On kannattajia ja kannattajia…ja sitten on Timo Kantosola

Kaveri vaihtaa pelipaitaa sujuvasti. Ensin on yllä TUTO Hockeyn sinipunainen pelipaita. Sen jälkeen ilmestyy TPS:n retrohenkinen raitapaita ja lopuksi Suomen jalkapallojoukkueen sinivalkoinen asu. Timo Kantosolan, piinkovan kannattajan, kiehtova muodonmuutos on tarinan arvoinen.

Kantosolan tuntevat kaikki. Onhan asuntoautollaan liikkuva karavaanari kaikkien kaveri. Timo kuuluu siihen pieneen turkulaiseen vähemmistöön, joka siirtyy ongelmitta Tuton kannattajakatsomosta TPS:n faniosastoon. Vaikka tietyt joukkueet ovat lähimpinä sydäntä, ei Kantosolasta saa kiihkeää vastajännäriäkään.

– Kun TPS ja FC Inter pelasivat paikallisottelun, molemmissa joukkueissa oli kolme entistä valmennettavaani. En oikein tiennyt, kumpaa joukkuetta olisin silloin kannattanut. Turkulainen jalkapallo on minulle tärkeää. Arvostan kaikkien seurojen toimintaa, kertoo Kantosola.

Kantosola tunnetaan nykyään innokkaana Tuton Mestis-joukkueen kannattajana. Jalkapallo ja TPS ovat kuitenkin ne, mistä hänen intonsa kannattamiseen on lähtenyt. Yhtenä syynä on varmasti Kantosolan oma jalkapallotausta.

– Pelasin nuorena jalkapalloa, mutta siirryin nopeasti sekä valmentajaksi että jalkapallotuomariksi. Tietyssä vaiheessa piti tehdä valinta, niinpä keskityin vain valmentamiseen. Olin jopa Turun Nappulaliigan toiminnanjohtajana aikana, kun se ei vielä ollut täysipäiväinen duuni. Olen valmentanut 25 vuotta turkulaisia junioreita, Nappulaliigan lisäksi Tutossa, Tepsissä ja Interissä.

Jalkapallosta löytyy muutama mielenkiintoinen nimi, jotka ovat tulleet myöhemmin Kantosolalle tutuksi jääkiekon puolelta.

– Olen valmentanut Tuton kahta toimitusjohtajaa, Roope Palttaa ja Santtu Kiiliä, kun he olivat junioreita. Nykyisen toimitusjohtaja Dani Aavisen kanssa olemme yhdessä valmentaneet Lausteen nappuloita.

Monet Tuton kannattajista on FC Interin kannattajia, onhan sinimustien taustakin Tutolta saadussa sarjapaikassa. Onkohan joku joskus ihmetellyt, miten Tuton mies ilmestyy TPS:n kannattajakatsomoon?

– Tätä on minulta monesti kysytty, mutta Tuton kannattaminen tuli mukaan paljon myöhemmin. Kyllähän minä kävin Tuton otteluita katsomassa jo silloin, kun Kupittaalla oli avojää. Asun lähellä Kupittaan jäähallia ja talvella ei ollut oikein toimintaa, joten lähdin mukaan Tuton kannattajiin.

Kantosola on TuTo Rebels -kannattajayhdistyksen energinen organisaattori.

– Yhdistyksen jäsenmäärä on ollut kasvussa parin viime vuoden aikana. Viime vuonna jäseniä oli jo liki 100. Koronan takia tämän vuoden määrä on hieman pudonnut. Kannattajien määrä ei ole kuitenkaan pudonnut samassa suhteessa, mitä yleisöä on kadonnut syksyn aikana jääkiekko-otteluista.

Edustusjoukkueen lisäksi TuTo Rebels on käynyt kannattamassa seuran juniori- ja lentopallojoukkueita. Vieraspelireissut ovat osa toimintaa, mutta tällä kaudella Mestiksen kannattajayhdistykset eivät ole järjestäneet yhteisiä vieraspelimatkoja.

– Korona on vaikeuttanut Rebelsinkin toimintaa. Emme ole järjestäneet yhteiskuljetuksia vieraspeleihin tänä syksynä. Katsomme niitä porukalla Wanha Kupittaa -nimisessä pubissa. Korona vaikuttaa myös kotiotteluiden yleisömääriin, mutta Tutolla taitaa olla silti paras katsojakeskiarvo.

Nimestään (Rebels = Kapinalliset) huolimatta, kyseessä on kannattajaryhmä, joka keskittyy omiensa kannustamiseen. Vieraspaikkakunnilla on joskus varauduttu turkulaisten tuloon.

– Olimme kerran asuntoautollani Kouvolassa katsomassa Tuton Mestis-ottelua. Meitä oli viisi turkulaista matkassa. Ottelun päätyttyä poliisiauto seurasi meitä ensin hallilta parkkipaikalle ja lopulta pitkän matkaa Turkuun päin. Halusivat kai varmistaa, että viisi turkulaista Tuton kannattajaa eivät aiheuttaisi rettelöintiä.

Kolmas Kantosolan sydäntä lähellä oleva joukkue on miesten jalkapallon maajoukkue, Huuhkajat. Jäsenyys Suomen Maajoukkueen Kannattajissa on ollut itsestäänselvyys jo vuosien ajan. Islanti, Färsaaret, Georgia, Liettua…Kantosola luettelee maita, mitkä ovat tulleet tutuiksi.

– Kuuluin SMJK:hon jo kauan ennen nykyistä hypetystä. Maajoukkueen otteluita olenkin seurannut innokkaasti pikkupojasta alkaen. On tullut tehtyä useita ulkomaanmatkojakin Huuhkajien vierasotteluihin.

Kantosola on nähnyt läheltä, mitä suljettu Liiga on aiheuttanut kotimaiselle jääkiekolle. Hän muistelee kaiholla bussimatkoja Mikkeliin, Kouvolaan ja Vaasaan.

– Suljettu sarja on vaikuttanut suoraan myös kannattajaryhmän toimintaan. Kun urheilullisuus on pois, ei ole nousumahdollisuutta, vaikka nousut ja putoamiset kuuluvat urheiluun. Ennen osa katsojista hakeutui kannattajien keskelle huutamaan, nyt heitä ei ole lainkaan.

Kantosola ei ihmettelisi, vaikka Suomessa tapahtuisi vallanvaihto.

– Harrastajamäärissä jalkapallo on aina ollut jääkiekon edellä. Vallanvaihto on aivan mahdollinen. Moni nuori lahjakas pelaaja valitsee nykyään mielellään jalkapallon. Salibandynkin suosio syö kiekkopuolta.

Jos Kantosolalle on kertynyt kokemusta turkulaisesta palloilusta jo vuosikymmenien ajalta, sitä on kertynyt myös suomalaisen arjen raadollisesta puolesta.

– Olin 26 vuotta töissä lastensuojelun puolella. Se oli rankkaa aikaa ja henkisesti kovaa hommaa. Nyt teen vapaaehtoistyötä Turun Katulähetyksen ruokajakelussa. Kierrän kauppoja ja haen ylijäämäruuat ja vien ne yhdistyksen ruokajakopaikoille. Jokaisena jakopäivänä on parisataa hakemassa ruoka-avustusta. Koko ajan leipäjonot pitenevät ja jonoon ilmestyvien lapsiperheiden määrä on kasvanut.

ETUSIVU

Yhteistyössä

Jälkipeli kurkistaa kulissien taakse.
Nostaa esiin urheilun arjen sankareita ja mielenkiintoisia tarinoita, jotka harvemmin saavat julkisuutta. Yli lajirajojen. Herkullisimmatkaan tarinat eivät katoa, vaan löytyvät Jälkipeli-sivuilta. Kerro oma ehdotuksesi, niin Jälkipeli tulee paikalle!