Pöytyällä pesäpallon olosuhteet ovat entistä paremmat

Kyseessä on mahdollisesti paikkakunnan onnellisin mies. Pöytyän Urheilijoiden (PöU) pesäpallojaoston puheenjohtaja Paavo Kallion on vaikea peitellä tyytyväisyyttään. Eikä ole syytäkään. Kumilan Kymppi-Katto Areenan punainen uudenkarhea hiekkatekonurmi hohtaa kilpaa kesäauringon säteiden kanssa.

Pöytyä ei tee poikkeusta, sillä täälläkin kauden alkua on odotettu innokkaasti. Korona aiheutti harjoitteluun ja pelikauden aloitukseen omat haasteensa, mutta onpa kiinalaiselta eläintorilta levinneellä ongelmalla ollut pöytyäläiseen pesäpalloon myös positiivisiakin vaikutuksia.

Nimittäin seuran innokkaimman puuhamiehen, Kallion, omat siviilityöt menivät pakolliselle tauolle, joten hän on saanut ahertaa kenttätalkoissa pitkiä päiviä. Poikkeusolosuhteet viivästyttivät hieman kentän valmistumista, mutta kaikki on nyt sopivasti valmista tulevaa pesiskautta varten.

Pellonperän Tommin kanssa olimme kaksi ja puoliviikkoa talkoissa auttamassa. Vaikka Unisportin urakka tehtiin avaimet käteen -periaatteella, oli hyvä, kun mukana oli myös seuran asiantuntijoita ”valvomassa” tekemistä. Näin saimme kentästä ikään kuin itselle tehdyn.

Pöytyä tunnetaan vahvana pesäpallopaikkakuntana. Kumilan hiekkakentällä ensimmäiset kunnarit lyötiin jo 1950-luvulla. Moderniin aikaan siirryttiin, kun kenttä pinnoitettiin hiekkatekonurmella 2000-luvun alkuvuosina. Aika ja ahkera käyttö tekivät kuitenkin tehtävänsä. Vanha alusta oli tullut käyttöikänsä päähän. Vielä viime kesänä Pöytyän piinkova pesäpallomies Kallio kävi itse useaan otteeseen paikkailemassa repaleista alustaa. Kuluneimmista paikoista paistoi sora läpi.

– Hiekkatekonurmen keskimääräinen ikä on toistakymmentä vuotta. Pöytyällä kenttä pysyi pidempään kunnossa, kun sitä hoidettiin hyvin. Viimeisinä vuosina kenttä oli kuitenkin jo niin huonossa kunnossa, että oli pakko tehdä jotain. Nukka oli kulunut ja saumat olivat koholla.

Kun uudet punaiset matot saatiin parissa viikossa asennettua, levitettiin niiden päälle vielä tuhti annos irtohiekkaa, 50 kiloa jokaiselle neliölle.

– Hiekka on seulottua ja uunitettua eli se on täysin kuivaa. Hiekan yksi tehtävä on painollaan pitää matto paikoillaan. Pintaa on nyt lanattu ahkerasti, jotta hiekka saatiin hyvin nukan sekaan tasaisesti.

Ja kun toimeen ryhdyttiin, niin kenttää myös laajennettiin. Lisätilaa saatiin 1 000 neliömetriä. Se mahdollistaa nyt kahden joukkueen yhtäaikaisen harjoittelun.

– Saimme lisää 10 metriä leveyttä ja 15 metriä pituutta. Juniorikenttä asennettiin vastakkaiseen suuntaan ja sen kotipesä on miesten kentän takarajan takana. Kun junioreiden lyöntipaikka on kentän ulkopuolella, matonkulutus on pienempi. Lisäksi saimme kaksi tenavakenttää viivoineen poikittain.

Kentän kunnostukseen varattiin rahaa 200 000 euroa. Kyse ei siis ole mistään halvasta urakasta. Kun alustan käyttöikä on useita vuosia, on kokonaishinta suhteellinen käsite. Ja Pöytyällä pesäpalloa halutaan pelata huipputasollakin. Muun muassa kunnan naiset ovat olleet jo pidemmän aikaa aivan Superpesiksen porteilla. Nyt Kumilan kenttä vastaa pääsarjatason vaatimuksia.

– Lopullinen hinta jäi alle varatun, noin 160 000 euroa. Kunnan päättävissä elimissä hanke meni positiivisessa hengessä läpi. Päätös oli yksimielinen, vaikka nyt on vaikeat ajat.

Oma projektinsa oli vanhan kentän kierrätys.

– Vanha matto meni uudelleen käyttöön. Siitä tehtiin alustoja agilityareenalle, ampumaradalle, leikkipaikkoihin jne. Halusimme lahjoittaa vanhan maton ilmaiseksi kierrätykseen, sillä se olisi ollut meille iso ongelma.

Vaikka Pöytyällä lapsia ohjataan hanakasti pesäpallon pariin, on täälläkin omat ongelmansa. Syntyvyys laskee ja nuoret aikuiset muuttavat kasvukeskuksiin. Siksi on hämmästyttävää, miten seuran väreissä on yhä toistakymmentä joukkueellista pelaajia. Lajin säilyvyyden kannalta pitää kuitenkin tehdä vahvasti yhteistyötä naapurikuntien kanssa.

Pöytyän Urheilijoiden miesten edustusjoukkue pelasi pitkään Ykköspesiksessä, maan toiseksi korkeimmalla sarjatasolla. Kesällä 2017 joukkue ylsi jo Superpesiksen karsintoihin. Kun joukkueesta parhaimmat pelaajat olivat siirtyneet ylemmäksi ja oman kylän poikien määrä alkoi olla kovin pieni, päätti seura täksi kaudeksi luopua Ykköspesispaikastaan. Iso osa pelaajista jatkaa yhä toiseksi korkeimmalla sarjatasolla, sillä he siirtyivät naapurin Loimaan Palloilijoiden riveihin. Pöytyällä jatketaan Suomisarjan puolella.

– Tehty ratkaisu oli hyvä ja pelaajat ovat ottaneet sen hyvin vastaan. Aikaisemmin Loimaa oli Ykkössarjassa meidän kumppani ja nyt tilanne on päinvastoin.

Pöytyällä on B-poikien joukkue Superpesiksessä, mutta seuran lippulaiva on naisten Ykköspesiksessä pelaava joukkue. Erityistä on se, että joukkueessa on toistakymmentä seuran omaa kasvattia. Naisilla on alkamassa kolmas kausi ja kahtena edellisenä kautena joukkue on ollut eräs Ykköspesiksen parhaimmista joukkueista.

– Poikkeustilanteen takia Superista yksikään joukkue ei nyt putoa, mutta nousta voi. Meillä onkin tavoite nousta pelaamalla Superiin. Naisilla on seuran puolesta ehdottomasti lupa nousta. Meidän unelma on kohdata Mynämäki Superissa.

Vain yksi joukkue nousee kauden päätteeksi Superpesikseen, mutta Pöytyällä uskotaan vahvasti menestymiseen. Talven aikana hallisarjassa pöytyäläiset voittivat jo mynämäkeläiset, jotka pelaavat maan pääsarjassa.

Naisten Ykköspesiksen kotiavausottelu 27.6. on samalla myös kentän vihkimisottelu. Sitä ennen Kumilan pesäpallostadionilla pelataan useita harjoitusotteluita. Yksi sellainen on 13. päivä kesäkuuta, kun Pöytyän naiset kohtaavat Kankaanpään. Ottelu alkaa kello 13.00.

Pöytyän Urheilijoiden pesäpallojaoston puheenjohtaja Paavo Kallion katseet ovat jo tulevaisuudessa. Kymppi-Katto Areena näytti mattojen asennuksen jälkeen tältä. Enää puuttui hiekka.

ETUSIVU