Kalevan kisat kruunaa turkulaisen yleisurheilun superviikon

Kuinka monta kertaa Kalevan kisat on järjestetty Turussa? Hyvä kysymys. Viimeksi SM-mitaleista on kisailtu Turussa vuonna 2011. Torstaina 13. elokuutta käynnistyvä Kalevan kisat päättää yleisurheilun superviikon Turussa. Kansainväliset Paavo Nurmen kisat järjestetään saman viikon tiistaina.

Erityistä tämän vuoden Kalevan kisoissa on kolmen perinteisen seuran tekemä yhteistyö. Turun Urheiluliitto, Turun Toverit ja Turun Weikot ovat olleet jo vuosien ajan mukana Paavo Nurmen kisojen käytännönjärjestelyissä. Nyt seurayhtymän yhteistyö tiivistyy entisestään, kun organisaatiot vastaavat järjestelyistä myös Kalevan kisoissa.

– Turussa on valmis organisaatio, joka on tehnyt vuosien ajan pitkäjännitteistä työtä. Sillä on ollut myös valmius reagoida muuttuviin olosuhteisiin poikkeuksellisen kesän aikana. Kun Kalevan kisat järjestetään heti Paavo Nurmen kisojen jälkeen, molemmat tapahtumat hyötyvät toisistaan, kertoo Kalevan kisojen pääsihteeri Veera Sahlberg.

Historian ensimmäiset yleisurheilun Suomen mestaruuskilpailut pidettiin Tampereella jo vuonna 1907. Vasta vuonna 1937 Suomen Urheiluliitto (SUL) vahvisti kisojen viralliseksi nimeksi Kalevan kisat. Liiton puheenjohtajana toimi silloin Urho Kaleva Kekkonen, mutta nimi ”Kaleva” oli ollut epävirallisesti käytössä jo vuosia. Vuonna 1909 Henkivakuutusyhtiö Kalevan henkilökunta oli lahjoittanut SM-kisojen kiertopalkinnon, Kalevan maljan.

Naisten omat viralliset SM-kisat järjestettiin vuonna 1945. Vasta vuodesta 1959 lähtien naiset ja miehet ovat kilpailleet samoissa Kalevan kisoissa.

Vain kerran Kalevan kisat on jäänyt pitämättä, sotavuonna 1941. Pitkään oli epävarmaa, tuleeko kesä 2020 olemaan historian toinen peruutusvuosi. Ei tullut. Itse asiassa päinvastoin. Poikkeuskesän hyvä kotimainen tulostaso tulee näkymään Kalevan kisoissakin.

– Urheilullisesti kesä on ollut mahtava. Monet kotimaiset urheilijat ovat tehneet alkukauden aikana kovia tuloksia. On mahdollista, että Turun kisoissa rikotaan useita Kalevan kisojen ennätyksiä. Nyt monelle urheilijalle kauden päätavoite on Turun kisat. Kuntopiikki on tähdätty juuri näihin kisoihin.

SM-kisoihin on ilmoittautunut yli 700 maamme parasta urheilijaa. Erityistä on, kun he edustavat noin 200 eri kotimaista urheiluseuraa. Varsinais-Suomen panos on vahva.

– Pelkästään varsinaissuomalaisia urheilijoita on mukana viitisenkymmentä, joista peräti parikymmentä on tilastojen perusteella mitaliehdokas.

Kalevan kisat on nelipäiväiset. Torstaina aloitetaan ja sunnuntaina päätetään. Poikkeusolosuhteissa käytännönjärjestelytkin ovat poikkeukselliset. Pääsylippuja myydään Paavo Nurmen kisojen tapaan vain ennakkoon. Stadionalueella yleisölle tarkoitetut alueet ovat useammassa eri lohkossa. Sisälle tullaan viidestä eri paikasta ja portilta kuljetaan vain tietylle lohkolle.

Liki kaikki suomalaishuiput ovat Turussa paikalla. Yksi poikkeus on Topi Raitanen. Hän osallistuu Monacon Timanttiliigan 3000 metrin estejuoksuun. Naisten pika-aidat eivät ole mukana Monacon kisojen ohjelmassa.

Niin ja se aluksi esitetty kysymys. Turussa nyt järjestettävät Kalevan kisat on jo kolmastoista kerta.

ETUSIVU

Yhteistyössä

Jälkipeli kurkistaa kulissien taakse.
Nostaa esiin urheilun arjen sankareita ja mielenkiintoisia tarinoita, jotka harvemmin saavat julkisuutta. Yli lajirajojen. Herkullisimmatkaan tarinat eivät katoa, vaan löytyvät Jälkipeli-sivuilta. Kerro oma ehdotuksesi, niin Jälkipeli tulee paikalle!