Raadinkadun Rangers haluaa takaisin Neloseen

Putoaminen kauden päätteeksi Vitoseen ei lannista. Raadinkadun Rangers on asettanut tavoitteekseen nousun takaisin ”parrasvaloihin”.

Lausteen Puistonvartijat eli Raadinkadun Rangers (RK Rangers), etsii uusia vahvistuksia tryout-ilmoituksen avulla. Vaatimukset ovat kovat. Jos nimi löytyy Hallisarjan pistepörssin kärkipäästä, niin sopimusta voidaan harkita.

“Se on Särkelän Riston alasarjaporukka, joka pyrkii tekemään asioita fiksusti”, oli erään turkulaisen salibandyvaikuttajan vastaus, kun toimittaja uteli Raadinkadun Rangersin taustoja.

Jos Niki Petterssonin ylläpitämiä seuran internet-sivujen laatu ja some-aktiivisuus ratkaisee, kyseessä olisi pääsarjatason ammattilaisjoukkue. Toistaiseksi Raadinkadun Rangers on hieronut alasarjoissa. Viime vuodet Nelosessa eivät kuitenkaan ole olleet järin suuri menetys, ja nyt tuli noutaja takaisin Vitoseen.

Rangersin historia on poikkeuksellinen, sillä moni kaveriporukasta harrastusmielessä lähtenyt joukkue on vuosien aikana hiipunut. Lausteen nuorisotalolla 2000-luvun alussa sähläilyt sählyjengi on pitänyt yhtä tähän päivään asti. Tosin nimi on vaihtunut seurahistoriansa aikana. Nimellä FBC Predators aloitettiin.

Seuran keulamies, joukkueen nykyinen valmentaja Risto Särkelä, oli jo mukana, kun seura perustettiin Lausteella.

– Lausteen nuorisotalon keskiviikkovuorolla aloitettiin. Kaikki pojat tulivat Lausteen alueelta. Aluksi pelasimme myös ”pubivuorolla” ja pääsimme pelaamaan vanhempien ukkojen kanssa. Jossain vaiheessa tuli mieleen, että olisi kiva pelata jotain sarjaa, muistelee Särkelä seuran alkuaikoja.

Vuonna 2004 osallistuttiin Virusmäentien legendaariseen hallisarjaan. Seuran toiminta vakavoitui siinä määrin, että jo parin kauden jälkeen harjoitusliivien tilalle hankittiin oikeat pelipaidat. Tosin toimintaan tuli vuoden tauko, kun monen pelaajan arkea rytmitti varusmiespalveluaika.

– Hankittiin kaupasta halvimmat pelipaidat, mitä löytyi. Kun peliasut alkoivat olla vuosien myötä melko sekalaista, päätettiin hankkia kaikille samanlaiset ja hienommat.

Syksyllä 2011 FBC Predators vaihtui kotimaisempaan nimeen, SBS Saalistajat. Tällä nimellä yhden joukkueen seura osallistui Virusmäen hallisarjan ohella myös Leaf Areenan sarjoihin. Jo seuraava vuonna pelattiin Salibandyliiton virallisia otteluita. Niitä varten perustettiin Raadinkadun Rangers vuonna 2012. Seuran kakkosjoukkue Saalistajat jatkoi pelaamista hallisarjoissa.

Rangersin toimintaa voisi kuvata näin: pelataan vakavasti, mutta ei vakavasti.

– Iso pilke silmäkulmassa mennään, mutta toiminta on tavoitteellista. Pyritään peleissäkin noudattamaan sovittua pelisuunnitelmaa.

Nuoresta iästään huolimatta Särkelä on jo pitkän linjan salibandymies. Seuran perustajajäsen on kasvanut kiinni lajiin ja jaksaa pyörittää seuran toimintaa vuodesta toiseen.

– Päivisin olen varastomiehenä tekemisissä materiaalin kanssa. Vastapainona illalla saan olla tekemisessä salibandyn avulla ihmisten kanssa. On motivoivaa olla mukana seuratoiminnassa, kun kehityskaari on mennyt eteenpäin. Seuran muutkin avainhenkilöt ovat olleet mukana useamman vuoden. Työt on jaettu.

Raadinkadun Rangers järjestää yhteistyössä Turun Liikuntapalvelukeskuksen kanssa Hikinen Tusina -kuntoliikuntatoimintaa. Se on tarkoitettu varttuneemmille pelaajille.

– Hikistä tusinaa pyöritetään seuran toimesta talkoovoimin ja itse olen käynyt pitämässä vastaavaa toimintaa myös yhteistyössä FBC Loiston kanssa naisille Leidisählyn muodossa. Lisäksi meillä on seuran oma Söndagsklubben, sählyvuoro höntsäilijöille.

Rangersilla on takanaan seurahistoriaa jo sen verran, että kaksi pelinumeroa on ehditty jäädyttämään. Näistä ensimmäinen (numero 58) kuului Jari Michelssonille, seuran pitkäaikaiselle toimijalle, joka menehtyi sairauteen. Toinen ”jäädytetty” pelipaita kuului Turusta opiskelemaan lähteneelle Marko Virralle, joka jäädytti itse oman märän pelipaitansa kotipakastimessa. Seuran hallitus ei tätä kuitenkaan viralliseksi jäädyttämiseksi hyväksynyt. Virallisesti pelinumero 7 on siis yhä vapaana.

Raadinkadun Rangers on syntynyt Lausteen poikien perustamasta 2000-luvun alun sählykerhosta. Tiivis kaveriporukka harrastaa lajiaan pilke silmäkulmassa, mutta haluaa harjoitella laadukkaasti. Tavoite on nousta takaisin Neloseen.

ETUSIVU