Kyyneleitä ja halauksia. Muodostelmaluistelussa on mieletön tunnelataus. Kun tuomaristo antaa komeat arvostelunumerot hyvän suorituksen jälkeen, on luistelijoiden tunnepurkaus mieletön. Saman voi aistia myös luistelijoiden valmentajien kasvoilta.

Loppi-Ice on perinteinen muodostelmaluistelukilpailu, joka järjestettiin nyt jo kahdeksannen kerran loppiaisena Turussa. Kilpailun järjesti VG-62 Taitoluistelu vapaaehtoisvoimin. Naantalissa on harrastettu muodostelmaluistelua jo 1980-luvun lopulta asti. Joukkueita seurassa on seitsemän ja lajia harrastaa lähes 200 luistelijaa.

Muodostelmaluistelu on taitoluistelun joukkuelaji, jossa harmonisen kokonaisuuden muodostavat luistelijoiden eläytyminen yhdessä musiikkiin ja koreografiaan. Joukkueen kaikilta jäseniltä vaaditaan erinomaista luistelutekniikkaa ja rytmitajua. Joukkueen uniikin ohjelman kruunaa teeman ja musiikin vahva tulkinta.

Tytöt ovat todellakin tosissaan. Muodostelmaluistelu ei ole puuhastelua, vaan se vaatii tiukkaa sitoutumista, ei pelkästään luistelijalta, vaan koko perheeltä. Kyseessä on vanhemmille todellinen kolmen K:n harrastus: Kuljeta, Kustanna, Kannusta. llman perheiden tukea toiminta ei olisikaan mahdollista. Vanhemmat ymmärtävät, millaisen sitoutumisen laji vaatii. Perheiden aikataulut rytmitetään seuran aikataulujen mukaan.

Aniharva palloilulajin harrastajakaan yltää samoihin harjoitusmääriin. Silti muodostelmaluistelussa on usein kyse nuorista, ei aikuisikään ehtineistä ”ammattilaisista”. Osa joukkueista harjoittelee jäällä kuusi kertaa viikossa. Treeniviikkoon kuuluu jääharjoituksen lisäksi muun muassa balettia ja kuntosalia. Kaiken ohessa hoidetaan moitteetta vielä koulunkäyntikin.

Muodostelmaluistelu onkin äärimmäisen kurinalaista. Kyseessä on taitolaji, jossa kehitys tapahtuu toistojen kautta. Luistelijat omaksuvat jo nuorena, 5-7 -vuotiaina, lajin vaatimustason. Muodostelmaluistelu on laji, josta yksikään tiimin jäsen ei voi olla poissa harjoituksista. Läksyt tehdään heti koulusta tullessa, ennen harjoituksia.

Jäälle pääsee vain osa joukkueen luistelijoista, osa joutuu tyytymään varaluistelijan rooliin. Kuulostaa julmalta. Tytöt ovat kuitenkin harrastaneet lajia niin kauan, että ymmärtävät pelisäännöt. Muodostelmaluistelijat ovat useamman vuoden yhdessä, joten kaikki pääsevät esiintymään.

VG-62:n ohella toinen Turun alueen iso organisaatio on Kaarinan Taitoluistelijat vuonna 2003 perustettu seura, jonka toiminnassa on jo mukana useita joukkueita. Seura järjestää muodostelmaluistelun SM-kilpailut Turkuhallissa 24.2.-25.2.2024.

Aikuisissa, seniorisarjassa on Suomessa ollut vain muutama joukkue, mutta laatu on ollut sitäkin kovempi. Helsinkiläiset Marigold IceUnity, Rockettes ja Team Unique ovat maailmanluokan joukkueita.

ETUSIVU