TPS 100 vuotta – Kuumakalle Mal Davis valloitti turkulaisten sydämet

TPS 100 VUOTTA. TPS:n lätkäjoukkueessa on ulkomaalaisvahvistuksia tullut ja mennyt. Muutama heistä on jäänyt turkulaisten mieliin pysyvästi.

Turkuun tuli syksyllä 1971 melkoinen väriläiskä, nuori parikymppinen pelimies. TPS:n ensimmäinen kanadalaisvahvistus oli Robert ”Bobby” Lamoureux, SM-sarjan jäähykuningas. Bobbyn otteet kaukalossa ja usein myös kaukalon ulkopuolella olivat ikimuistoisia. Tuomareiden silmätikku ja turkulaisyleisön suosikki teki myös ison määrän maaleja.

Syksyllä 1985 Turussa oli siirrytty Matti Keinosen ajasta Juhani Tammisen aikaan. Tamin toisella kaudella TPS sai merkittäviä vahvistuksia. Seuran oma ”Kultapoika”, Hannu Virta, palasi NHL:stä Suomeen suorittamaan asevelvollisuuttaan. Virta toi mukanaan Buffalon organisaatiosta Malcolm ”Mal” Davisin, TPS:n kaikkien aikojen värikkäimmän ulkomaalaisvahvistuksen, monen fanin sydämen valloittaneen kuumakallen.

Vaikka Davisin useamman vuoden pituinen ura Turun Palloseurassa teki hänestä seuraikonin, ei kanadalaisen alku ollut lainkaan lupaava. Päinvastoin. Siirtyminen NHL:n pienestä kaukalosta isoon kaukaloon tuotti minulle suuria vaikeuksia, on Davis usein todennut. Maaleja piti tulla liukuhihnalta, mutta eipäs tullutkaan. Turhautuminen näkyi runsaina jäähyminuutteina.

Vaikka syksyllä 1986 kanadalaisvahvistus oli Turussa eksotiikkaa, ei Davis yltänyt juurikaan lehtien otsikkoihin. Sen sijaan armeijaa käyvä alokas Virta oli syksyn sensaatio, joukkueen kantava voima ja valmentaja  Tammisen luottomies. TPS pelasi hyvin koko syksyn ja oli pitkään sarjan piikkipaikalla. ”Virta vie Tepsiä”, kirjoitti Turun Sanomat.

– Mal oli joukkuepelaaja ja hyvin pidetty sekä arvostettu. Kuumakallena hän sai tahtomattaan negatiivisen maineen. Mal provosoitui helposti. Jos joku löi häntä, hän löi heti takaisin, ikään kuin varoituksena. Siksi hänestä tuli tuomareiden silmätikku, kertoo TPS:n monivuotinen lääkäri Juhani Ikonen.

Marraskuussa saatiin TPS:n kuumakallesta ensimmäiset komeat otsikot. Davisista tuli kertaheitolla tunnettu lätkänpelaaja koko valtakunnassa. Eeppinen pukukoppitappelu Rauman Lukon Matti Forssin kanssa on tallentunut pysyvästi muistiin liigakiekon historiaan.

Ilman paikalla ollutta Turun Sanominen valokuvaajaa Veikko Wahlroosia episodi ei ehkä olisi saanut suurta julkisuutta. Pukukopin painiottelusta tuli syksyn kohu-uutinen.

– Kun Matti Forss ja Mal Davis saivat komennuksen pukukoppiin, menin itsekin sinne. Kuvaajilla on monta kertaa aavistus siitä, milloin mahdollisesti tapahtuu. Olin Lukon pukukopin nurkassa, kun Davis tuli sinne. En ehtinyt kuvia ottaessani pelätä, mutta lähdin heti painimiseen jälkeen karkuun ja ajoin suoraan Turun Sanominen toimitukseen. Pian alkoi myös painostus, että kuviani ei julkaistaisi. Onneksi en ottanut valokuvia salamalla, ei tiedä, mitä olisi tapahtunut, muistelee Wahlroos yli kolmenkymmenen vuoden pukukoppitapahtumia.

Kohutappelu sai suuret mittasuhteet. Davis pelkäsi työpaikkansa puolesta. Raumalaiset vaativat jopa miehen karkottamista Suomesta. Lopulta rangaistus olikin melko pieni: vain kolmen ottelun pelikielto.

Kuten useasti, kaukalon väriläiskä on kaukalon ulkopuolella tyystin toisenlainen. Niin myös Davis, 11-lapsisen kanadalaisperheen poika.

– Mal ei ollut niin ulospäin suuntautunut kuten monet pohjoisamerikkalaiset. Hän ei ollut mikään hölöttäjä, enemmänkin pidättyväinen. Ilmeisesti kotipuolessa Nova Scotiassa Mal oli oppinut erähenkiseksi. Hän oli kalastuksesta pitävä ulkoilmaihminen, joka kävi narraamassa taimenia Halistenkoskella, kertoo Ikonen.

Davisin ensimmäinen kausi Turussa ei tuonut mitalia, mutta valmentaja Hannu Jortikan kaudella mestaruuksia tuli kolmasti peräkkäin. Niissä Davisilla oli maalintekijänä iso rooli. Mal pelasi TPS:ssä vajaat viisi kautta. Pisteitä kertyi liki 200.

Keväällä 1991 kaksi uppiniskaista, Jortikka ja Davis, ottivat sen verran kovasti yhteen, että Jortikka antoi Malille potkut joukkueesta. Myöhemmin keväällä TPS voitti Suomen mestaruuden. Onkohan kukaan muistanut lähettää kanadalaisvahvistukselle hänen ansaitsemaa kolmatta kultamitalia?

Davis jatkoi peliuraansa ensin Sveitsissä ja myöhemmin Saksassa ennen muuttamista takaisin Kanadaan.

Kaksi veijaria tapasivat toisensa, Mal Davis ja Bobby Lamoureux.
Raumalaiset vaativat Davisin karkotusta Suomesta. Painiottelu Matti Forssin kanssa toi Davisille vain kolmen ottelun pelikiellon.
Mal Davis viihtyi Turussa vajaat viisi kautta. Nokkapokka valmentaja Hannu Jortikan kanssa aiheutti potkut joukkueesta.
Syksyn 1985 lehtiotsikot täyttyivät, ei uudesta kanadalaisvahvistuksesta, vaan Hannu Virrasta, joka oli palannut valtameren takaa takaisin kotikaupunkiinsa suorittamaan asepalvelustaan. Mukanaan hän toi Buffalon organisaatiosta Mal Davisin.
TPS:n joukkue syksyltä 1985. Montako tunnistat?

ETUSIVU