Niko Markkulalle jää mukavat muistot Turusta ja FC Interistä

– En tiedä, mistä ne huhut ovat lähteneet liikkeelle. En ole allekirjoittanut uutta sopimusta, kommentoi Niko Markkula uutista, jonka mukaan hän edustaisi ensi kaudella Seinäjoen Jalkapallokerhoa.

FC Interin hopeajoukkueen puolustaja Markkula on uusien haasteiden edessä. Uutta on myös kaverin ulkonäkö. Rokkitukka on kadonnut. Tilalle ovat tulleet siististi leikatut hiukset. Komeat tatuoinnit ovat yhä jäljellä FC Interin kannattajien suosikkipelaajan käsivarressa.

Nyt Niko tekee marraskuun pimeydessä omatoimisesti kuntosalitreeniä. Ei kuitenkaan siellä missä muut Interin pelaajat, Kupittaan palloiluhallin kuntosalissa, vaan kaupungin keskustassa sijaitsevassa kuntokeskuksessa. Syykin on selvä: Markkulan sopimus FC Interin kanssa päättyi tähän kauteen.

Uudet sopimusneuvottelut vanhan seuran kanssa kariutuivat.

– Viihdyn hyvin Turussa. Tämä on kiva kaupunki. Olisin halunnut yhä pelata täällä. Seuran ja minun näkemykset eivät kuitenkaan kohdanneet. Inter on tullut budjetin kanssa alaspäin. Sopimusneuvotteluissa kysymys on aina rahasta. Mielestäni viime kauden palkkani oli todella alhainen verrattuna, millaisiin suorituksiin ylsin kauden aikana. Neuvottelut päättyivät alkutaipaleella. Kerroin jo pelikavereillenikin jäähyväiset.

Sopimukseton tilanne on aina pelaajalle harmillinen. Mutta Niko tietää, että on niitä synkempiäkin aikoja mahtunut omalle peliuralleen. Mystisen jalkavamman johdosta Markkula ui pitkään sysimustissa vesissä.

– Kun olin ollut kuusitoista kuukautta loukkaantuneena, Interin tarjoama sopimus viime kaudella oli minulle ainoa oljenkorsi, mihin tarttua siinä vaiheessa. Pelaajan kannalta on ongelmallista, kun sopimusneuvottelut alkavat vasta kauden päätyttyä. Seuran kannalta ymmärrän sen, mutta avainpelaajille pitäisi jatkosta informoida jo aikaisemmin. Siitä tulee fiilis, että seura oikeasti haluaa pitää pelaajan.

Markkulan orastava maajoukkue ura tyssäsi jalkavammaan. Nyt syksyllä Nikon kännykkä kuitenkin pirahti. ”Langan” päässä oli maajoukkueemme päävalmentaja Markku Kanerva. Hän esitti kutsun saapua jälleen maajoukkuerinkiin.

– Vaikka en päässyt kentälle, oli jo kutsu minulle henkisesti iso asia.

Kun pelaajan sopimus päättyy, päättyy myös palkanmaksu. Nikon kohdalla päättyi myös seuran järjestämän asunnon vuokrasopimus.

– Kun sopimus Interin kanssa päättyi, minun piti etsiä itselleni uusi asunto. Sain huonekalut seuralta, joten oli helpompi muuttaa tyttöystäväni luo asumaan. Meillä on sen verran iso kämppä, että mahdutaan hyvin yhdessä asumaan.

Sopimukseton pelaaja joutuu myös ajattelemaan raha-asioitaan.

– Koska tiesin, että sopimukseni mahdollisesti päättyy syksyllä, laitoin jo kauden alusta lähtien osan palkastani sukanvarteen. Tosin parikymppisenä olisin varmasti tällännyt rahat menemään. Nyt, kun kolmekymppiä lähestyy, näitä asioita on pakko miettiä eri tavoin. Enää ei kehtaa taloudellisestikaan turvautua vanhempien apuun.

Markkulalla on siis edessään maisemanvaihto.

– Haluan katsoa rauhassa, mitä teen ja mihin lähden. Kerroin tyttöystävälleni jo hyvissä ajoin, että sopimukseni Interin kanssa mahdollisesti päättyy ja edessä on muutto muualle. On ollut minulle iso tuki ja turva, kun muutto sopisi hänellekin. Ulkomaille olisi vielä kiva lähteä pelaamaan. Tärkeintä on kuitenkin, että saan pelata ja työympäristö on hyvä. Tämän ikäisenä ei kannatta lähteä enää ihan mihin tahansa.

Turusta ja FC Interistä jää Markkulalle mukavat muistot.

– Inter on erittäin hieno ja ammattimainen seura. Interistä ei mitään pahaa sanottavaa kenellekään. Olosuhteet ovat Turussa Suomen huipputasoa. Sain myös paljon uusia kavereita. Ystävyyssuhteet jäävä loppuelämäksi.

Hopeajoukkueen valmentajasta Nikolla on muodostunut selvä mielipide

Jose Riveiro on velho. Taktinen nero, joka ottaa kaikki yksityiskohdat huomioon. Hän opetti minulle paljon. Valmentaja toi peliini uusia ulottuvuuksia. Ymmärrän hyvin, että Riveiroa pidetään yhtenä Suomen parhaimpana valmentajana. Hypetys, mikä on nyt hänen ympärillään, on täysin ansaittua.

Vaikka Markkulalla on edessään uudet suunnitelmat, on yksi asia ainakin varma. Kun pelaajan ansioluettelossa on hopeamitalien lisäksi merkintä maajoukkue-edustuksesta, ottajia ilmaantuu ennemmin tai myöhemmin.

– Agenttini hoitaa siirtoasioitani. Itse en aktiivisesti etsii vaihtoehtoja. Minun ei kuitenkaan tarvitse murehtia, että jäisin ilman joukkuetta.

FC Interillä on iso aukko paikattavana, kun tärkeä avauskokoonpanon mies siirtyy muualle.
FC Interin Niko Markkulan jalkapallouraan mahtuu synkkiä ja iloisia hetkiä. Vasemmassa kuvassa eletään aikoja, kun Niko ei päässyt yli vuoteen pelaamaan mystisen jalkavamman takia. Oikeanpuoleisessa kuvassa Markkula ottaa lämpöä syksyn maaottelutapahtumassa. Nyt Markkulan ura jatkuu muualla kuin Turussa.

ETUSIVU

Yhteistyössä

Jälkipeli kurkistaa kulissien taakse.
Nostaa esiin urheilun arjen sankareita ja mielenkiintoisia tarinoita, jotka harvemmin saavat julkisuutta. Yli lajirajojen. Herkullisimmatkaan tarinat eivät katoa, vaan löytyvät Jälkipeli-sivuilta. Kerro oma ehdotuksesi, niin Jälkipeli tulee paikalle!