Puolustusvoimat on Suomen suurin kuntokoulu

Maailma muuttuu ja Puolustusvoimatkin sen mukana. Rannikkolaivaston Pansion tukikohdan liikuntapäivänä varusmiehet hikoilevat naama naurussa. Beach volley, salibandy, katukoris, crossfit ja futis ovat monipuolisempia ja mukavampia kuin perinteiset armeijan urheilulajit.

Kyse ei ole kuitenkaan pelkästä hauskanpidosta, vaan Puolustusvoimissa on oivallettu olla mukana yhteiskunnan muuttumisessa. Lajikirjo on kasvanut, kun nuorten kiinnostus eri urheilumuotoihin on muuttunut.

Kaiken taustalla on iso huoli palveluksen astuvien alokkaiden kunnon huonontumisesta. Kun vertaa 40 vuoden takaisiin tilastoihin, voidaan puhua suorastaan romahduksesta. Toki edelleen moni on palvelukseen astuessaan hyväkuntoinen, mutta liian moni nuori on ylipainoinen ja rapakunnossa.

– Haluamme saada asepalvelusta suorittavat innostumaan liikunnasta viimeistään nyt, jotta urheilun jatkaminen reservissäkin olisi luontevampaa. Helpointa olisi pistää varusmiehet 15 kilometrin lenkille, mutta esimerkiksi pallopelit ovat liikunnan kannalta mielekkäämpiä, kertoo Rannikkolaivaston liikuntakasvatusupseeri kapteeniluutnantti Petteri Kari.

Varusmiesten kunnolla on tärkeä yhteys Puolustusvoimien tehtävään tuottaa toimintakykyisiä joukkoja kriisi- ja poikkeusolojen erilaisiin tarpeisiin. Toimintakykyinen laaja reservi on Suomen Puolustusvoimien ”salainen ase”.

Rannikkolaivastossa on panostettu liikkumisen olosuhteisiin. Pansion tukikohdan vanha ruohokenttä on saanut uuden ilmeen. Laivaston varusmiehet voivat nyt harrastaa lähiliikuntaa poikkeuksellisen monipuolisella alueella.

– Pari vuotta sitten alueelle rakennettiin tekonurmella katettu Väinämöinen-areena. Se on korkeiden verkkojen ympäröimä monitoimialue, jossa voidaan pelata koripalloa, futsalia ja tennistä. Samalla rakennettiin crossfit-alue. Keväällä saimme ulkokäyttöön soveltuvan salibandykentän kaukaloineen ja beach volley -kentän. Valaistuksen ansiosta alue on käytössä myös iltaisin. Tavoitteena on lähivuosien aikana vielä laajentaa ja monipuolistaa aluetta. Isolla kumirouhekentällä voisimme pelata jalka- ja pesäpallo-otteluita.

Palvelu laivastossa poikkeaa maavoimista. Varusmiehet ovat osan palvelusajasta merellä ja koulutusyksikköjen koko on pieni.

– Meillä palvelus on pienryhmäkoulutusta. Siksi meille sopii hyvin pieni monitoimialue, jossa on helppo pelata kolme vastaan kolme pelejä. Pallopelien avulla liikunnasta ei tule pakkopullaa. Liikuntapäivänäkin menemme liikunnan ehdoilla, sotilaallisuus jää vähemmälle. Urheilemalla voimme ottaa irtioton armeijan arjesta.

Varusmiesten kunnosta huolta kantava Petteri Kari on kiinnostunut palveluksessa olevien kehityksestä armeijakäynnin aikana. Testejä tehdään palveluksen alussa ja lopussa.  Puolustusvoimien sotilaalliseen koulutukseen kuuluu nousujohteista liikuntaharjoittelua. Hyvän fyysisen kunnon myötä kohenee myös palveluksen jälkeen oma terveys, työkyky ja elämänlaatu.

– Heikkokuntoisimmat parantavat heikosta tyydyttävään, jotkut jopa hyvään. Edistyneimmät palkitaan kotiuttamisen yhteydessä. Huonokuntoisimmilla pelkästään ruokailu nostaa täällä kuntoa. Kun kävelee neljä kertaa päivässä laivasatamasta ruokalaan, kertyy matkaa yhteensä vähintään kahdeksan kilometriä. Ja siihen päälle tulee vielä normaali koulutus.

Koska osa armeija-ajasta on fyysistä koulutusta, kannattaa kunnon kohottaminen aloittaa jo ennen palvelukseen astumista. Omaa kuntoa voi seurata MarsMars.fi -sivuston avulla tekemällä virtuaalisen kuntotestin. Sivusto on Puolustusvoimien tarjoama liikuntaohjelmapalvelu jokaiselle varusmiehelle ja reserviläiselle.

Turun Rannikkolaivastoaseman alueelle on rakennettu monipuolinen lähiliikunta-alue. Varusmiehet arvostavat, kun kunnon kohentamisesta on tehty mielekästä.

ETUSIVU