Paavo Nurmen kisat on kohta Suomen Turussa – huomioi erikoisjärjestelyt

Kaveri on aivan töpinöissään. Paavo Nurmi Oy:n toimitusjohtaja Jari Salonen hymyilee kilpaa kesäisen auringon kanssa. Ja mikä on hymyillessä, sillä perinteiset Paavo Nurmen kisat järjestetään lähes perinteisin menoin, mutta päivämäärä muuttui kesäkuulta myöhemmäksi. Kisat järjestetään tiistaina 11. elokuuta.

Eletään yhä poikkeusolosuhteissa, niinpä kisajärjestelyissä on paikalle saapuvan yleisön hyvä tiedostaa eräs tärkeä yksityiskohta.

– Sekä Paavo Nurmen kisoihin että heti perään järjestettäviin Kalevan kisoihin myydään pääsylippuja vain ennakkoon. Näin pystymme jäljittämään mahdollisimman hyvin kaikki alueelle tulleet. Toivottavasti tämä tieto tavoittaisi kaikki, jotta stadionin portilla ei tulisi pettymyksiä. Näillä näkymin näyttää siltä, että kaikki liput menevät kaupaksi.

Suomi on maana selvinnyt koronakurimuksesta poikkeuksellisen hyvin, mutta puoli vuotta sitten kisaorganisaatio ei tiennyt mitään tulevasta kansainvälisestä virusongelmasta.

– Vielä tammikuussa olimme valmiita tekemään kaikkien aikojen yleisurheilun superkesää Suomen Turkuun. Tuli kuitenkin tilanne, missä piti pohtia suunnitelmia uudestaan. Superkesä muuttuikin superviikoksi.

Ilman kisaorganisaation vankkaa kokemusta muuttunut tilanne olisi saattanut olla ylivoimainen hoidettavaksi.

– Tuli konkreettisesti esiin se, miten organisaatiossa on vahvaa osaamista tekemiselle. Hyvin nopeasti onnistuimme reagoimaan muutoksiin, mutta se vaati myös paljon turkulaista hulluutta. Välillä joudumme miettimään, onko urheilu tärkeintä, mutta koimme myös tärkeäksi järjestää Turussa Paavo Nurmen kisat. Haluamme olla tälle alueelle tärkeä vetovoimatekijä.

Kyse ei ole vain urheilijoille ja urheilusta kiinnostuneelle yleisölle järjestetystä tapahtumasta. Kisojen taloudellinen merkitys koko Turun alueelle on valtavan suuri. Tapahtuman järjestämiseen tarvitaan aina useita eri tahoja.

– Kisojen järjestämisessä Turun kaupungin tahtotila on ollut tärkeä. Kaupunki on sitoutunut vahvasti projektiin. Myös yhteistyökumppanit on saatu uskomaan tapahtuman toteuttamiseen. Samoin myös valtiovallan tuki on ollut tärkeä.

Paavo Nurmen kisat eli viralliselta nimeltään Paavo Nurmi Games (PNG) on iso kansainvälinen tapahtuma. Se tuo koronakesänä omat haasteensa, mutta tarjoaa myös poikkeuksellista näkyvyyttä.

– Kansainvälisyys on tänä vuonna iso haaste, mutta se on samalla huikea mahdollisuus. PNG tulee olemaan eräs suurimmista tämän vuoden Suomen kansainvälisistä tapahtumista. Yleisurheilun kansainvälinen kausi tulee olemaan lyhyt. Turku on kauden käynnistäjä, eli Paavo Nurmen kisat on ensimmäinen suuri kansainvälinen yleisurheilutapahtuma koko Euroopassa.

Vaikka tilanne on ulkomaiden urheilijoiden osalta ongelmallinen, heitä nähdään Paavo Nurmen kisoissa kuitenkin useita. Urheilijoiden ja yleisön turvallisuus on otettu isosti huomioon.

– Runsas 70 ulkomaalaista urheilijaa tulee Turkuun yli 20 maasta. Heidän kohdalla noudatetaan tiukkaa protokollaa. Meillä on tiedossa mistä maasta ja miten Suomeen saa tulla. Keskitymme eurooppalaisiin Schengen maiden urheilijoihin. Heidän kohdalla noudatamme viranomaisten linjauksia. Eri urheilijoita koskevat erilaiset vaatimukset riippuen, mistä maasta kukin saapuu.

Kisaorganisaation tavoitteena on selvä: Turkuun tulee terveitä urheilijoita ja täältä lähtee terveitä urheilijoita.

– Jokainen urheilija toimittaa etukäteen terveydentilastaan lääkärintodistuksen. Osalta vaaditaan negatiivinen koronatestitulos, riippuen mistä maasta tulee. Käytännössä ulkomaiset urheilijat erotetaan kokonaan muista. Heidät tuodaan stadionalueelle hotellista omasta portista ja ovat yleisön nähtävänä vain kentällä. Seuraavat kansainväliset kisat ovat seuraavana perjantaina Monacossa. Turusta lähtee sinne parikymmentä urheilijaa. Heidät kaikki testataan etukäteen jo Turussa.

Poikkeusolosuhteet koskevat myös paikan päälle saapuvaa yleisöä.

– Urheilupuiston stadionalue on jaettu yhdeksään aidalla erotettuun sektoriin. Ne täytetään erikseen. Kuhunkin lohkoon menee vain siihen lohkoon oikeudenomaava yleisö. Sisääntuloalueetkin on karsinoitu, eli viidestä eri paikasta tullaan sisälle ja sieltä kuljetaan vain tietylle lohkolle. Kaarteet ja takasuora ovat omat lohkonsa. Pääkatsomossakin on kuusi erillistä aluetta. Kukin alue vetää noin 500-700 ihmistä. Eli täytämme noin 50 prosenttia maksimimäärästä. Se tarkoittaa noin 6 500 katsojaa.

Maskiohjeistuksissa noudatetaan viranomaisten suosituksia.

– Urheilijat käyttävät sisätiloissa maskeja. Tämä koskee myös kilpailuorganisaation henkilöitä, mahdollisesti myös suorituspaikoilla.

Johannes Vetter, Andreas Hofmann, Daniel Ståhl, Piotr Malachowski, Cristophe Lemaitre…siinä vain osa Paavo Nurmen kisojen ulkomaalaisista tähdistä. Kun tähän päälle lisätään kovia tuloksia kesän aikana tehneet kotimaiset urheilijat, voidaan olla yhtä mieltä toimitusjohtaja Salosen kanssa.

– Tiedossa on kaikesta huolimatta hienot Paavo Nurmen kisat.

Ella Junnilla hyppäsi viime vuoden Paavo Nurmen kisoissa Suomen ennätyksen.
Nimikirjoituksia ei tänä vuonna jaella.

ETUSIVU