Oman joukkueen kannattaminen lähtee suoraan sydämestä

Miten teidän nimi voi olla Ultraboyz, kun ette riehu lainkaan?

Maailmalla sana ”ultra” liitetään usein fanaattiseen kannattamiseen, jolloin nähdään ylilyöntejä. FC Interin vanhin kannattajaryhmä Ultraboyz tunnetaan porukkana, jonka useimmat jäsenet ovat ehtineet jo varttuneempaan ikään.

– Emme tee mitään sellaista, mistä koituisi haittaa seuralle, esimerkiksi sakkojen muodossa. Jokainen saa olla katsomossa oma itsensä. Itse kukin voi siten kannustaa Interiä parhaaksi katsomallaan tavalla. Ultraboyz on ollut olemassa jo parikymmentä vuotta ja emme ole harkinneet nimen vaihtamista, kertoo kannattajaryhmän pitkäaikainen puuhamies Risto Nummela.

Turkulainen liigajoukkue FC Inter nauttii kahden eri kannattajaryhmän kannatuksesta. Kupittaan muu yleisö tuskin erottaa heitä toisistaan, etenkin, kun molemmat ryhmät sijoittuvat otteluissa katsomon samaan päätyyn, Ultraboyz ylempänä ja Armada alempana. Jälkimmäinen kannattajaryhmä on perustettu vasta myöhemmin, vuonna 2009.

– Olin aikoinaan mukana Ultraboyz-ryhmässä, mutta kaipasin värikkäämpää toimintaa, kuten kannatuslauluja ja tifoja. Kutsuin samanhenkisiä nuorempia Interin kannattajia yhteen ja näin sai alkunsa Armada. Sen toiminta on nuoremmille mielenkiintoisemman näköistä, kertoo ryhmän yksi vetäjistä Sami Viklund.

Nyt on edessä mielenkiintoinen vierasmatka Tampereelle Ilvestä vastaan. Vierasmatkoille pääsevät kaikki halukkaat riippumatta siitä, onko ryhmän jäsen. Kolme bussilastillista sinimustiin pukeutuneita kannattajia suuntaa kohti Tamperetta. Ultraboyz lähtee totutusti Kupittaalta ja Armada Tuomiokirkolta.

Tammelan stadionilla molemmat ryhmät sijoittuvat sopuisasti vierasjoukkueen kannattajille varattuun katsomo-osaan. Yhteistä on intohimo FC Interiä kohtaan. Joukkueen pelaajille lienee sama, kumpi ryhmä kannustaa enemmän, kunhan katsomosta riittää ääntä.

Näky värikkäine banderolleineen ja kannatuslauluineen on erikoinen, sillä piskuisen parin sadan turkulaisten kannatus raikaa täpötäydellä, mutta muuten perin hiljaisella Tammelan stadionilla. Jäyhät tamperelaiset seuraavat ihmetellen Interin kannattajien elämöintiä. Erityisesti turkulaisten irvileukojen ”Tappara, Tappara, Tappara” -huudot herättävät hämmennystä keltavihreässä katsomossa.

Näky ei poikkea siitä, mitä voidaan kokea Kupittaallakin. Ilman kannattajien kannustusta katsomossa olisi Turussakin hiljaista.

– Toivoisin, että saisimme kannatuksemme siirtymään myös muualle katsomoon, eli muutkin tulisivat siihen mukaan. Vuonna 2008 mestaruusvuonna monet olivat mukana, ja se oli mukavaa, muistelee Nummela.

Turussa yleisön mielenkiinto perustuu joukkueen menestymiseen. Ilmiö voidaan havaita kannattajienkin määrissä. Innokkaimmat seuraavat joukkuettaan menestyksestä riippumatta, mutta osa reagoi joukkueen tappioihin.

– Menestys näkyy kannattajien aktiivisuudessa, etenkin vieraspeleissä. Kun Interillä oli menossa heikommat kaudet, ei kannattajaryhmien jäsenmäärät ainakaan lisääntyneet.

Ottelu Ilvestä vastaan päättyy turkulaisten voittoon. Tammelan stadion on sen verran vanhanaikainen, että katsomon erottaa kentästä vain matala aita. Ottelun sankarit Timo Furuholm ja Mika Ojala käyttävät turvamiesten kauhuksi tilaisuutta hyväkseen ja käyvät läpsimässä ylävitosia Interin kannattajien kanssa. Samalla ehditään ottamaan muuta selfiekin.

Kotimatkalla Turkuun molemmat ryhmät siirtyvät omiin busseihinsa. Nuorten Armada-bussissa lienee hulppea tunnelma, mutta Ultraboyz-bussissakin raikuvat Inter-huudot. Lempäälän Pirkanhovissa, molempien kannattajaryhmien taukopaikassa, ei jää ulkopuolisille epäselviksi, mikä joukkue on sarjan piikkipaikalla.

FC Interin kannattajien eräs suosikki on Timo Furuholm. ”Furkka” osaa myös ottaa kannattajat huomioon.

ETUSIVU